Απεργία και καταλήψεις κατά των συγχωνεύσεων



Στα συνδικάτα της εκπαίδευσης επιχειρεί η υπουργός Παιδείας να μεταθέσει την ευθύνη για τον ξεσηκωμό που προκαλεί σε όλη τη χώρα η επιχείρηση απάλειψης από τον σχολικό χάρτη χιλιάδων σχολείων και τμημάτων. Με μια πρωτοφανή κίνηση που ενοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς και θέτει στο στόχαστρο τόσο το δικαίωμα στην απεργία όσο και το δικαίωμα των μαθητών σε κινητοποιήσεις, η Α. Διαμαντοπούλου ζητεί από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ να της προτείνουν μέχρι τη Δευτέρα τρόπους αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας που έχουν χαθεί λόγων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
* Ενοχοποιεί τα συνδικάτα η υπουργός Παιδείας για τις κινητοποιήσεις * Νέα 24ωρη απεργία από την ΟΛΜΕ στις 30 Μαρτίου * Υπό κατάληψη 68 σχολεία.....

Όπως αναφέρει σε επιστολή της προς τους προέδρους των δύο εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, "από την αρχή της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός απεργιών και στάσεων εργασίας. Παράλληλα, έγιναν καταλήψεις σχολείων, με αποτέλεσμα να χαθούν επιπλέον ώρες μαθημάτων". "Σέβομαι τους αγώνες του κλάδου σας", δηλώνει υποκριτικά η υπουργός Παιδείας, αλλά "τις επιπτώσεις τους δεν πρέπει και δεν μπορούν να τις υφίστανται οι μαθητές".

Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι, σχολιάζουν μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τονίζοντας ότι το έχουν ξαναδεί το έργο και έχουν ξαναζήσει παρόμοιες απόπειρες συκοφάντησης και ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων. Τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΔΟΕ έστειλαν το δικό τους τελεσίγραφο στην υπουργό Παιδείας. Στη Γενική Συνέλευση των τοπικών ενώσεων των καθηγητών υπερψηφίστηκε πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 30 Μαρτίου και εξουσιοδότηση για κήρυξη νέας απεργίας σε περίπτωση που κατατεθεί νομοσχέδιο που θίγει περαιτέρω τις αμοιβές των εκπαιδευτικών ή τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Αμέσως μετά την απεργία θα υπάρξει νέα Γενική Συνέλευση Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με ποικίλες μορφές δράσης. Παράλληλα αποφασίσθηκαν και ήδη υλοποιούνται τα παρακάτω:

Να υψωθούν μαύρες σημαίες και πανό διαμαρτυρίας στα σχολεία που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Να ζητηθεί από την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ κήρυξη απεργίας (με ενδεικτική ημερομηνία στις 13-04-2011). Επιπλέον, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει στις διεθνείς οργανώσεις των εκπαιδευτικών την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση - κατάργηση 1.933 σχολείων και ζητεί τη συμπαράστασή τους σε όλα τα επίπεδα επιρροής.

Αντίστοιχη απόφαση για κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 30 Μαρτίου έλαβε και η ΔΟΕ.

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται σε όλη τη χώρα οι κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο ενάντια στα μαζικά λουκέτα στην εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Παρασκευή διπλασιάστηκαν οι καταλήψεις σε περιφέρειες όπως η Θεσσαλία όπου ο πέλεκυς των συγχωνεύσεων και καταργήσεων αποψιλώνει από τα σχολεία τους χωριά και κωμοπόλεις. Τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη φτάνουν πλέον τα 68.

Ως ανταπάντηση η υπουργός Παιδείας επιστράτευσε νέα κατά παραγγελίαν έρευνα για τα λύκεια, με την οποία αθωώνει τα πεπραγμένα της, παρουσιάζει ως απαίτηση της κοινής γνώμης τα μελλούμενα και ενοχοποιεί τους καθηγητές για τα χάλια του Λυκείου. Η έρευνα προλειαίνει το έδαφος για τις εξαγγελίες αναμόρφωσης του Λυκείου που θα γίνουν σε δύο δόσεις. Η πρώτη, που αναμένεται να παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα αφορά στις αλλαγές στην Α' Λυκείου και η δεύτερη στις δύο επόμενες τάξεις. Το σχέδιο για το νέο Λύκειο, το οποίο αποτελεί αντιγραφή του αμερικανικού μοντέλου, είναι ακόμη υπό επεξεργασία και γι' αυτό το λόγο οι ανακοινώσεις θα γίνουν με τη μέθοδο του σαλαμιού προβάλλοντας σ' αυτή τη φάση μόνο τα δημοφιλή μέτρα. Δηλαδή, τη μείωση της ύλης στην Α' Λυκείου και τη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων από 6 που είναι σήμερα σε 4.


Σχόλια