Πόση κοκαΐνη καταναλώνεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέσα στο Σαββατοκύριακο


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια έναν ευφάνταστο τρόπο για να παρακολουθεί την κατανάλωση απαγορευμένων διεγερτικών ουσιών όπως η κοκαΐνη.

Λαμβάνει δείγματα αστικών λυμάτων από....
τους υπονόμους μεγάλων κομβικών πόλεων και βγάζει συμπεράσματα για την τάση από τα κατάλοιπα κοκαΐνης και άλλων απαγορευμένων ουσιών που εντοπίζει.

Έπειτα από δύο χρόνια μεγάλης μείωσης στη χρήση διεγερτικών ουσιών, η οποία άγγιξε τα υψηλότερα ποσοστά το 2014, η μελέτη των αστικών λυμάτων δείχνει ότι η κατανάλωση κοκαΐνης και ecstasy στην Αθήνα αυξάνεται ανησυχητικά. 
Παρόλο που τις Κυριακές του 2017 η συγκέντρωση κοκαΐνης που ανιχνεύθηκε στα υγρά αστικά λύματα της Αθήνας άγγιξε τα 52,4 mg ανά 1.000 κατοίκους, η πόλη βρίσκεται χαμηλά στην ευρωπαϊκή λίστα, στις πρώτες θέσεις της οποίας φιγουράρουν οι «συνήθεις ύποπτοι»: το Αμστερνταμ, η Βαρκελώνη και η Αμβέρσα. 

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η Αθήνα..... φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις του πίνακα των ευρωπαϊκών πόλεων. Η τιμή των 52,4 mg που καταγράφηκε τα Σαββατοκύριακα του 2017 είναι αυξημένη συγκρινόμενη με την 30,4 που είχε εντοπισθεί στην ελληνική πρωτεύουσα το 2016 αλλά σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το 63 mg του 2015.

Συμφώνα με ανάλυση το 2016, τα υψηλοτέρα φορτία μάζας βενζοϋλεκγονίνης —του κύριου μεταβολίτη της κοκαΐνης— βρέθηκαν σε πόλεις του Βελγίου, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ πολύ χαμηλά επίπεδα βρέθηκαν στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας δεν έχει εγκαταστήσει μετρητές του στην Αλβανία!   

Σταθερές ή ανοδικές διαχρονικές τάσεις αναφέρονται για τις περισσότερες από τις 13 πόλεις που διαθέτουν στοιχειά για το 2011 και το 2016.

Σε ότι αφορά την Θεσσαλονίκη διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν μόνο για το 2016 και οι τιμές είναι ακόμη μικρότερες. Συγκεκριμένα τα φορτία μάζας κατάλοιπων κοκαΐνης ήταν 9,7 mg/ανα 1.000 κατοίκους την ημέρα.

Μετρητές του EMCDDA υπάρχουν και στην Μυτιλήνη!

http://nyxtobaths.blogspot.com/2018/11/blog-post_56.html#more

Σχόλια