Fitch: Προειδοποιεί με νέα υποβάθμιση



Fitch: Προειδοποιεί με νέα υποβάθμισηΜία ημέρα μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Standard& Poor’s, ο οίκος αξιολόγησης 
Fitch εκτιμά ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ δεν αναμένεται να βελτιώσουν στο άμεσο μέλλον τις συνθήκες χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων κρατών της περιφέρειας της ευρωζώνης.

«Παρά το γεγονός ότι το ESM αποτελεί μακροπρόθεσμα βάση για την αποτελεσματική επίλυση μελλοντικών κρίσεων χρέους, βραχυπρόθεσμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κρατικής χρεοκοπίας», αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωσή του.Όπως τονίζει, μόνο η οικονομική ανάκαμψη και η δημοσιονομική εξυγίανση θα διασφαλίσουν τη φερεγγυότητα των χωρών αυτών.
«Όσο αμφισβητείται η φερεγγυότητα των χωρών της ευρω-περιφέρειας, η εισαγωγή του ESM από τον Ιούλιο του 2013 ως προτιμώμενου πιστωτή, εν δυνάμει επιτείνει τις ανησυχίες για αναδιάρθρωση κρατικών χρεών», προσθέτει ο οίκος.
«Επομένως, η Σύνοδος Κορυφής δεν βελτίωσε τις προοπτικές των κρατών της ευρω-περιφέρειας να διασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις αγορές σε ευνοϊκούς όρους. Αυτό ασκεί πίεση στην αξιολόγηση της Ελλάδας, βραχυ-μεσοπρόθεσμα».

Η Standard & Poor's υποβάθμισε την Τρίτη την Ελλάδα και την Πορτογαλία.


.epikaira.gr


Σχόλια