ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ: » Έρχεται καταστροφή»


Απαισιόδοξη για την εξέλιξη της κρίσης δήλωσε στον Αlpha 989 η θεσμικός οικονομολόγος, Έλενα Παναρίτη, εκτιμώντας πως η αξιολόγηση θα κλείσει αλλά με αποτέλεσμα ένα νέο μνημόνιο ανθρωπιστικής φύσης που θα υποβαθμίζει τη χώρα.
mega_LARGE_t_53761_1340691_type12250.jpg«Δεν θα έλεγα ότι είμαι αισιόδοξη, νομίζω ότι ενώ ξεκινήσαμε το 2010 με μια κρίση τιμωρητικού χαρακτήρα, τώρα έχουμε πρόσφυγες, ιδιωτικά συμφέροντα και ηγέτες που έχουν και αυτοί ένα θέμα. Βλέπω να τελειώνει με διαφορετικό τρόπο, όχι μνημόνιο αλλά κάτι άλλο. Θα είναι ……


κάτι που θα έχει ανθρωπιστική βοήθεια μέσα», είπε χαρακτηριστικά.

«Έτσι όπως διαμορφώθηκε το διεθνές σύστημα και οι πιέσεις που υπάρχουν, υπάρχουν αδυναμίες για μια σωστή συζήτηση. Σε μια διαπραγμάτευση  και τα δυο μέλη πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι με τη θέληση την κοινή και το ενδιαφέρον για μέσο σημείο επαφής. Πολλές φορές δεν γίνεται αυτό. Δεν υπάρχει η κοινή θέληση. Ήμουν μια από αυτούς που έλεγαν να πιέσουμε όσο γίνεται, να κάνουμε μια πάρα πολύ καλή ανταλλαγή των δημοσιονομικών με δομικές μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς έχουμε αφήσει στην άκρη θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει δυνατότητα πλέον και ανθρώπινο δυναμικό-  με τη βιωματική εμπειρία. Έχουμε και έναν κακό συνδικαλισμό που μπλέκεται με τον καλό συνδικαλισμό κι εκεί έχει γίνει ένα μπάχαλο. Δεν βλέπω να βγαίνουμε εύκολα από πουθενά. Θα κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση; Θα κλείσει σίγουρα, το θέμα είναι  το αποτέλεσμα εάν  θα αξιολογήσει μόνο τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ή και την ικανότητα της χώρας ως κρατικός μηχανισμός, να μπορέσει να σηκώσει ακόμα και την 2η, 3η , 4ηαξιολόγηση του ίδιου μνημονίου. Δεν θα έχουμε 4ο μνημόνιο αλλά περισσότερο ανθρωπιστικής φύσης, ένα νέο. Λυπάμαι, όταν θα γίνει ανθρωπιστικής χροιάς θα μπει και το ΔΝΤ μέσα, θα έχει υποβαθμιστεί η χώρα. Αν αυτό είναι εφικτό να μη γίνει… κι εγώ μαζί. Τέλος Ιουλίου θα έχουμε μετάλλαξη του μνημονίου», εκτίμησε η κα Παναρίτη.
Απέκλεισε την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
Τόνισε πάντως πως ήδη η χώρα έχει ένα ευρώ διαφορετικό από τις άλλες χώρες, εφόσον ισχύουν τα capital controls.

«Υπάρχει φόβος. Φοβάμαι, ότι επειδή δεν είναι καλά οργανωμένο όλο το σύστημα εξόδου από την κρίση, θα καταλήξουμε να πιέσουμε πάρα πολύ τον μικρό – μεσαίο Έλληνα που είναι όλη η ελληνική  επιχείρηση και θα προωθηθεί περισσότερο μια διεθνοποίηση με πολυεθνικές και ξένες επιχειρήσεις. Βλέπω μια τάση προς τα εκεί. Έχουμε βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση – κανείς δεν θα πει ότι τα  capital controls είναι καλά , το θέμα είναι πώς θα βγούμε από αυτά»,πρόσθεσε.

