Αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες ο Trump - Μετά τη Συρία, αποσύρει στρατιώτες και από το Αφγανιστάν - Παραιτήθηκε ο Mattis

Αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες ο Trump - Μετά τη Συρία, αποσύρει στρατιώτες και από το Αφγανιστάν - Παραιτήθηκε ο Mattis

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Αμερικανικό Τύπο θα αποχωρήσουν οι 7.000 από τους 14.000 Αμερικάνοι στρατιώτες
Σε ραγδαία αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών προχωρά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αιφνιδιάζοντας πέρα από τους παραδοσιακούς συμμάχους του ακόμη και την ίδια του την κυβέρνηση, καθώς μετά την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να αποσύρει μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης και από το Αφγανιστάν.
Μάλιστα, η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για τη Συρία αλλά και οι προθέσεις του για το Αφγανιστάν φέρεται να ήταν και οι κύριες αιτίες που οδήγησαν σε παραίτηση τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis, ο οποίος πάντως ήταν γνωστό πως διαφωνούσε με κορυφαίες επιλογές του προέδρου Trump.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αλλά και δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, κάνουν λόγο για ειλημμένη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump όσον αφορά την αποχώρηση μεγάλης μερίδας της αμερικανικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.
«Η απόφαση έχει ληφθεί.......


Θα υπάρξει μια σημαντική ανάκληση στρατιωτικών από το Αφγανιστάν» ανέφερε υπό το καθεστώς ανωνυμίας Αμερικάνος αξιωματούχος, ο οποίος υποστήριξε πως την απόφαση αυτή έλαβε ο Trump την περασμένη Τρίτη 19/12.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των The Wall Street Journal και The New York Times, η απόφαση αυτή αφορά περίπου τους 7.000 από τους 14.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν.
Οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν τόσο στην αποστολή του NATO με σκοπό την υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων, όσο και στις χωριστές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας που διεξάγει η Ουάσινγκτον.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή του Trump σε συνδυασμό και με τις δηλώσεις του περί αποχώρησης των Αμερικάνων στρατιωτών και από τη Συρία ήταν και η βασική αιτία για την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, James Mattis, ο οποίος φέρεται να διαφωνούσε με αυτές τις τοποθετήσεις του Trump καθώς ήταν υπέρμαχος της ιδέας της παραμονής σημαντικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.
Σημειώνεται πως ο Trump είχε προεκλογικά δεσμευτεί για τον περιορισμό των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και δυνάμεων στο εξωτερικό.
Ωστόσο, οι κινήσεις του αυτές αλλάζουν άρδην τις γεωπολιτικές ισορροπίες στα πιο επικίνδυνα και κρίσιμα «μέτωπα» που είναι σε εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη.

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας James Mattis – Θα αποχωρήσει τέλη Φεβρουαρίου

Μια ημέρα μετά τη διακήρυξη της νίκης των ΗΠΑ στη Συρία και την αναγγελία της αποχώρησης των Αμερικάνων στρατιωτών από τη Συρία, στις οποίες προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump αλλά και μετά τις πληροφορίες που θέλουν τον Trump να έχει ήδη λάβει την απόφαση για την αποχώρηση 7.000 από τους συνολικά 14.000 Αμερικάνους στρατιώτες από το Αφγανιστάν, έγινε γνωστό πως ο υπουργός Άμυνας, James Mattis παραιτήθηκε από το αξίωμα του.
Σε μήνυμα του στο twitter ο Trump υποστήριξε ότι ο James Mattis θα αποχωρήσει από το αξίωμα του στα τέλη Φεβρουαρίου και ότι ο νέος υπουργός Άμυνας θα ονομαστεί σύντομα.
Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «τρομερή πρόοδο» τη διετία κατά την οποία ο Mattis ήταν επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, ειδικά σε ό,τι αφορά την αγορά νέου εξοπλισμού ενώ τον ευχαρίστησε «για την υπηρεσία του».
Σημειώνεται πάντως πως ο Mattis έσπευσε να διευκρινίσει πως παραιτείται από το αξίωμα του, αναφέροντας στην επιστολή παραίτησης του πως αποχωρεί ώστε ο Trump να διορίσει κάποιον οι απόψεις του οποίου είναι εγγύτερες προς τις δικές του, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των τελευταίων αποφάσεων του προέδρου των ΗΠΑ και σηματοδοτώντας τη διαφωνία του με αυτές.
Ο Mattis θεωρούνταν από τους υπουργούς, οι οποίοι ενεργούσαν σταθεροποιητικά στο εσωτερικό της κυβέρνησης Trump και έχαιρε μεγάλου σεβασμού.
Δημοσιεύματα πάντως υποστηρίζουν πως η παραίτηση του ήταν θέμα χρόνου, καθώς διαφωνούσε με όλους τους χειρισμούς του προέδρου Trump στην εξωτερική πολιτική τόσο απέναντι στη Ρωσία και στην Κίνα όσο και στη Μέση Ανατολή.
«Εχετε το δικαίωμα να έχετε έναν υπουργό Αμύνης που οι απόψεις του είναι πιο ευθυγραμμισμένες με τις δικές σας.
Πιστεύω ότι είναι πρέπον να αποχωρήσω από τη θέση μου» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησης του ο Mattis, ο οποίος γίνεται το τελευταίο όνομα στον κατάλογο με τους υπουργούς του Trump που έχουν αποχωρήσει από το αξίωμα τους.
Αναφέρεται μάλιστα από το Ινστιτούτο Brookings ότι οι αντικαταστάσεις, οι καθαιρέσεις και οι παραιτήσεις επί προεδρίας Trump είναι περισσότερες από ό,τι επί των ημερών των τελευταίων πέντε αμερικανών προέδρων.

Hurriyet: Ο Trump έλαβε την απόφαση για τη Συρία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Erdogan

Ο Donald Trump έλαβε την απόφαση για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον τούρκο ομόλογό του Tayyip Erdogan και αφού αυτός ο τελευταίος δεσμεύθηκε "να συνεχίσει" τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.
Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία έγινε στις 14 Δεκεμβρίου.
Πηγές της τουρκικής προεδρίας είχαν τότε δηλώσει ότι οι δύο άνδρες "συμφώνησαν να συνεργασθούν κατά αποτελεσματικότερο τρόπο στην Συρία".
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με φόντο τις τουρκικές απειλές για νέα επίθεση στην Συρία, στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, κατά των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η μεν Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, η δε Ουάσινγκτον σύμμαχο στον πόλεμο κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας ο Trump έλαβε την απόφαση να ρωτήσει τον Erdogan: "Θα καθαρίσετε εσείς ό,τι μένει από το Ισλαμικό Κράτος, εάν αποσυρθούμε εμείς;".
Και σε αυτό ο Erdogan απάντησε: "Θα το κάνουμε".
Στη συνέχεια, ο Erdogan εξήγησε ότι η Τουρκία εξόντωσε 4.000 μέλη του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη το 2016.
Μετά το τηλεφώνημα, ο Trump έδωσε εντολή στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας John Bolton, ο οποίος παρακολουθούσε την τηλεφωνική επικοινωνία, "να αρχίσει τη δουλειά" της αποχώρησης, σύμφωνα με την Hurriyet.

Τι σημαίνει η απόφαση Trump για τη Συρία - Ενισχύεται η θέση Ρωσίας και Ιράν στην περιοχή

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να σημάνει νίκη στο πολεμικό μέτωπο της Συρίας, προαναγγέλοντας την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων στις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Με την τοποθέτηση του αυτή ο Trump «παρακάμπτει» τις θέσεις και τις συμβουλές των συμβούλων του σε θέματα ασφάλειας και των στρατιωτικών διοικητών και παράλληλα αιφνιδιάζει τους συμμάχους στην περιοχή.
Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι και αναλυτές, με αυτήν την απόφαση ο Trump ενισχύει τη θέση της Ρωσίας και του Ιράν στην περιοχή και αφήνει στη μέση το στόχο για την εξάλειψη του κινδύνου του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή
«Τους νικήσαμε, τους πλήξαμε σκληρά, είναι καιρός να γυρίσουμε.
Τα αγόρια μας, οι νεαρές γυναίκες μας, οι άνδρες μας, επιστρέφουν όλοι, και επιστρέφουν όλοι τώρα.
Πολεμάμε εδώ και πολύ καιρό στη Συρία.
Είμαι πρόεδρος εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και αληθινά περάσαμε σε μεγαλύτερη ταχύτητα και κερδίσαμε τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Νικήσαμε (…), πήραμε τα εδάφη.
Και τώρα, είναι καιρός οι στρατιώτες μας να ξαναγυρίσουν στο σπίτι» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι στη Συρία, και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα της, έχουν αναπτυχθεί περίπου 2.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
 Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις στις περιοχές οι οποίες αποσπάστηκαν από τα χέρια των τζιχαντιστών.
Πάντως αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των προεκλογικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο Trump, ο οποίος είχε ως σύνθημα «η Αμερική Πρώτα» και ο οποίος είχε υποσχεθεί πως θα μειωθεί η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ.
Μάλιστα αναφέρεται πως ο Trump είχε λάβει την απόφαση αυτή πριν από δύο χρόνια.

