Πέντε τρόποι με τους οποίους ο Τραμπ θα αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο ....

 

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αλλάξει τη σχέση της Αμερικής με τον υπόλοιπο κόσμο! Οι αλλαγές αυτές στις διεθνείς σχέσεις, ενδέχεται μάλιστα να είναι ιδιαίτερα σαρωτικές.

Το BBC παρουσιάζει τους 5 τρόπους που η νίκη Τραμπ μπορεί να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο…Ελεύθερο εμπόριο
Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθήσει τις εμπορικές πολιτικές που έχει υποσχεθεί, θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στον τρόπο που η Αμερική κάνει δουλειές με τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και δεκαετίες. Έχει απειλήσει να καταργήσει σημαντικό αριθμό από υπάρχουσες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, μεταξύ των οποίων και η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) την οποία κατηγορεί για απώλεια θέσεων εργασίας. Έχει ακόμη προτείνει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Επιπλέον, υποστηρίζει τη φορολόγηση στις εισαγωγές ενώ έχει μιλήσει για επιβολή δασμών 45% για προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα και 35% από το Μεξικό, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό.

Κλιματική αλλαγή
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα «ακυρώσει» τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή η οποία υπογράφηκε από πάνω από 195 χώρες, το Δεκέμβριο του 2015. Έχει επίσης δηλώσει ότι θα σταματήσει όλες τις αμερικανικές πληρωμές προς τον ΟΗΕ για τα προγράμματα για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Καμία χώρες δεν μπορεί να υποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού, εάν όμως αυτό το πράξει η Αμερική ή η ίδια εγκαταλείψει τα μέτρα που έλαβε ο Ομπάμα, θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τη συμφωνία. Ο Τραμπ έχει ζητήσει περισσότερες γεωτρήσεις για ορυκτά καύσιμα, λιγότερους περιορισμούς και έγκριση του αγωγού Keystone XL από τον Καναδά.

Κλείσιμο των συνόρων
Παρά τις σκληρές ομιλίες του για τη μετανάστευση, ο κ. Τραμπ έχει μετατοπιστεί στις θέσεις του κι έτσι είναι δύσκολο να προβλέψεις εάν θα μπορούσε να προχωρήσει σε μερικά από τα μέτρα που έχει υποσχεθεί.

Ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με την υπόσχεση να χτίσει ένα μεγάλο τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό και να απελάσει 11 εκατ. μετανάστες χωρίς χαρτιά. Κατόπιν βέβαια, αυτό το περιόρισε, μιλώντας πλέον για «εκατομμύρια» εγκληματιών που ζουν στις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι για τον υπόλοιπο πληθυσμό δίχως έγγραφα θα ασχοληθεί κατόπιν. Επιπλέον, έχει επιμείνει μέχρι τέλους ότι το Μεξικό θα πληρώσει για τον τοίχο, όμως είχε αποφύγει να αναφερθεί στο θέμα όταν επισκέφτηκε τη χώρα. Επιπλέον, είχε προαναγγείλει «μια ολοκληρωτική και πλήρης απαγόρευση εισόδου των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ», όμως αργότερα εξήγησε πως αυτό ήταν πρόταση του κι όχι πολιτική προς εφαρμογή. Αντίθετα, μίλησε για μια «ακραία λεπτομερή εξέταση» ανθρώπων από ορισμένες χώρες, παρόλο που δεν διευκρίνισε ποιες θα ήταν αυτές οι χώρες.

NATO
Ο Τραμπ έχει στηλιτεύσει το NATO ως παρωχημένο, ενώ χαρακτήρισε τα μέλη του ως αχάριστους συμμάχους οι οποίοι επωφελούνται από τη γενναιοδωρία των ΗΠΑ. Δηλώνει ότι η Αμερική δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά να προστατεύει χώρες στην Ευρώπη και την Ασία χωρίς επαρκή αποζημίωση, υποδηλώνοντας έτσι ότι θα αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, εκτός κι αν οι χώρες αυτές πληρώσουν. Υπό μία έννοια, γράφει το BBC, ο Τραμπ απλά εκφράζει τις μακροχρόνιες αμερικανικές ανησυχίες για το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν καλύπτουν το στόχο για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ, αν και πολλοί έχουν αμφισβητήσει το κατά πόσον ο Τραμπ θα απομακρυνόταν από μια στρατιωτική συμμαχία που υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας για πάνω από 60 χρόνια

Ρωσία
Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι μπορεί να αμβλύνει τις εντάσεις με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο έχει επαινέσει σαν έναν ισχυρό ηγέτη με τον οποίο θα ήθελε να έχει καλές σχέσεις. Ωστόσο, δεν έχει πολλά για το τι θα περιλαμβάνει αυτό πέρα από μια επιθυμία για κοινή μάχη εναντίον του ISIS. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σκοπεύει να εξακριβώσει εάν οι Ρώσοι θα εμφανιζόντουσαν «λογικοί», όντας σίγουρος για τον εαυτό του ότι θα μπορούσε να έχει το σεβασμό του Πούτιν περισσότερο από την Χίλαρι ή τον Ομπάμα.


Πηγή: newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου