Το τυρί, η φάκα και η απόδραση......

Το τυρί, η φάκα και η απόδραση
Γιάννης Ελαφρός

«Πάνω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η 13η σύνταξη και η εγγύηση του εισοδήματος σας. Η ψήφος της Κυριακής είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην πορεία ανάταξης της χώρας». 

Με τον πιο κυνικό τρόπο ο Α. Τσίπρας, μιλώντας την Κυριακή στον Πειραιά, έβαλε το τυρί και όπλισε τη φάκα.

 Η «13η σύνταξη» γίνεται το τέλειο προεκλογικό δόλωμα για να αγκιστρωθούν οι δυνάμεις της εργασίας και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο μακρόχρονο μνημονιακό σφαγείο.
 Η εσπευσμένη προεκλογική καταβολή της σύνταξης του Ιουνίου, καθώς και άλλων επιδομάτων, έρχονται να βοηθήσουν στο να καταπιούμε το δόλωμα.
 Με τον πιο χυδαίο τρόπο: μα τόσο φτηνά θέλει να μας αγοράσει ο Τσίπρας;Όπως παλιά ο κομματάρχης με ένα τενεκέ λάδι;

Η κυβερνητική αλητεία είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς ξέρουν πως υπάρχει πολύς κόσμος που έχει μεγάλη ανάγκη ακόμα και αυτή την κουτσουρεμένη «13η σύνταξη» (που με τις κρατήσεις μειώνεται πολύ), αφού με την πολιτική τους τον οδήγησαν και τον κράτησαν για τέσσερα και πλέον χρόνια στην εξαθλίωση. Γι’ αυτό πουλάνε μούρη, οι χορτάτοι στους πεινασμένους: «εάν δεν τα θέλετε μπορείτε να μην τα πάρετε».

«Αν υπερισχύσουν οι δυνάμεις της λιτότητας, τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα δεν θα είναι δεδομένα», τζογάρισε προεκλογικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό την Δευτέρα.

Το τυρί είναι λίγο και ξυνισμένο, αλλά η φάκα είναι κοφτερή: κάθε ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θα ερμηνευθεί από τον Τσίπρα ως αποδοχή του μνημονιακού πλαισίου και ως επιβράβευση της πολιτικής του και για το μέλλον.

 Για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη φτωχολογιά, τον κόσμο που παράγει τον πλούτο και κινεί την κοινωνία, θα μένει ένα ξεροκόμματο, ένα αντί-δωρο, μια παραδοχή πως για ένα 500άρι είμαστε.

Το έχει ξανακάνει ο Τσίπρας: μετά την εκλογική επικράτηση τον Σεπτέμβριο του ΄15, εδώ και τέσσερα χρόνια ισχυρίζεται μονότονα πως ο λαός επικρότησε το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν τον Δεκαπενταύγουστο ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ τότε), ΑΝΕΛ, Ποτάμι κλπ. Κι ας είχε θάψει λίγες μέρες πριν το 62% του εργατικού λαϊκού «Όχι»…

Μήπως αξίζει να επιβραβεύσει η φτωχολογιά τον Τσίπρα, για όσα έκανε; «Οι άλλοι έκοψαν 15 φορές τις συντάξεις», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη ραδιοφωνική συνέντευξη, «εμείς κάναμε πολύ πιο ήπια προσαρμογή»! 
Ωραία συζήτηση, να δούμε ποιανού το μνημόνιο είναι… λιγότερο φονικό. Αλλά και πάλι: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βαρύνεται μόνο για όσα ψήφισε ο ίδιος, αλλά και για όσα δεν κατήργησε από τους προηγούμενους. 
Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε όλες τις παλιές περικοπές και έκανε και νέες!

Ας δούμε μερικές από τις νέες περικοπές που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα. 
Η κατάργηση του ΕΚΑΣ που επιβλήθηκε από το 3ο μνημόνιο οδήγησε σε απώλεια 2,4 δισ. από τους μικροσυνταξιούχους, από το 2016 μέχρι και το 2018.
 Το ΕΚΑΣ το έπαιρναν οι πιο φτωχοίσυνταξιούχοι, δεν πρόκειται για ανακατανομή πλεονάσματος από τους πλούσιους, όπως ισχυρίζεται ΣΥΡΙΖΑ.
 Επίσης, η αύξηση της εισφοράς υγείας από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις, και η καθιέρωση επίσης 6% στις επικουρικές που δεν υπήρχε, μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση Τσίπρα, αφαιρεί από το πενιχρό εισόδημα των συνταξιούχων (μόνο αυτό το μέτρο!) 1,5 δισ. ευρώ το έτος! 
Πολύ περισσότερο από το ποσό που αντιστοιχεί στην «13η σύνταξη».

Όσο για τις νέες συντάξεις, που θεσπίζονται πια με το νόμο Κατρούγκαλου, αυτές είναι κουτσουρεμένες κατά 30% ή και περισσότερο, σε σχέση με πριν.

Αυτό είναι το αντιδραστικό μέλλον που θέλει ο Τσίπρας να ψηφίσουν οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και οι νέοι, κραδαίνοντας ως σκιάχτρο την απροκάλυπτα αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική του Κ. Μητσοτάκη, του έσχατου επιχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. 
Μα ο ωμός Μητσοτάκης εκφράζει τις ανάγκες του συστήματος, τα μέτρα που κάθε αστική κυβέρνηση, όπως η κυβέρνηση Τσίπρα, θα πάρει. 
Ποιος αλήθεια πιστεύει πως έρχεται η ανάπτυξη; Η καύσιμη ύλη θα είναι οι ζωές μας, ο δημόσιος πλούτος και το περιβάλλον…
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να παγιδευυούμε στη ροζ ή στη γαλάζια φάκα. Δ
εν πόνεσε τόσο βαθιά ο κόσμος της εργασίας δέκα χρόνια τώρα για να ξαναγυρίσουμε σε ένα παλιομοδίτικο δικομματικό παιχνίδι.

Μπορούμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, τον πλούτο που παράγουμε και να ανοίξουμε ορίζοντες για μια αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα και προοπτική και όχι με περικοπές και ελεημοσύνη.
 Με ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, με την ανυπόταχτη νεολαία μπροστά -με το πάθος και τη δημιουργία της-, με μια ισχυρή αντικαπιταλιστική, αντιΕΕ και σύγχρονα κομμουνιστική Αριστερά, που δεν υποτάσσεται ούτε θα ενσωματώνεται στη διαχείριση, να κατακτήσουμε ολόκληρο το μερτικό μας από τη ζωή. 
Μια Αριστερά που δεν θα μένει στη διαμαρτυρία, ούτε στο να πάρουμε σήμερα το «εφικτό», λογική που τα έκανε όλα ανέφικτα.

 Την είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ: αντί για έξω από την ΕΕ, έλεγε, αρκεί το άμεσο «καμιά θυσία για το ευρώ» και καταλήξαμε όλοι και όλα στο βωμό του ευρώ.

Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις αντικαπιταλιστικές αριστερές κινήσεις σε δήμους και περιφέρειες στις 26 Μάη θα ενισχύσει την κόκκινη σφήνα ανατροπής του σφαγείου.

Σχόλια