Μετωπική σύγκρουση για τις συγχωνεύσεις σχολείων



Της Χαράς Καλημέρη

Σκληραίνει η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της εκπαιδευτικής κοινότητας λόγω του «σχολικού Καλλικράτη». Χθες, η Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους δασκάλων και καθηγητών να προτείνουν μέχρι τη Δευτέρα τρόπους αναπλήρωσης των χαμένων ωρών διδασκαλίας από απεργίες, στάσεις εργασίας και καταλήψεις, προκαλώντας έτσι την έντονη αντίδρασή τους. «Η κίνηση αυτή είναι πρωτοφανής.

1.000 κενά
Αντί το υπουργείο να δει τις δικές του ευθύνες όταν έχουμε ακόμα καταγεγραμμένα περί τα 1.000 κενά, επειδή δεν προσελήφθησαν εκπαιδευτικοί, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να νοιάζεται για την κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών από απεργίες και καταλήψεις. Εμείς με υπευθυνότητα και φειδώ προχωρούμε σε κινητοποιήσεις στις οποίες μας εξαναγκάζει το υπουργείο Παιδείας που οδηγεί το σχολείο σε πραγματικό μαρασμό», τόνισε στην «Η» ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Κομνηνός Μαντάς. Έντονη ήταν και η αντίδραση των καθηγητών. «Ξεκίνησε πόλεμος?», σχολίαζαν μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, που θα συζητήσει το θέμα σε σημερινή συνεδρίαση.....


Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας σε χθεσινή επιστολή της προς τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες τονίζει μεταξύ άλλων: «...Σέβομαι τους αγώνες του κλάδου σας και κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα για αγώνα, είμαι βέβαιη όμως ότι συμφωνείτε πως τις επιπτώσεις τους δεν πρέπει και δεν μπορούν να τις υφίστανται οι μαθητές. Ας συμφωνήσουμε ότι τόσο το υπουργείο όσο και οι εκπαιδευτικοί συνδικαλιστικοί φορείς ασπάζονται την αρχή «ούτε μία ώρα χαμένη, ούτε για ένα παιδί».

24ωρη απεργία
Σημειώνεται ότι χθες μετά τους καθηγητές και οι δάσκαλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία στις 30 Μαρτίου με αιχμή τις συγχωνεύσεις σχολείων, ενώ η ΟΛΜΕ προγραμματίζει ακόμη δύο απεργίες μέσα στον Απρίλιο. Την ίδια ώρα, υπό κατάληψη τελούν περί τα 80 σχολεία, με τα περισσότερα να βρίσκονται στη Θεσσαλία.

Αντιδράσεις
Ο «σχολικός Καλλικράτης» συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις και από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με αφορμή τη συζήτηση γύρω από το 57ο δημοτικό σχολείο Πειραιά, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αφήνει να εννοηθεί ότι πολλές από τις αντιδράσεις υποκινούνται λέγοντας ότι «ορισμένοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανέξοδης μικροπολιτικής ρητορείας επενδύοντας στην ελλιπή ενημέρωση και πλαστή αποτύπωση των πραγματικών δεδομένων».

Όπως επισημαίνει, το σχολείο φιλοξενεί συνολικά 75 μαθητές, σε κτήριο που είναι σε κακή κατάσταση και η ενοικίασή του κοστίζει 2.700 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι μαθητές δεν πρόκειται να ταλαιπωρηθούν, καθώς μπορούν θα απορροφηθούν από τέσσερα όμορα δημοτικά σχολεία.
www.imerisia.g

Σχόλια