λάου-λάου μας σπρώχνουν στη λαιμητόμο…

SADAM%20GALLOWS.jpg
Όπως τότε που μας οδήγησαν λάου-λάου στο μνημόνιο-μνημόσυνο, αρχίζοντας με το άδειοπιστόλι στο τραπέζι και καταλήγοντας στο γεμάτο πιστόλι στον κρόταφο, για ν’ αποφύγουμε τάχα τη χρεοκοπία, έτσι τώρα μας οδηγούν λάου-λάου στο γκρεμό για ολοκληρωτικό φουντάρισμα με καμουφλαρισμένη πτώχευση – επαναγορά κουρεμένων ομολόγων! Και αυτό πάλι το κάνουν για το “καλό” μας, παρότι μέχρι χτες ορκίζονταν πως κάτι τέτοιο θα ήταν για το κακό μας!
Μέχρι στιγμής, οι μοιραίοι για τη χώρα μας, αξιοθρήνητοι και καθημερινά αυτοδιαψευδόμενοι πρωθυπουργός και τσάρος της ανοικονόμητης ελληνικής οικονομίας σπατάλησαν τον περισσότερο χρόνο και ενέργειά τους περιφέροντας και επιδεικνύοντας την αναξιοπιστία και ανικανότητά τους στην Ευρώπη, εκλιπαρώντας για δανεικά επί δανεικών και άλλα δώρα άδωρα.......
Εάν είχαν διαθέσει το ένα δέκατο αυτού του χρόνου για να μαζέψουν τους οφειλόμενους φόρους και να φτιάξουν ευνομούμενο κράτος, σήμερα θα είχαμε ανακτήσει τη χαμένη μας αξιοπιστία που ο George Papandreou βλέπει στον ύπνο του ότι ήδη ανακτήσαμε. Καλό είναι να ονειρεύεσαι λαγούς με πετραχήλια, όταν όμως βρίσκεσαι στο τιμόνι μιας χώρας υπό πτώχευση τα απατηλά όνειρα είναι επικίνδυνα...

Πάμε πάρα κάτω. Βγήκε προχθές ο GPAPAK στο Reuters, ναι αυτός που μ’ έχει βγάλει επανειλημμένως από τα ρούχα μου με τις παλινδρομήσεις, τις υπαναχωρήσεις και τις χαριστικές περαιώσεις, και είπε χωρίς ίχνος ντροπής: «Αξίζει να συζητηθεί η ιδέα να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής. (…) “Αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως κατά το τέλος της χρονιάς, να επιστρέψουμε με εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας”.» (tanea)

Λοιπόν, παίδες, ελάτε να κάνουμε την πρόταση “λιανά”, για να δούμε πού θα μας βγάλει. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις οικονομίας. Απλά κοινός νους χρειάζεται και να γνωρίζει κανείς τις τέσσερεις πράξεις της αριθμητικής.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ένας θεσμικός επενδυτής έχει αγοράσει πενταετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 100.000€. Του γίνεται αύριο η πρόταση από την Ελληνική κυβέρνηση της συμφοράς να το επαναγοράσει κουρεμένο, προσφέροντάς του 75.000 €. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η πρότασή της θα γίνει αποδεκτή ως δελεαστική. Δηλαδή θα βρεθούν πολλοί που θα σκεφτούν: “Εκεί που να τα χάσω όλα, διότι η Ελλάδα πάει για φουντάρισμα, καλύτερα να πάρω το 75% της αξίας του ομολόγου μου και να μην ξαναπιάσω στα χέρια μου ελληνικό κουρελόχαρτο.”
Οι εισηγητές – λύκοι άρπαγες – και οι, ο μη γένοιτο, εκτελεστές αυτής της φαεινής ιδέας ευελπιστούν ότι στη συνέχεια τα spreads θα πέσουν, και ότι θα βρεθούν άλλοι βλάκες και μαζοχιστές που θ’ αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, με την προσδοκία ότι προσεχώς και τα δικά τους χαρτιά θα… κουρευτούν δεόντως! Πώς σας φαίνεται; Έξυπνη ιδέα για βλάκες δεν είναι; Αυτά μας είπε ο κοντός. Επαναλαμβάνω τα λόγια του:«Αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως κατά το τέλος της χρονιάς, να επιστρέψουμε με εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας.»
Και γιατί θα σου το επιτρέψει GPAPAK; Διότι το εκ350 δις ευρώ δημόσιο χρέος-μαμμούθ, που μέχρι χτες δεν σ' ενοχλούσε αρκεί τα ελλείμματα να πήγαιναν καλά, θα έχει μειωθεί μόλις κατά 12,5 δις;
Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι, λένε στο χωριό μου!
Και πώς βγήκε η εξοικονόμηση των 12,5 δις; Πανεύκολο! Θα μας δανείσουν οι βλοσυροί εργολάβοι του 4ου Ράιχ 50 δις ευρώ, και με το ποσό αυτό εμείς θα επαναγοράσουμε χρέος αξίας 50+25%x50= 62,5 δις. Δηλαδή θα χρωστάμε 12,5 δις λιγότερα. Κάτι τρέχει στα γύφτικα! Και για τη μηδαμινή αυτή μείωση του ελληνικού χρέους, τα spreads θα καταποντιστούν από τη χαρά τους και οι αγορές θα συνωστίζονται για ν’ αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, ώστε πριν ωριμάσουν να τα πάρουν πίσω κι αυτοί κουρεμένα! Ιστορίες για νηπιαγωγεία!

