Ξεκίνησε η αντεπίθεση του Μ.Καντάφι - Ανακατέλαβε τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της χώρας

ImageΗ αντεπίθεση των δυνάμεων του Καντάφι, όπως ίσως μόνο το defencenet.gr είχε προαναγγειλει, ξεκίνησε από την πόλη Μάρσα ελ-Μπρέγκα, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της Λιβύης. Οι καθεστωτικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από βαρύ πυροβολικό και ελικόπτερα ανακατέλαβαν μετά από μάχη τριών ωρών καθώς οι δυνάμεις των επαναστατών δεν μπόρεσαν να αντέξουν την πίεση της 32ης Ταξιαρχίας που αποτελεί την "αιχμή του δόρατους" των δυνάμεων του καθεστώτος. Tώρα τρεις τεθωρακισμένοι λόχοι με περίπου 100 οχήματα προελαύνουν προς την πόλη Ατζνταμπίγια.

Τα πιστά στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στρατεύματα κατέλαβαν λίγο μετά τις 10 το πρωί την πόλη, που βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της χώρας και τώρα ετοιμάζονται για την μεγάλη μάχη της Βεγγάζης.......



Η μάχη ξεκίνησε με αερομεταφερόμενες ειδικές δυνάμεις που κατέλαβαν το αερροδρόμιο της Μπρέγκα. Επίσης μαχητικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Αζνταμπίγια, μια διπλανή πόλη για να μην επιτρέψουν τις απαναστατικές δυνάμεις να βοηθήσουν τις δυνάμεις που είχαν εγκλωβιστεί στην Μπρέγκα. Κατά την διάκριεα του βομβαρδισμού καταστράφηκε μία μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών.

Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητεί από την διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού της χώρας.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών συζητούν την πιθανότητα να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εφημερίδες "The New York Times" και "Washington Post" αναφέρουν πως οι επικεφαλής των συμβουλίων της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Βεγγάζης εξετάζουν την πιθανότητα αυτή.

"Θέλουμε την ξένη επέμβαση σε επιμελητειακά θέματα, εναέριο αποκλεισμό, βομβαρδισμό των αεροπορικών βάσεων και έλεγχο των ακτών", δήλωσε στην Post ο Μουφτάχ Κεντίρ, δικηγόρος, που συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Όπως γράψαμε χθες, ο Καντάφι έχει πλήρη αεροπορική κυριαρχία. Αν δεν εμποδιστούν τα μαχητικά του να επιχειρούν και τα ελικόπτερά του να μεταφέρουν δυνάμεις, δύσκολα θα καταφέρουν οι επαναστάτες να επικρατήσουν δεδομένο ότι διαθέτει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ η εξέγερση δεν φαίνεται να το απειλεί πλέον τόσο άμεσα. "Κατέστρεψε την Αεροπορία που μας σκοτώνει. Εχουμε μόλις δύο ή τρία αεροσκάφη", δήλωσε στους Times ο Αμπντελ Χαφίντ Γόγκα, εκπρόσωπος του επαναστατικού συμβουλίου στην Βεγγάζη.

Αμερικανοί γερουσιαστές πάντως εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν πρέπει να δοθούν όπλα στους αντικαθεστωτικούς.

Η γερουσιαστής Ντιάν Φέινστάιν του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε: "Ειλικρινά δεν είμαι σίγουρη πως αυτό θα ήταν μια έξυπνη ιδέα". Η ίδια πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να δείξει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή και να στείλει προειδοποίηση στον Καντάφι.

Οι κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν περιλαμβάνουν τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Ο στρατηγος Τζέιμς Μάτις, επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε στο Κονγκρέσο πως το ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται--η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λβύης--θα απαιτούσε τον βομβαρδισμό της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και αυτό θα σήμαινει πλήρη στρατιωτική εμπλοκή.

"Θα έπρεπε να καταστρέψουμε το αντιαεροπορικό σύστημα για να εγκαταστήσουμε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού", διευκρίνισε ο Μάτις και πρόσθεσε: "Ας μην έχουμε αυταπάτες, αυτό θα ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση. Δεν μπορείς απλώς να πεις στους ανθρώπους να μην πετούν τα αεροσκάφη τους"

Η ∆ύση συγκεντρώνει πολεµικά πλοία και αεροπλάνα σε ακτίνα βολής από τη Λιβύη, ωστόσο επισήµως ουδείς επιθυµεί τη στρατιωτική επέµβαση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια