Ξεσηκωμός στη Λέσβο για νέες δομές και ΜΚΟ-διακινητές

Από νωρίς το πρωί οχήματα του δήμου είχαν καταλάβει συμβολικά τμήματα της εθνικής οδού ενώ κλειστά παρέμειναν και τα μαγαζιά της αγοράς.
Ξεσηκωμός στη Λέσβο για νέες δομές και ΜΚΟ-διακινητές | tanea.gr


Μεγάλη συγκέντρωση παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σήμερα στη Λέσβο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην πλατεία της Καλλονής, έδρα του δήμου Δυτικής Λέσβου ενάντια στην προοπτική δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών στο νησί...........



Από νωρίς το πρωί οχήματα του δήμου είχαν καταλάβει συμβολικά τμήματα της εθνικής οδού ενώ κλειστά παρέμειναν και τα μαγαζιά της αγοράς.

«40.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι πλέον στα νησιά του Β. Αιγαίου, πάνω από μισοί από αυτούς στην Λέσβο. Άνθρωποι εργαλεία στα χέρια αδίστακτων και στις δύο ακτές -Ασιατική και Ευρωπαϊκή- που για διαφορετικούς λόγους τους χρησιμοποιούν. 
Οι μεν σαν στρατιώτες σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, οι δε για να δικαιολογούν τον πακτωλό των χρημάτων που ρέει καθημερινά. Και στη μέση οι νησιώτες που απλά δεν αντέχουν άλλο» σημείωσε στην ομιλία του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.
Σημείωσε επίσης ότι «είναι λάθος να θεωρείς ότι ανοίγοντας νέες δομές όταν δεν μπορείς να αποσυμφορήσεις έστω και κατ’ ελάχιστο και για τα μάτια τις υπάρχουσες, πως θα λύσεις το πρόβλημα.
 Είναι λάθος να θεωρείς ότι φτιάχνοντας μια κλειστή αλλά ανοιχτή φυλακή στη μέση του πουθενά θα αποτρέψεις τον πολιτικό να σου στείλει και τον διακινητή του χρήματος να τον υποδεχτεί.
 Είναι όμως και λάθος να σκύψεις το κεφάλι και να γίνεις απλά συνεργός».

«Καμιά νέα δομή στο νησί»

«Καμία νέα δομή στο νησί, αποσυμφόρηση τώρα και έλεγχος των ΜΚΟ. Αυτή τη θέση καλούμαστε όλοι να υπερασπιστούμε πλέον, μέρα τη μέρα, όλοι μαζί, παραμερίζοντας ότι πιθανά μπορεί να μας χωρίζει», τόνισε ο δήμαρχος.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με δεκάδες πολίτες στην Πλατεία Καλλονής, την οποία διοργάνωσε το πρωί ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, παρουσία επιχειρηματιών που έκλεισαν τα καταστήματά τους στο Λεκανοπέδιο, εκπροσώπων φορέων, αλλά και απλών ανθρώπων από την πόλη της Μυτιλήνης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ένωσης Πυροσβεστών, της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, αλλά και της αυτοδιοίκησης, μεταξύ άλλων οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θόδωρος Βαλσαμίδης, Παναγιώτης Χριστόφας, Μαρία Νικολάρα αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Φραγκόπουλος, Βάσω Χοχλάκα.
Όπως μεταδίδει το «Ν», ο κ. Βέρρος κατηγόρησε επίσης την Κυβέρνηση ότι με τις εξαγγελίες της για νέες δομές προσπαθεί να παραπλανήσει την τοπική κοινωνία, αφήνοντας υπονοούμενα αφενός για την εργαλείοποιηση του προσφυγικού από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφετέρου για τη δράση των ΜΚΟ: «Είναι λάθος να πιστεύεις ότι δημιουργώντας μια νέα δομή στη μέση του πουθενά, θα αποτρέψεις τον πολιτικό από τα απέναντι παράλια να στείλει εκατοντάδες ανθρώπους και τον διακινητή του χρήματος από τη δική μας πλευρά, να τους υποδεχθεί».

Φωτογραφία: stonisi.gr

Η ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου


Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και κυρίως κάτω από μία περίεργη συγκυρία, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί με μεγάλη επιτυχία η προγραμματισμένη συγκέντρωση στην πλατεία Καλλονής ενάντια στην προοπτική δημιουργίας νέας δομής στο νησί. 

Παρά τη βροχή, εκατοντάδες πολίτες από όλο το νησί, έδωσαν δυναμικό παρόν στο......... κάλεσμα του Δήμου Δυτικής Λέσβου και διατράνωσαν ότι οι τοπικές κοινωνίες της Λέσβου, αρνούνται την παραπλάνηση και τους τακτικισμούς εκείνων που σχεδιάζουν κυριολεκτικά επί χάρτου τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.