Θυμάστε όσοι με διαβάζετε ότι είχα εξ αρχής, δηλαδή προ μνημονίου, αποκαλέσει την κυβέρνηση του Τζέφρυ “κυβέρνηση παιδικής χαράς”; Ό,τι τους σφυρίξουν χαίρονται, ακριβώς όπως τα νήπια!

Τι ακριβώς θα συμβεί, όμως, με το κούρεμα, κοινώς αναδιάρθρωση; Το περιέγραψε με σαφήνεια ο Διοικητής της Τράπεζας της ΕλλάδοςΓιώργος Προβόπουλος: «Η αναδιάρθρωση θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες, αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα άνοιγαν ένα νέο, μακροχρόνιο, κύκλο δυσπιστίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Θα είχε επίσης άμεσες και σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και όλους όσοι κατέχουν κρατικούς τίτλους. Θεωρώ ότι ακόμη και η απλή συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ζημιώνει τον τόπο.» (ethnos)

Και τώρα, τι θα γίνει φίλε μου μ’ εμάς; Η συνέχεια είναι προβλέψιμη: οι αγορές θα μας γυρίσουν οριστικά την πλάτη και το 4ο Ράιχ θα σπεύδει να μας δανείζει με όλο και σκληρότερους όρους, βλέπε το μαρτύριο της σταγόνας, ώστε να μη μπορούμε πια να τα ξεχρεώσουμε, οπότε θ’ αρχίσει κάποια στιγμή τις κατασχέσεις νησιών και θ’ αρπάζει ό,τι άλλο ελκυστικό διαθέτουμε. Απλά πράγματα, αλλά πολύ μελετημένα!

Γεια σου Γιώργο Ανδρέα Παπανδρέου! Καλά ρε, πατριώτη, τόσα πανηγύρια έκανες για το μαξιλάρι των 110 δις που θα σου επέτρεπε, όπως έλεγες, με νηφαλιότητα να νοικοκυρέψεις τα ελληνικό μπάχαλο, και τώρα, πριν ακόμη τα εισπράξεις, πας για περισσότερα; Δεν υποψιάζεσαι ότι κάτι πονηρό εξυφαίνεται εις βάρος της χώρας μας;
Ξύπνα, βρέεεε! Μας βούλιαξες! Το προεκλογικό σύνθημά σου «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»,μεταλλάχτηκε σε «και αλλάζουμε και βουλιάζουμε»!
Αχ βρε Γιώργο, μοιραίε άνθρωπε, τι μας έκανες! Κρίμα τόση σωματική άθληση... Το νου σου πότε θα τον αθλήσεις;

Κατά τ' άλλα, μήπως μέσα πάμε καλά; Τι καλά; Και μέσα πάμε μαύρα κι άραχλα... Ας όψεται το κομματικό κράτος



















Σχόλια