STRATCOM: Πρωτοχρονιάτικα κουταμάρα ολκής από τη Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ

Δε φτάνει να είσαι καλός αξιωματικός, με κριτήριο τη γνώση του αντικειμένου σου. Πρέπει να κατανοείς επαρκώς και το πλαίσιο στο οποίο καλείσαι να λειτουργήσεις, να κατανοείς το πολιτικό μέρος της εξίσωσης, διότι στο πλαίσιο αυτού ενεργείς και αποφασίζεις… Το tweet που έστειλε πρωτοχρονιάτικα η Στρατηγική Διοίκηση (Strategic Command) των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκάθαρα δεν τηρούσε τα ανωτέρω. Η ευθύνη, ασφαλώς βαρύνει τους επικεφαλής, παρότι στη συνέχεια το μήνυμα αποσύρθηκε.
Όπως γράψανε, καθώς η πλατεία Τάιμς στη Νέα Υόρκη (Times Square) σήμανε το νέο έτος, η Στρατηγική Διοίκηση είναι έτοιμη να ρίξει τη «μεγάλη μπάλα» (πυρηνική βόμβα δηλαδή) αν ποτέ χρειαστεί! Συνόδευσε δε την ανάρτηση από ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό στελθ, B-2 Spirit…
Θα έπρεπε να αντιληφθούν εγκαίρως, ότι το «spirit» (πνεύμα), την πρωτοχρονιά, σίγουρα δεν εμπεριέχει μήνυμα ψυχροπολεμικό και ενέργειες που θα προκαλούσαν την καταστροφή της ανθρωπότητας.
Το «πνεύμα» είναι αυτό της ειρήνης και της έκφρασης ελπίδας, να μη χρειαστεί ΠΟΤΕ να κάνουν αυτό για το οποίο ετοιμάζονται. Θα έπρεπε να αντιλαμβάνονται ότι ο λόγος ύπαρξής τους είναι η ΑΠΟΤΡΟΠΗ (deterence), δηλαδή η Στρατηγική Διοίκηση συστάθηκε όχι για να ρίξει πυρηνικά, αλλά για να αποφύγει με κάθε τρόπο να το πράξει, διά της επίδειξης αυτής της ισχύος.
Εν ολίγοις, αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι…
 αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο (Si vis pacem, para bellum). Παρότι αποσύρθηκε το μήνυμα, η ανάρτησή του αναδεικνύει τα ρίσκα της αποτροπής διά των πυρηνικών όπλων.
Το να ξεχάσουν δηλαδή οι εμπλεκόμενοι και το σύστημα ολάκερο, τη λογική βάση της οποίας δημιουργήθηκαν και υπάρχουν τα πυρηνικά οπλοστάσια και να «γλιστρήσουμε» σταδιακά σε μια κατάσταση όπου όλοι θα είναι πεπεισμένοι ότι ένας πυρηνικός πόλεμος που θα εμπλέξει τα στρατηγικά πυρηνικά οπλοστάσια μπορεί να διεξαχθεί και να κερδηθεί.
Το άνοιγμα των αρχείων του Ψυχρού Πολέμου θα έπρεπε να τους είχε διδάξει κάτι. Ότι αυτό συνέβαινε στη Σοβιετική Ένωση, ενώ εμείς στη Δύση συζητούσαμε και θεωρούσαμε ότι είχε επιτευχθεί η ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Όλα αυτά αποδεικνύουν τη σχετικότητα τέτοιων συζητήσεων, ασχέτως του πόσο ορθολογιστής θεωρείται ή όχι ο αντίπαλος.
Διότι όταν δεν υπάρχει πραγματική εικόνα της άλλης πλευράς, αλλά βασίζεται σε επιμέρους στοιχεία και εκτιμήσεις, τότε η συζήτηση, μπορεί να είναι ορθολογική, αλλά βασίζεται σε μια υπόθεση (assumption), ότι και ο αντίπαλος είναι ορθολογιστής και μάλιστα με το περιεχόμενο που δίνουμε εμείς οι ίδιοι στον όρο. Ότι δηλαδή ΔΕΝ έχει δικό του ορισμό με διαφοροποιημένο περιεχόμενο!
Αυτό όμως θα μπορούσε να αποτελέσει θανατηφόρο σφάλμα. Είναι ή όχι ορθολογικό ο αντίπαλος να κατέγραφε επί Ψυχρού Πολέμου τη δική μας «συζήτηση» στη Δύση και να είχε χτίσει τη δική του στρατηγική βασιζόμενος στην πεποίθηση ακριβώς ότι είχε επιτευχθεί αποτροπή; Η απάντηση είναι «μέχρις ενός βαθμού», διότι οι συνέπειες της διάψευσης των προσδοκιών της Δύσης, αν κάτι πήγαινε στραβά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Η Σοβιετική Ένωση θεωρούσε ότι είχε μεγαλύτερη δυνατότητα από τη Δύση να «απορροφήσει» ένα πυρηνικό πλήγμα, καθώς τα αστικά της κέντρα ήταν διαφορετικού χαρακτήρα από τα δυτικά. Το σκεπτικό της είχε μια λογική, όχι απόλυτα πειστική, όμως σημασία είχε ότι έπειθε τους ίδιους.
Με βάση αυτή την υπόθεση, μετατρεπόταν αυτόματα σε «ορθολογική» γι’ αυτούς η πεποίθηση ότι μπορούσαν να πολεμήσουν και να νικήσουν σε έναν πυρηνικό πόλεμο, ενώ εμείς θεωρούσαμε ότι αποτρέπαμε πυρηνική σύρραξη λόγω του φόβου που προκαλούσε σε εμάς η βεβαιότητα αμοιβαίας καταστροφής (MAD: Mutually Assured Destruction). Δεν ήταν όμως ακριβώς έτσι…
Τούτων λεχθέντων, τα πράγματα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και η ανάρτηση της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ εξέπεμψε μια επικίνδυνη ανωριμότητα, για την οποία έχουμε όλοι λόγο να ανησυχούμε. Αλίμονο αν έπρεπε διά των κοινωνικών δικτύων να ενημερώσουν για την ετοιμότητά τους πρωτοχρονιάτικα. Αν η ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θεωρούσε ότι δεν ήταν, πολύ απλά οι υπεύθυνοι θα είχαν πάει στα σπίτια τους.
Άρα, απαντητικά tweets του στιλ, είναι εξαιρετικά παράξενο (το tweet της STRATCOM) και το βρίσκουν «τρομακτικά ανεύθυνο» (horrifically irresponsible) είναι απολύτως δικαιολογημένα. Το ελπιδοφόρο είναι προήλθαν από το εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι άλλοι συμπλήρωσαν… ξεχνάτε ότι «ο στόχος είναι να μη ρίξετε βόμβες».
https://www.defence-point.gr/news/stratcom-protochroniatika-koytamara-olkis-apo-ti-stratigiki-dioikisi-ton-ipa
ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σχόλια