Με τα οχήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου να έχουν καταλάβει από νωρίς συμβολικά τις Εθνικές οδούς στο ύψος της διασταύρωσης της Αχλαδερής και του ΧΥΤΑ από την πλευρά του Μανταμάδου, η πλατεία της Καλλονής άρχισε να γεμίζει με κόσμο από όλα τα χωριά της Δυτικής Λέσβου λίγο πριν της 11 το πρωί. 
Σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του δήμου Δυτικής Λέσβου ήταν παρόντες στην πλατεία, όπως και επαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, αγρότες, κτηνοτρόφοι αλλά και μαθητές σχολείων του λεκανοπεδίου που τελούσαν υπό κατάληψη. 
Με τη συγκέντρωση να ξεκινά με τη δυναμική τοποθέτηση του ιστορικού δημάρχου της Καλλονής και Γενικού Γραμματέα σήμερα του δήμου Δυτικής Λέσβου Άρη Ελευθερίου.

Κλειστά καταστήματα

Ο κ. Ελευθερίου χαρακτήρισε τη συγκέντρωση -που αποτέλεσε μία επιπλέον δράση στην απόφαση για κλείσιμο του δήμου Δυτικής Λέσβου και των καταστημάτων- μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Καλλονή, η οποία στέλνει σαφές μήνυμα προς όλη τη Λέσβο και μπορεί –και πρέπει- να υιοθετηθεί ενιαίο από τους δύο φορείς της αυτοδιοίκησης για να ακουστεί αποφασιστικά ως και την Αθήνα. 
«Τα πολλά λόγια είναι φτώχια και γίνονται τελικά φερετζέδες πράξεων», είπε μεταξύ άλλων, προαναγγέλλοντας και νέες κινητοποιήσεις, ειδικά σε περίπτωση που ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην κατεύθυνση κατασκευής νέας δομής.

Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου Στρατής Γελαγώτης, άνοιξε στη συνέχεια κατάλογο ομιλητών, μεταξύ των οποίων υπήρξαν και πολλοί από τη Μυτιλήνη, εκπροσωπώντας φορείς, συνδικαλιστικές ενώσεις και κοινότητες του δήμου Μυτιλήνης.
 Ειδικότερα μεταξύ άλλων, απηύθυναν κοινό μήνυμα ενάντια στην προοπτική νέας δομής στη Λέσβο οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βορείου Αιγαίου Θεόδωρος Βαλσαμίδης, Μαρία Νικολάρα και Παναγιώτης Χριστόφας, οι δημοτικοί σύμβουλοι- επικεφαλής παρατάξεων- Νικόλας Χήρας και Γιάννης Συκάς του δήμου Δυτικής Λέσβου, η δημοτική σύμβουλος Χρυσούλα Ζωγράφου, ο δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης Κώστας Φραγκόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι του κλήρου και των τοπικών κοινοτήτων και από τους δύο δήμους.

Το πλέον αξιοσημείωτο της συγκέντρωσης, ήταν πως ουδείς επιχείρησε να «χρωματίσει» κομματικά ή να πατρονάρει το μήνυμα που έπρεπε να εκπέμψει η συγκέντρωση. Κάτι που αναγνώρισε από του βήματος ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Στρατής Γελαγώτης.
 «Χωρίς ακρότητες και κραυγές, καταφέραμε να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας σε όλο το νησί.
 Ευχαριστώ όλους τους παρευρισκομένους και τους ομιλητές για το επίπεδό τους», είπε χαρακτηριστικά για να δώσει στη συνέχεια το λόγο στον δήμαρχο της Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο που παρέστη λίγο νωρίτερα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τον ίδιο, με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη.
«Είμαστε μόνοι μας, θα φτάσουμε ως το τέλος»

«Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει σχέδια τα οποία στη συνέχεια δεν εφάρμοσε» τόνισε αρχικά ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου όπου δόθηκε στις 11 το πρωί της Τετάρτης κοινή συνέντευξη Τύπου με τους δημάρχους Λέσβου, Στρατή Κύτελη, Μυτιλήνης και Ταξιάρχη Βέρρου, Δυτικής Λέσβου.

Στη συνέχεια ο κ. Μουτζούρης εξήγησε ότι από την εμπειρία του έχει δει ότι για όποιο έργο δεν υπάρχει τοπική συναίνεση τότε δεν επιβάλλεται. «Εμείς συμπαρατασσόμεθα με τις τοπικές κοινωνίες. Κατά τ’ άλλα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Είναι προφανές ότι οι διοικούντες βρίσκονται σε σύγχυση» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης όπως μεταδίδει το «Ν».
Για τις μη κινητοποιήσεις ο κ. Μουτζούρης ανέφερε:«

Ήταν το πρώτο βήμα αυτή η συνέντευξη Τύπου. Η αντίδρασή μας είναι η κλιμάκωση, δεν πήγαμε στο τελικό βήμα από την πρώτη στιγμή. Σε ό,τι αφορά τους φορείς, παρίσταντο ο κ. Μυρσινιάς και ο κ. Παπαρίσβας που έλαβαν την απόφαση να κλείσουν και στη συνέχεια το ανέτρεψαν».

Σχόλια