Ο λαός δεν ξεχνά τον Χριστόδουλο, η Εκκλησία όμως;


 Πέρασαν εννέα χρόνια από τη μέρα που «έφυγε» ο μακαριστός και, ενώ ο κόσμος διατηρεί πάντα άσβεστη τη μνήμη του, η Ιερά Σύνοδος δεν έκανε τίποτα προς τιμήν του. Ούτε καν το μουσείο που ο ίδιος επιθυμούσε.
 H επέτειος θανάτου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου (28 Ιανουαρίου 2008) βρίσκει την επίσημη Εκκλησία να τον έχει ξεχάσει για άλλη μία χρονιά - σε αισθητή αντίθεση με τον ελληνικό λαό, που διατηρεί άσβεστη τη μνήμη του και καθημερινά τον αναπολεί. Εχουν περάσει εννέα χρόνια και αποδεικνύεται καθημερινά ότι τόσο η Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο και η Ιερά Σύνοδος...
δεν έχουν πράξει το παραμικρό -ως όφειλαν- για να τιμήσουν έμπρακτα το έργο και την πνευματική προσφορά του μακαριστού.  
 Φωτεινή εξαίρεση, μερικοί Μητροπολίτες, που αποδεικνύουν ότι δεν ξεχνούν τον Χριστόδουλο. Όπως ο Καισαριανής κ. Δανιήλ, που ηγείται της προσπάθειας για τη διατήρηση της μνήμης του, ο Δράμας κ. Παύλος, που ίδρυσε το Χριστοδούλειο Ιδρυμα, ο Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Κερκύρας κ. Νεκτάριος και ακόμη λίγοι.  

ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ  

 Η σημερινή διοίκηση της Εκκλησίας έχει αδιαφορήσει πλήρως για την ίδρυση μουσείου, όπου εκεί θα εξετίθεντο τα προσωπικά αντικείμενα του μακαριστού (άμφια, βιβλία, αρχιεπισκοπικοί ράμβοι κ.ά.), όπως ο ίδιος είχε ζητήσει στη διαθήκη του (Μάιος 2007). Εκεί, μεταξύ άλλων, ο μακαριστός ανέφερε: «1) Απαντα τα άμφιά μου αφήνω εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών, προκειμένου τα καταλληλότερα να τοποθετηθούν εις το υπό σύστασιν εκκλησιαστικόν μουσείον. 2) Απαντα τα βιβλία μου αφήνω επίσης εις την ΙΑΑ διά να απαρτίσουν την πρώτη προίκα τής υπό σύστασιν εκκλησιαστικής βιβλιοθήκης, δι' ην προωρείται το εν Ψυρρή αναπαλαιωθέν ήδη κτίριο του ποτέ Κακουργοδικείου. 3) Απαντα τα κινητά της κατοικίας μου εν Πλάκα και εν Π. Ψυχικώ ανήκοντα εις εμέ καταλείπω εις το υπό σύστασιν κατά τα άνω εκκλησιαστικό μουσείον. 4) Η επίπλωσις των δύο κατοικιών μου ανήκει εις την ΙΑΑ». Τι απέγιναν όμως όλα τα παραπάνω; Από το περιβάλλον της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όταν θέσαμε μετ' επιτάσεως το ερώτημα τι πρόκειται να πράξουν για τη δημιουργία μουσείου και ποια η τύχη των κειμηλίων, λάβαμε την εξής λακωνική απάντηση: «Υπάρχει σχεδιασμός για την αξιοποίηση όλων των εκκλησιαστικών κειμηλίων του μακαριστού και εξετάζονται όλες οι τεχνικές παράμετροι προς τούτο». Ουδόλως κατατοπιστική απάντηση. Ή, αλλιώς, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!  

ΛΑΜΠΡΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ  

 Ξεχασμένος όμως είναι ο μακαριστός Χριστόδουλος και από ορισμένα πνευματικά παιδιά του, τα οποία για πολλές δεκαετίες είχαν εργαστεί και συνδεθεί μαζί του. Λαμπερή εξαίρεση, ο π. Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος από το 2009 και έπειτα ανέλαβε μια τιτάνια ερευνητική προσπάθεια, έτσι ώστε να συγκεντρωθεί όλο το ανέκδοτο συγγραφικό έργο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Η πρωτοβουλία αυτή του π. Επιφανίου τελεί υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.   
 «Εχουν ήδη εκδοθεί οι πρώτοι πέντε ογκώδεις τόμοι από το 2009 έως το 2015. Οι τρεις πρώτοι περιλαμβάνουν τα εγκύκλια κείμενά του. Στον πρώτο τόμο έχουμε τις ποιμαντορικές του εγκυκλίους, στον δεύτερο τις λειτουργικές, στον τρίτο τα εόρτια μηνύματα αλλά και τα μηνύματα παιδείας». Οπως προσθέτει ο π. Επιφάνιος, «αφορούν και τα χρόνια που διετέλεσε Μητροπολίτης, αλλά και τα χρόνια που ο ίδιος βρισκόταν στον αρχιεπισκοπικό θρόνο (1974-2008). Ο τέταρτος και ο πέμπτος τόμος συμπεριλαμβάνουν το σύνολο της αρθρογραφίας του στον Τύπο, εκκλησιαστικό και κοσμικό.  
 Ο έκτος τόμος θα περιλαμβάνει τα χειρόγραφα σχεδιάσματα των κηρυγμάτων του και θα αφορά τα κηρύγματα που έκανε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας από το 1967 έως το 2008. Για όλα αυτά απαιτούνταν μακροχρόνια και κοπιαστική έρευνα, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να προχωρήσει σιγά-σιγά αυτό το έργο» εξηγεί ο π. Επιφάνιος. 
 Το έργο θα βοηθήσει στη μελέτη της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας, της οποίας πρωταγωνιστής ήταν ο μακαριστός Χριστόδουλος. «Οσο συνεχίζω την έρευνα, βρίσκω συνεχώς καινούργιο υλικό. Η εργασία αυτή είναι ένα αντίδωρο ευγνωμοσύνης από την πλευρά μου προς εκείνον για όσα μου πρόσφερε, αλλά και για τη γενικότερη προσφορά του στην Εκκλησία» καταλήγει με συγκίνηση ο π. Επιφάνιος Οικονόμου.  

«Μοίρασαν προσωπικά αντικείμενά του από δω κι από κει με τρόπο απαράδεκτο»  

 Απογοητευμένος δηλώνει ο Σωτήρης Τζούμας, στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστοδούλου  Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τζούμας, στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστοδούλου, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τα σημερινά τεκταινόμενα. Ειδικά για το γεγονός ότι ουδείς από τους πνευματικούς βλαστούς του Χριστοδούλου δεν έχει πάρει στα σοβαρά την ανάδειξη της πνευματικής παρακαταθήκης του.   
 «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Σας πληροφορώ ότι, ακόμη και εάν υπάρξει πρόθεση να δημιουργηθεί αυτό το μουσείο με τα προσωπικά αντικείμενά του, δεν θα υπάρχει εκεί μέσα όλος ο θησαυρός των προσωπικών αντικειμένων του. Αυτός διενεμήθη κατά τρόπο απαράδεκτο, τον έχουν μοιράσει από δω κι από κει! Κανείς δεν γνωρίζει γιατί δόθηκαν και με ποιον τρόπο, με αποτέλεσμα να έχουν ντυθεί με αυτά τα άμφια νέοι Αρχιερείς, χωρίς την υπογραφή και την άδεια των μελών της διαχειριστικής επιτροπής! Η διαχειριστική επιτροπή δεν έχει γνώση όσων έχουν συμβεί.  
 Εχουν διανεμηθεί ακόμη και τα υπάρχοντα του μακαριστού, που βρίσκονταν στο σπίτι και το εξοχικό του. Το σπίτι του είναι άδειο και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται όλα αυτά τα πράγματα» δηλώνει. Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, επειδή του προσάπτουν ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα: «Να κάθομαι εγώ να δίνω μάχες, όταν οι ίδιοι οι Δεσποτάδες βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση που διοικεί την Εκκλησία; Βλέπετε κάποιον εκλεγμένο από τον Χριστόδουλο Μητροπολίτη να συνεχίζει το έργο και τις ιδέες του; Πιο πολύ εμείς, οι λαϊκοί άνθρωποι, τον θυμίζουμε παρά αυτοί! Δυστυχώς, για πολλούς λόγους καταβάλλονται προσπάθειες να ξεχαστεί ο Χριστόδουλος...»  


Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Σχόλια