''Διπλωματία, δικαστήρια ή πόλεμος'' O Τσαβούσογλου απειλεί για τα νησιά του Αιγαίου..Αισιχτίρ ρε κολότουρκε ούνε, παλιομπινέ...


Αποτέλεσμα εικόνας για αισιχτιρ

Διπλωματία, δικαστήρια... ή στρατός είναι οι τρεις «εναλλακτικές» για τα νησιά του Αιγαίου σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως...
τις παρουσίασε στην τουρκική βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤΙ1, ο Τσαβούσογλου κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης:.....

«Όταν το ζήτημα τέθηκε στην ατζέντα, είπα στους αντιπροέδρους των κομμάτων ‘αυτό είναι σημαντικό ζήτημα και έχει να κάνει με την εθνική πολιτική. Γι’ αυτό να μην ασκούμε πατριδοκαπηλία σε ένα τέτοιο ζήτημα. Αν το κάνετε, ζημιώνει τα προηγούμενα κόμματα που δεν έκαναν τίποτα για αυτό, όχι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Μάλιστα πρότεινα να κάνουμε συζήτηση και να ενημερώσω τους αρχηγούς των κομμάτων. Πότε με καλέσατε; Είμαι έτοιμος να έρθω όποτε με καλέσουν οι αρχηγοί. Έπειτα από την κρίση των Ιμίων το 1996, δεν έγινε καμία αλλαγή στο νομικό στάτους των νησιών. Όλα έγιναν πριν. Άρα, υπαίτιος δεν είναι το AKP. Ναι, να το λύσουμε, αλλά να μην λέτε ψέματα ότι αυτά τα νησιά καταλήφθηκαν κατά τη διακυβέρνηση του AKP».

Στις δηλώσεις αυτές αντέδρασαν έντονα οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) με τον Τσαβούσογλου να απαντά ότι «ο δικός σας ο αντιπρόεδρος ήταν εκείνος που είπε ότι τα νησιά κατελήφθησαν κατά την περίοδο του Ατατούρκ. Δεν το είπα εγώ. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα. Τρεις εναλλακτικές υπάρχουν:

Ή να βρούμε λύση μέσω της διπλωματίας.

Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο.

Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά.

Εμείς συνεχίζουμε τη διπλωματία με την Ελλάδα. Αν δεν συμφωνήσουμε, η βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Όμως αυτό είναι εθνική πολιτική. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί στους διαδρόμους και που θα χρησιμοποιηθεί για να φέρει κάποιον σε δύσκολη θέση. Δημιουργήσαμε μία ομάδα που αποτελείται και από στρατιωτικούς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συζητάμε το πρόβλημα και ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε. Είναι πιο ωφέλιμο να μειώσουμε την ένταση ή να την αυξήσουμε; Αυτά είναι εθνικά θέματα και εμείς μπορούμε αντίστοιχα να γίνουμε πατριδοκάπηλοι. Είναι εύκολο να σας κατηγορήσω. Σας δείχνω τα έγγραφα, τα δίνω και σε άλλους και βλέπουμε ποιανού η υπογραφή υπάρχει σε αυτά. Όμως αυτό δεν είναι σωστό».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εκείνος που αντέδρασε έντονα στα λεγόμενα του Τσαβούσογλου ήταν ο βουλευτής του CHP, Οζτούρκ Γιλμάζ, ο οποίος αναφέρθηκε και στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

«Η βουλή πρέπει να λάβει μία σημαντική απόφαση για τη διεθνή αναγνώριση της “ΤΔΒΚ” (σσ. «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου). Εμείς αναγνωρίσαμε την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, όμως από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να σωπάσουμε στο ζήτημα της μη αναγνώρισης της “ΤΔΒΚ”», είπε ο Γιλμάζ.

Αναφορικά με τα νησιά του Αιγαίου, ο Γιλμάζ είπε: «Όσο εσείς δεν λέτε τίποτα για την κατάληψη αυτών των νησιών, η κατάληψη συνεχίζεται. Εδώ υπάρχει κατάληψη και δεν μπορεί να διαβιβάσετε ούτε μία ρηματική διακοίνωση. Όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να λυθεί τίποτα με τις διερευνητικές συνομιλίες. Τότε τι πρέπει να κάνουμε; Λέτε “εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν το βάλουμε στην ατζέντα, τότε αρχίζει πόλεμος”. Εσείς τα βάζετε με τη Ρωσία, την Ε.Ε. και φοβάστε την Ελλάδα; Κανείς δεν θέλει πόλεμο και η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να πολεμήσει με εσάς», κατέληξε ο Οζτούρκ Γιλμάζ.

Τα 18 νησιά που διεκδικούν οι Τούρκοι

Βόρειο Αιγαίο:

1. Φούρνοι

2. Θύμαινα

3. Οινούσσες

Ανατολικό Αιγαίο:

4. Παναγιά

Κεντρικό Αιγαίο:

5. Καλόγεροι

Κρητικό Πέλαγος:

6. Διονυσάδες

7. Κουφονήσι

8. Γαιδουρονήσι

9. Γαύδος

Δωδεκάνησα:

10. Αρκιοί

11. Αγαθονήσι

12. Κίναρος

13. Φαρμακονήσι

14. Καλόλιμνος

15. Πλάτη

16. Γυαλί

17. Λέβιθα

18. Σύρνα

tvxs.gr

Σχόλια

  1. Οι άνθρωποι είναι άρρωστοι! Θυμήθηκαν μετά από σχεδόν εκατό χρόνια ότι δήθεν τα Ελληνικά νησιά τους ανήκουν! Αν όμως σκέπτονται έτσι και η Ελλάδα θα πρέπει να αναθεωρήσει την ως τώρα γραμμή της, διεκδικούν αυτοί διεκδίκηση και εμείς, αναθεώρηση της συνθήκης της Λοζάνης αυτοί, επιστροφή στη συνθήκη των Σεβρών τάχιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου