Κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων και εργασιών στο λιανεμπόριο


                                                                                                          του Γιάννη Τριήρη
Βαθαίνει ολοένα και περισσότερο η ύφεση στην αγορά ,καθώς και τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, δείχνουν κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων και των κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο, τον Ιανουάριο κατά 16% σε όγκο και κατά 10,5% σε τζίρο, ενώ και τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε σημειωθεί πτώση κατά 19,2% σε όγκο και κατά 13,2% σε τζίρο.του Γιάννη ΤριήρηΣτις επιμέρους κατηγορίες, σύμφωνα με τα στοιχία της Στατιστικής Υπηρεσίας,, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 9% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, κατά 2,2% στα πολυκαταστήματα, κατά 25,5% στα καύσιμα και τα λιπαντικά αυτοκινήτων, κατά 16,2% σε τρόφιμα, ποτά και καπνό, κατά 22,9% σε φαρμακευτικά-καλλυντικά, κατά 25,3% σε ένδυση-υπόδηση, κατά 20,6% σε έπιπλα, ηλεκτρικά είδη και οικιακό εξοπλισμό και κατά 7,2% σε βιβλία και χαρτικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι κανένας κλάδος του λιανεμπορίου δεν έχει διασωθεί από την κρίση.......

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιμα κατά το μήνα Ιανουάριο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιανουαρίου 2010, σημείωσε μείωση 13,3%, έναντι αύξησης 5,3%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, με τα καύσιμα, κατά το μήνα Ιανουάριο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιανουαρίου 2010, σημείωσε μείωση 10,5%, έναντι αύξησης 8,3%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Ο Δείκτης Όγκου, χωρίς τα καύσιμα, κατά το μήνα Ιανουάριο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιανουαρίου 2010, σημείωσε μείωση 14,8%, έναντι αύξησης 5,5%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Ο Δείκτης Όγκου, με τα καύσιμα, κατά το μήνα Ιανουάριο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιανουαρίου 2010, σημείωσε μείωση 16,0%, έναντι αύξησης 6,0%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Μάλιστα , τα προηγούμενα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, για τον γενικό δείκτη απασχολουμένων ατόμων στο λιανικό εμπόριο, έδειχναν μείωσαη κατά 9,9% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του περασμένο έτους. καταδεικνύοντας έτσι ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας θα συνεχιστούν ,καθώς συνεχίζεται η μείωση του κύκλου εργασίων,

Και δυστυχώς όλα τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά είναι δυσοίωνα. Οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών μεγάλες , μικρομεσαίες και μικρές , όπως άλλωστε καταδεικνύουν και όλες οι πρόσφατες μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και αδυνατούν όχι μόνο να εκπληρώσουν της υποχρεώσεις τους , αλλά ακόμη και να διατηρηθούν στη ζωή.

Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές , που πλέον επιβεβαιώνονται και από την Στατιστική Υπηρεσία, 9 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα πτώσης του τζίρου τους, αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους στο κράτος και τους πελάτες τους, πρόσβασης τους στην τραπεζική χρηματοδότηση, ένταξης τους σε κοινοτικά προγράμματα.

Την εικόνα της δυσχερέστατης κατάστασης στην οποία έχδει περιέλθει η αγορά, συμπληρώνουν και οι δείκτες ασφυξίας. Τα φέσια και τα λουκέτα έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδαςα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ., οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν τον Φεβρουάριο του 2011, σε 182 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 5,64% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 365% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν τον ίδιο μήνα σε 25 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 20% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 211% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Ήδη στις μαύρη λίστα του Τειρεσία βρίσκονται σχεδόν 1.000.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες .

Την ίδια περίοδο έχουν ερημώσει οι εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας, του Πειραιά , του Κολωνακίου, του Αμαρουσίου, της Κηφισιάς, του Χαλανδρίου,κλπ., με την αναλογία να φτάνει ακόμη και ένα στα τρία κλειστά μαγαζιά.Οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών κάνουν λόγο για "λουκέτο" σε μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,το επόμενο διάστημα.

Και βοήθεια δεν φαίνεται από πουθενά.


-Το Δημόσιο συνεχίζει να μην καταβάλει τις οφειλές του προς τρίτους και να καθυστερεί την επιστροφή του ΦΠΑ .
-Το ΕΣΠΑ συνεχίζει να κινείται πολύ αργά.
-Ο νέος επενδυτικός νόμος, επί της ουσίας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.
-Το ΕΤΕΑΝ , ο αντικαταστάτης του ΤΕΜΠΜΕ, είναι αμφίβολο αν θα στηρίξει την αγορά.
-Οι τράπεζες δεν χορηγούν ούτε καν με το ταγονότρο επιχειρηματικά δάνεια παρά τα δις ευρώ εγγυήσεων που τους δόθηκσαν από το δημόσιο.
-Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βαίνει συνεχώς μειούμενο, παρά τις αντίθετες προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.
-Το παρεμπόριο συνεχίζει να δρα ανενόχλητο στερόντας 25 δισεκατομμύρια ευρώ ρευστότητας στην Ελληνική αγορά ετησίως.
-Η μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων θα συνεχιστεί όπως όλα δείχνουν, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.
-Η ανεργία υπάρχουν φόβοι ότι θα ξεπεράσει το 20%.

-Ακόμη και ανυπάρξει κάποια ανάπτυξη αυτή θα είναι μια¨"άνεργη" ανάπτυξη που θα βασίζεται στην τεχνολογία και όχι στην αύξηση της απασχόλησης.

newscode.gr

Σχόλια