Nuit Debout: Εξέγερση με "άρωμα" από Μάη του 68 στην Γάλλια και επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη



Σε “εκκαθάριση” της πλατείας της Δημοκρατίας στο Παρίσι προχώρησε η γαλλική αστυνομία το πρωινό της Δευτέρας, απομακρύνοντας τους διαδηλωτές που κάνουν διαμαρτυρίες ολονυχτίας σε 60 γαλλικές πόλεις κατά των αλλαγών – σοκ σστο εργασιακό καθεστώς.

Το κίνημα “Nuit Debout” (Ολονυκτία) ξεκίνησε την 31η Μαρτίου και περιλαμβάνει ολονυχτίες διαμαρτυρίας, συζητήσεων για τον νόμο των εργασιακών, την πολιτική, την οπισθοχώρηση στο κοινωνικό κράτος και για αμεσοδημοκρατικές πρωτοβουλίες.  

Το κίνημα έχει δικό του ραδιόφωνο το Radio Debout και τηλεόραση (TV Debout). 

Το πνεύμα θυμίζει έντονα την εξέγερση του Μάη του 1968 – λόγω και του νεολαιϊστικου χαρακτήρα του - με συνθήματα κατά των πολιτικών και με συνθήματα όπως “Δεν φεύγουμε”, “Μην χάσεις τη ζωή σου κερδίζοντάς την” και “Τα όνειρά μας δεν χωρούν στις κάλπες σας”. 

Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, με τους διαδηλωτές να προσπαθούν να φτάσουν στο σπίτι του πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς, αλλά να μπλοκάρονται από την αστυνομία – ενώ συντηρητικοί πολιτικοί ζητούν όσοι συμμετέχουν να διωχθούν, βάσει και των νέων κανόνων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Η δήμαρχος Anne Hidalgo δήλωσε πως πρόκειται για “ιδιωτικοποίηση” του δημόσιου χώρου. 

Ο νόμος της υπουργού Εργασίας Myriam El Khomri σηματοδοτεί μία “φιλελεύθερη μετατόπιση” της κυβέρνησης Ολάντ – Βαλς, καθώς (μεταξύ άλλων) διευκολύνει τις απολύσεις, μειώνει το καθεστώς των υπερωριών και καταργεί το 35ωρο.

Σχόλια