Το αυτόνομο σπίτι που μπορεί να βγει εκτός δικτύου ρεύματος και νερού

Του Γιάννη Γορανίτη
Αυτό το μικροσκοπικό, ωοειδές σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή που έχουν όσοι θέλουν να δραπετεύσουν από την τεχνολογία, αξιοποιώντας την. Αν ακούγεται αντιφατικό, δείτε τις προδιαγραφές του Ecocapsule: αυτή η μεταφερόμενη high-tech οικία μπορεί να βγει εκτός δικτύου ηλεκτρικού και παροχής νερού, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο του οχήματος όσο και των κατοίκων του.
ecocapsuleΠρόκειται για μια φιλόδοξη και μάλλον εκκεντρική λύση που απευθύνεται σε φανατικούς οικολόγους και άοκνους ταξιδιώτες. Αρκεί, βέβαια, να διαθέτουν φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Από την άλλη, οι κατασκευαστές του θεωρούν ότι εκτός από το μειωμένο αποτύπωμα στον πλανήτη, μακροπρόθεσμα αφήνει θετικό πρόσημο και στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Το Ecocapsule διαφημίζεται ως ένα....
πλήρως αυτοσυντηρούμενο έξυπνο σπίτι που τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή και αιολική ενέργεια. Αν δεν σκοπεύετε να μένετε μόνιμα σε αυτό, μπορείτε να το αξιοποιήσετε ως pop-up ενοικιαζόμενο δωμάτιο (που πηγαίνει όπου θέλετε), ως κινητό γραφείο, σταθμό έρευνας ή ακόμη και ως βάση φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ηλιακά πάνελ
Το βασικό χαρακτηριστικό της αυτονομίας του είναι οι.... εγκατεστημένοι συλλέκτες ηλιακής ενέργειας. Είναι σχεδιασμένοι με χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης και διαθέτουν συνολική ισχύ 880W, διασφαλίζοντας τη συγκέντρωση ικανοποιητικών ποσοτήτων ενέργειας, τουλάχιστον για δύο άτομα.
Αν όμως δεν είναι αρκετή, ο κάτοχος του Ecocapsule μπορεί να επιστρατεύσει την ανεμογεννήτρια χαμηλού θορύβου που έχει τη δυνατότητα παραγωγής έως και 750W τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα. Η χωρητικότητα της μπαταρίας του φτάνει τις 9,7 kWh. Αν κάτι δεν σας πηγαίνει καλά με την εικόνα της ανεμογεννήτριας να υποσημειώσουμε ότι είναι πτυσσόμενη για εύκολη μεταφορά.
Το μήκος του φουτουριστικού οχήματος φτάνει τα μόλις 4,67 μέτρα και το πλάτος του τα 2,20 μ. αλλά αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες είναι ιδιαίτερα άνετο (όσο άνετος μπορεί να είναι ένας χώρος 6,3 τ.μ.). Το βάρος του φτάνει τα 1.350 κιλά, ενώ αθροιστικά με το ρυμουλκό και τις γεμάτες δεξαμενές πλησιάζει τους δύο τόνους.
ecocapsule 2
Φιλτράρει και το νερό της βροχής
Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες του Ecocapsule δεν περιορίζονται στην ενέργεια, αλλά επεκτείνονται και στο νερό. Το ειδικά σχεδιασμένο σύστημα συλλέγει το νερό της βροχής σε δεξαμενή, από την οποία φιλτράρεται ώστε να γίνει πόσιμο. Μπορεί επίσης να καθαρίσει νερό από ποτάμι, λίμνη ή πηγάδι (!) καθώς το φίλτρο που ενισχύεται από μια λάμπα UV LED απομακρύνει το 99,98% των περιττών και ακάθαρτων στοιχείων.
Ακόμη, η τουαλέτα διαθέτει σύστημα ξηρής κομποστοποίησης. Εξάλλου, το σώμα του οχήματος είναι κατασκευασμένο από θερμομονωμένο υλικό (πολυεστερικό γυαλί που επικαλύπτεται από πλαίσιο αλουμινίου), ώστε να μειώνει περαιτέρω τις ενεργειακές ανάγκες (για θέρμανση ή ψύξη). Ενσωματώνει επίσης ένα ειδικό σύστημα για smart home ενώ διασφαλίζει συνδεσιμότητα με 3G και 4G δίκτυα (είπαμε να αποκοπούμε από την τεχνολογία, αλλά όχι κι εντελώς).
Φυσικά, το όνειρο της ελευθερίας κινήσεων δεν κυκλοφορεί δωρεάν. Το Ecocapsule είναι διαθέσιμο για προπαραγγελίες έναντι €79.900. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της Σλοβακικής εταιρείας που το κατασκευάζει. 
ecocapsule 3//www.liberal.gr/arthro/223776/technologia/2018/to-autonomo-spiti-pou-mporei-na-bgei-ektos-diktuou-reumatos-kai-nerou.html

Σχόλια