Parly (υπ. Άμυνας Γαλλίας): Δεν συμμεριζόμαστε την ανάλυση Trump για τη Συρία – Δεν έχει εξουδετερωθεί ο ISIS

Την θέση ότι η Γαλλία δεν συμμερίζεται την ανάλυση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στη Συρία διατύπωσε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Florence Parly, η οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά βαριά την απόφαση του Αμερικάνου προέδρου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή.
«Δεν συμμεριζόμαστε την ανάλυση ότι το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους έχει εξουδετερωθεί» υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο του RTL η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, η οποία αφού χαρακτήρισε την απόφαση Trump ως «εξαιρετικά σοβαρή», σημείωσε πως «η δουλειά πρέπει να ολοκληρωθεί» στη Συρία.
Αναφερόμενη στην παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis, η Parly έκανε λόγο για έναν «καλό στρατιώτη» και «σύμμαχο» για όλες τις περιστάσεις.

Trump: «Χτίζω» μακράν τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο - Ήρθε η ώρα να πολεμήσουν άλλοι

Την απόφασή του να αποσύρει εντελώς τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, υπερασπίστηκε σήμερα (20/12/2018) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εν μέσω έντονης κριτικής που δέχτηκε από Ρεπουμπλικάνους αλλά και συμμάχους.
Ο Trump ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει να αποσύρει τα περίπου 2.000 στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία, με τον Λευκό Οίκο να μην προσφέρει, εντούτοις, κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Με μια σειρά σημερινών αναρτήσεων στο «Twitter», ο Trump δήλωσε ότι εκπληρώνει την προεκλογική του δέσμευση, ενώ τόνισε ότι «ήρθε ο καιρός να πολεμήσουν άλλοι».
«Η αποχώρηση μας από την Συρία δεν αποτελεί έκπληξη.
Είναι κάτι που προσπαθώ εδώ και χρόνια και όταν πριν έξι μήνες, εξέφρασα πολύ δημόσια την πρόθεσή μου να το κάνω, συμφώνησα τελικά να παραμείνουμε λίγο ακόμα.
Η Ρωσία, το Ιράν η Συρία και άλλοι είναι οι τοπικοί εχθροί του ISIS.
Κάναμε τη δουλειά τους.
Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σπίτι και να ξαναχτίσουμε», ανέφερε με ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Θέλει η Αμερική να είναι ο Αστυνόμος της Μέσης Ανατολής, παίρνοντας τίποτα σαν αντάλλαγμα και ξοδεύοντας πολύτιμες ζωές και τρισεκατομμύρια δολάρια προστατεύοντας άλλους, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εκτιμούν αυτά που κάνουμε;
Θέλουμε να παραμείνουμε εκεί για πάντα;
Ήρθε η ώρα να πολεμήσουν άλλοι επιτέλους», συνέχισε σε δεύτερη ανάρτησή του ο Trump.
«Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και πολλοί άλλοι δεν είναι χαρούμενοι με την αποχώρηση των ΗΠΑ, ό,τι και αν μεταδίδουν οι ψευδείς ειδήσεις, γιατί τώρα πρέπει να πολεμήσουν τον ISIS και άλλους, τους οποίους μισούν, χωρίς εμάς.
Χτίζω μακράν τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο.
Αν ο ISIS μας χτυπήσει, είναι καταδικασμένος!», κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.



www.bankingnews.gr

Σχόλια