«Μείωση αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων κατά 60%» μελετά η κυβέρνηση; - «Εξαέρωση» επενδύσεων

«Μείωση αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων κατά 60%» μελετά η κυβέρνηση; - «Εξαέρωση» επενδύσεων

Μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι και 60% ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των εσόδων από την επιβολή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει σήμερα η κυριακάτικη εφημερίδα «Το Παρών» για όσο καιρό διατηρηθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης........
Στην λύση αυτή θα καταφύγει η κυβέρνηση λόγω μη ύπαρξης κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσει την μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για λόγους «ισονομίας» με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα εργάζονται δύο εβδομάδες τον μήνα και οι αποδοχές τους θα μειωθούν αντίστοιχα κατά 50% για όσες επιχειρήσεις το αποφασίσουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα από την μείωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων θα εξαιρεθεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο άρθρο αναφέρεται και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Οτι η μείωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα περιοριστούν στην περίοδο αυτή, αλλά θα επανεξεταστεί συνολικά το μισθολογικό καθεστώς τους και μετά το τέλος της πανδημίας αφού τα αποτελέσματα του lockdown αναμένεται να εξακολουθήσουν για αρκετά χρόνια, δεδομένης της ήδη κακής προγενέστερης κατάστασης της οικονομίας.

Σε ότι αφορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Οικονομικών Χ.Σταϊκούρας είπε σχετικά ότι «Με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, εμείς πήραμε αυτήν την στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου».

Αν συμβεί αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει και τις συντάξεις. Σε ποιο ποσοστό, είναι άγνωστο.

Σε ότι αφορά τις κυβερνητικές προσδοκίες των επενδύσεων από το εξωτερικό, πάντως, γενικά εξαερώθηκε αυτό το ενδεχόμενο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει: Χώρες όπως η Κίνα, η Γερμανία, οι ΗΠΑ κλπ, τα επόμενα χρόνια πρώτα θα φροντίσουν να «επουλώσουν» τα τραύματα στις δικές τους οικονομίες και θα περάσει πολύς καιρός πριν ασχοληθούν με επενδύσεις εκτός των συνόρων τους.

Σχόλια