Απάντηση Κοτζιά στις προκλήσεις Τσελίκ για το Αγαθονήσι

Πηγή: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Σκληρή είναι η απάντηση που δίνει το υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ περί «τουρκικότητας» του Αγαθονησίου. Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδικάζει τα λεγόμενα του και καταγγέλλει όσα είπε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ολοκληρώνεται επισημαίνοντας πως «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός είχε τονίσει πως το Αγαθονήσι είναι τουρκικό νησί.

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» ο Τσελίκ επιτέθηκε στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί. «Δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά τον Έλληνα υπουργό Άμυνας», είπε δεικτικά και συνέχισε:...... «Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί. Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση».

Αυστηρό μήνυμα Νίκου Κοτζιά και για το Κυπριακό
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς εστείλε, μέσω twitter, ένα μήνυμα με νόημα και πολλούς αποδέκτες,

Φωτογραφίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, όλους τους «παράγοντες» που επιδιώκουν να ασκήσουν πιέσεις στο Κυπριακό, τονίζει ότι κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι μπορούν να ασκούν πιέσεις ανενόχλητοι.

Ακόμη, άφησε αιχμές για όσους αναπαράγουν στην Κύπρο θέσεις τους και δεν αντιστέκονται, στρεφόμενοι με κατηγορίες εναντίον αυτών που αντιστέκονται.
«Λαθεύουν όσοι παράγοντες νομίζουν ότι δικαιούνται να πιέζουν χωρίς να πιέζονται ή ότι ψέματά τους πρέπει γίνονται αποδεκτά άνευ αντιρρήσεων», έγραψε στο twitter.

πηγή

Σχόλια