Ξεχάστε την Πορτογαλία - η Ισπανία δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση τώρα...


Την ώρα που το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εξελίξεις στην Πορτογαλία και την Ελλάδα οι αγορές φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την Ισπανία καθώς την Παρασκευή πιέζουν τα ομόλογα της έντονα χαμηλότερα ωθώντας τα επιτόκια των δεκαετών της ομολόγων στο 5,41%, μία ανάσα από το υψηλό της κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης. Μόλις πριν μερικούς μήνες, τον Οκτώβριο του 2010, η Ισπανία μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια με δεκαετή ορίζοντα πληρώνοντας επιτόκιο 3,98%.
Η ανακοίνωση του σχεδίου Μέρκελ για τη συμμετοχή των δανειστών στο κόστος της διάσωσης κρατών αποτέλεσε την αιτία για....μαζικές πωλήσεις ισπανικών ομολόγων με αποτέλεσμα το επιτόκιο δανεισμού της να απογειωθεί μέχρι το Δεκέμβριο στο 5,5%.

Η Ισπανία πέρασε στην άμυνα και με μία σειρά κινήσεων μεταξύ των οποίων τη διοργάνωση προσυμφωνημένων δημοπρασιών ομολόγων, την αναζήτηση κεφαλαίων από την Κίνα, την λήψη επιπλέον οικονομικών μέτρων κλπ. προσπάθησε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού. Όμως, δεν τα κατάφερε και τέσσερις μήνες αργότερα τα επιτόκια διαμορφώνονται στο 5,41% απειλώντας να καταγράψουν νέο ανοδικό ρεκόρ και να κινηθούν πιο κοντά στο 6%, κάτι που αν συμβεί θα πρόκειται, επισήμως, για την έναρξη της ισπανικής κρίσης.
Πηγή:   http://www.xrimanews.gr/oikonomia/5539-15-04-2011-14-42-20

Σχόλια