Η σκληρή απάντηση του Βαρουφάκη στον νεοταξίτη ανθέλληνα Στουρνάρα.

Σκληρή απάντηση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο κατηγορούν ότι η «εκροή καταθέσεων ξεκίνησε την 3η Δεκεμβρίου 2014, όταν ο κ. Στουρνάρας διέπραξε μοναδικό ατόπημα στην παγκόσμια ιστορία των κεντρικών τραπεζών δηλώνοντας, δημοσίως, ότι φοβάται πως θα προκύψει «πρόβλημα ρευστότητας» στην αγορά» δίνουν με κοινή δήλωσή τους στο ΑΠΕ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Νίκος Θεοχαράκης, πρώην στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας.
Οι κ.κ. Βαρουφάκης και Θεοχαράκης απαντούν με μια
μακροσκελή δήλωση στον κ. Στουρνάρα και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη φράση του ότι «η υπερήφανη διαπραγμάτευση», στην οποία είχε αναφερθεί ο κ. Θεοχαράκης σε ομιλία του στοίχισε στη χώρα 86 δισ. ευρώ, το τρίτο μνημόνιο δηλαδή, τονίζοντας ότι αυτό δεν τόλμησε να το ισχυριστεί ούτε ο κ. Σαμαράς, στις στιγμές της μεγάλης απελπισίας του.
Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι.....
«δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο στην οποία δεν θα άρχιζε bankrun μετά από μια τέτοια δήλωση του κεντρικού της τραπεζίτη. Για αυτό και πουθενά οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν κάνουν τέτοιες δηλώσεις», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι κύριοι Βαρουφάκης και Θεοχαράκης.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ο κ. Στουρνάρας «αποφάσισε να μας αντικρούσει όχι ως κεντρικός τραπεζίτης στον χώρο της κεντρικής τράπεζας με επιστημονικά επιχειρήματα, αλλά ως τέως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Και να το κάνει χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που δεν αντέχουν στο φως του κοινού νου, αναγκάζοντάς μας να απαντήσουμε».
Ως προς την άποψη του κ. Στουρνάρα ότι το κόστος των 86 δισ. ευρώ για τον ελληνικό λαό, προήλθε από την «υπερήφανη διαπραγμάτευση», οι κύριοι Βαρουφάκης και Θεοχαράκης αναφέρουν ακόμη: «Η άποψη ότι η διαπραγμάτευσή μας κόστισε στον ελληνικό λαό ποσό ίσο με το προβλεπόμενο από το 3ο Μνημόνιο νέο δάνειο μπορεί να σταθεί μόνο αν πιστεύει κανείς ότι ήταν δυνατόν το ελληνικό δημόσιο να μην ξαναδανειστεί (ούτε καν από τις αγορές) μετά τον Ιούνιο του 2015. Ότι, δηλαδή, το κράτος θα εξυπηρετήσει το μη βιώσιμο χρέος 320 δισ. από τα πρωτογενή του πλεονάσματα».
Πηγή:  enikos.gr

Σχόλια