Τόνισε πως καμία κυβέρνηση δεν εκπόνησε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης ούτε έδωσε αξιόπιστα στοιχεία αλλά και ότι απαιτείται ανταλλαγή δημοσιονομικών με δομικές μεταρρυθμίσεις. 
«Να κάνουμε αλλαγή των δημοσιονομικών μέτρων με μεταρρυθμίσεις ώστε να βοηθήσουμε τον Έλληνα πολίτη να έχει εισόδημα. Κατέληξε με τη λιτότητα να φορολογούμε τις αποταμιεύσεις του Έλληνα πολίτη…Τα πράγματα δεν είναι πότε καλυτέρα την επόμενη χρονιά…Έλληνες που δεν έχουν πια άλλη αποταμίευση και τώρα απειλούνται οι όποιες αποταμιεύσεις τους από την ίδια την κυβέρνηση. Να κάνουμε μεταρρυθμίσεις που να καταλήγουν να έχουμε θετικό πρόσημο στο εισόδημα», είπε χαρακτηριστικά.
«Το ΔΝΤ οργανικά έχει κάψει πολύ τα χέρια του με την Ελλάδα αλλά δεν μπορεί να φύγει διότι αποτελεί μια διεθνή εγγύηση που απαιτεί η ΕΕ., έχει ήδη εμπλακεί» είπε η κα Παναρίτη και πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ κάτω από πίεση (ενεπλάκη) και από την ΕΕ που είπε ότι «έχουν κάνει ανάλυση για την Ελλάδα και να δώσουν γρήγορα χρήματα γιατί αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πληρώσει, καταρρέει όλο το σύστημα της Ευρώπης». Άρα ήταν κίνηση πανικού. Έγινε επείγουσα κλήση του ΔΝΤ να μπει μέσα χωρίς να έχει κάνει σωστή διάγνωση. Μια ώρα πριν ξεπληρώσουμε κάποιο ομόλογο, όταν δεν έχουμε αυτή τη ρευστότητα, λέμε να υπογράψουμε ο, τι υπάρχει. Το ΔΝΤ δεν επένδυσε χρόνο στο να κάνει μόνο του ανάλυση. Δεν υπήρχε ενδιαφέρον για ανάλυση από τους Ευρωπαίους, αυτό που υπήρχε ήταν να δώσουν γρήγορα λεφτά. Εμείς δεν δώσαμε στο ΔΝΤ τις σωστές παραμέτρους, το τί ήταν λάθος για τη χώρα μας και το ΔΝΤ στηρίχτηκε σε λάθος στοιχεία. Δεν έκανε λάθος το ΔΝΤ αλλά ήταν γρήγορες δουλειές. Δεν φτιάξαμε κι εμείς ποτέ μια σωστή ομάδα. Ο κος Παπακωνσταντίνου πχ είναι ικανός. Έπρεπε να είχαμε οργανώσει εθνική ομάδα με πολλούς ανθρώπους που έχουν ξανακάνει αυτή τη δουλειά. Αυτό είναι θέμα ικανότητας. Κανένας δεν το είχε κάνει μέχρι τώρα».



Η κα Παναρίτη εξήγησε ότι «το ΔΝΤ ιδρύθηκε το ‘45 και οργανώθηκε μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύσεων και για να ξαναφτιάξουν την κατεστραμμένη Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο, έδιναν χρήματα για τις επενδύσεις. Συνήθως από τότε είχαν επιτόκια 2,5%. Όταν από το  ‘50 και μετά έρχεται και ο Ψυχρός πόλεμος, συνεχίζουν να δίνουν βοήθεια σε χώρες που πάλι ζητούσαν να έχουν οικονομική βοήθεια και μόνο σε τρίτες χώρες. Δεν μπορεί να είναι τοκογλύφος και δεν μπορεί να δώσει δάνειο σε μια χώρα αν δεν έχει κάνει πρωτίστως ανάλυση της ικανότητας της χώρας, αν δεν έχει εισόδημα η χώρα, αν το χρέος δηλ. είναι βιώσιμο. Δεν κάνει χαρίσματα.


Αναφερόμενη στα όσα έχει υποστηρίξει ο Γιάννης Βαρουφάκης περί «ομάδας που προετοίμαζε ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ», απάντησε: «Δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα στημένο και οργανωμένο. Η ομάδα μας διαπραγματευόταν για την ελληνική κυβέρνηση, όχι για τον κο Βαρουφάκη. Αν είχε κάτι δικό του φτιάξει μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα δεν ξέρω, δεν υπήρχε ομάδα, πάντως, που να προετοίμαζε για Grexit. Υπήρχαν φόβοι ότι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας όλες τις πτυχές αλλά ότι είχαμε ξεκινήσει να οργανώνουμε να βγούμε από το ευρώ, δεν είναι καν σενάριο».

Για τα πολιτικά κόμματα η κα Παναρίτη είπε χαρακτηριστικά:«Το σύστημα της Ελλάδας είναι στηριγμένο σε ένα συνδικάτο που λέγεται «πολιτικά κόμματα» και ως αποτέλεσμα δεν έχουμε ποτέ αποδείξει ότι εμείς κρατάμε τα ηνία και τα έχουμε αφήσει όλα ελεύθερα».
Απαντώντας στις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε, η κα Παναρίτη είπε «δεν ανήκω σε κανένα κόμμα και δεν πρόκειται. Τα κόμματα μας έχουν φέρει εδώ. Συντάχθηκα στο κάλεσμα του ΓΑΠ και προσπάθησα να μειώσω τα λάθη που κάναμε. Είμαι επαγγελματίας οικονομολόγος. Έχουμε ως άνθρωποι μια τάση να νομίζουμε αυτόν που δεν γνωρίζουμε καλά ως εχθρό, τον αντιμετωπίζουμε με καχυποψία. Ο πρωθυπουργός δεν την έχει αυτή την αντίληψη. Αλλά υπάρχει σε στελέχη πολιτικών συστημάτων εδώ και πολλά χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννήθηκε χτες. Έπρεπε ίσως να έχω κολλήσει αφίσες για τον ΣΥΡΙΖΑ για να κάνω καλά τη δουλειά μου! Είχε γίνει τότε ο διορισμός μου για εκπρόσωπος στο ΔΝΤ».

Σχόλια