Πέντε μέρες προθεσμία δίνει η Μέι.

Μέσα σε μόλις 137 λέξεις χωρά ένα τόσο μεγάλο γεγονός όσο η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αυτή η λιτή διατύπωση είναι όλο κι όλο το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που
θα συζητηθεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο και θα εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να ενεργοποιήσει το Αρθρο 50 για να ξεκινήσει η διαδικασία του Brexit. Η κυβέρνηση έδωσε χθες προθεσμία μόνο πέντε ημερών στους βουλευτές για να συζητήσουν και να εξετάσουν το νομοσχέδιο που θα δώσει το έναυσμα για μια διαδικασία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια και θα δοκιμάσει τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τους μέχρι τώρα εταίρους του.
Το εξαιρετικά σύντομο νομοσχέδιο στοχεύει στο να μην υπάρξουν τροποποιήσεις που θα καθυστερήσουν την υπόθεση και δεν θα επιτρέψουν την κατάθεσή του στην ΕΕ από τη Μέι εντός του Μαρτίου. Βάσει όσων αναφέρονται, το νομοσχέδιο ζητά να 'εξουσιοδοτηθεί η πρωθυπουργός για να ενημερώσει, βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποσυρθεί από την ΕΕ'.
Η εξουσιοδότηση της πρωθυπουργού θα τεθεί σε ισχύ 'παρά οιαδήποτε πρόβλεψη υπάρχει ή υπό την Πράξη του 1972', αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι... το Κοινοβούλιο 'θα σεβαστεί την απόφαση που έλαβε ο βρετανικός λαός και θα περάσει γρήγορα τη νομοθεσία'. Προσέθεσε, δε, ότι 'ο βρετανικός λαός αποφάσισε να εγκαταλείψει την ΕΕ και η κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης'.
Το σχόλιο αυτό αφορούσε όσους βουλευτές έχουν εκφράσει την επιθυμία να καταθέσουν τροποποιήσεις που θα καθυστερήσουν τη διαδικασία.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα πράγματα να κυλήσουν πολύ γρήγορα. Η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, που είναι τυπική, θα γίνει τη Δευτέρα, ενώ η δεύτερη ανάγνωση θα διαρκέσει δύο ημέρες, την Τρίτη και τη Τετάρτη. Στη συνέχεια θα περάσει από την αρμόδια επιτροπή και μετά θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Βουλής των Λόρδων. Δεν αναμένεται να υπάρξουν αναταράξεις, καθώς οι βουλευτές των Τόρις, που διαθέτουν και την πλειοψηφία, θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Οι Εργατικοί σκοπεύουν να καταθέσουν τροποποιήσεις, αλλά ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως επιθυμεί να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία. Δεν είναι βέβαιο, φυσικά, ότι οι βουλευτές του θα συμμορφωθούν με τις επιθυμίες του αρχηγού τους.
Ελάχιστος χρόνος

Αντιδράσεις, εξάλλου, υπήρξαν από όλα τα στρατόπεδα για τον ελάχιστο χρόνο διαβουλεύσεων που παρέχεται στο Κοινοβούλιο για μια τόσο σημαντική απόφαση, που αφορά όχι μόνο αυτή αλλά και τις επόμενες γενιές. Πάντως για την ιστορία, εφόσον δεν υπάρξουν τροποποιήσεις, θα είναι ο δεύτερος πιο σύντομος νόμος που θα έχει περάσει τα επίσημα έγγραφα του κράτους. Ο νόμος του 1918 που έδινε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις γυναίκες άνω των 21 ετών ήταν μόλις 27 λέξεις.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Πηγή:  έθνος.gr

Σχόλια