Πώς θα επηρεάσει τον καιρό σε Ευρώπη και Ελλάδα ο τυφώνας Άλεξ

 Σε εξέλιξη είναι το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.
 Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου αυτού κύματος κακοκαιρίας.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

 Την Κυριακή 17/1, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται αρχικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, γρήγορα όμως θα...
περιοριστούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και κατά διαστήματα στο Ιόνιο. Οι άνεμοι σταδιακά στα δυτικά κεντρικά και βόρεια θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις και θα εξασθενήσουν.
 Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά του μεγαλύτερου μέρους της χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πιθανόν να χιονίσει και στα πεδινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και των νησιών του βόρειου Αιγαίου.

Τη Δευτέρα 18/1, τοπικές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης. Στα λευκά θα ντυθούν τα βουνά αλλά και τα βόρεια προάστια της Αττικής.
 Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν στα πελάγη στα 8 μποφόρ. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά όπου τη νύχτα κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Ο τυφώνας Άλεξ υπεύθυνος για τις αλλαγές του καιρού σε Ελλάδα και Ευρώπη

 Ο τυφώνας Άλεξ είναι υπεύθυνος για τις απότομες αλλαγές του καιρού τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
 Το σπάνιο αυτό φαινόμενο αυτή την στιγμή πλήττει τις Αζόρες που βρίσκονται τουλάχιστον 900 μίλια μακρυά από την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι ο τυφώνας Άλεξ έχει ήδη ξεκινήσει και εξασθενεί και θα χτυπήσει τις Αζόρες από σήμερα (16/1) έως και την Κυριακή δεν αναμένεται να πλήξει την Ευρώπη. Υπάρχει, όμως, μια μικρή πιθανότητα να κατευθυνθεί βόρεια, προς τη Γροιλανδία.
 Ωστόσο το μετεωρολογικό φαινόμενο παρά το γεγονός ότι δεν πλησιάζει κοντά στην Ευρώπη είναι ικανό ώστε να επηρεάσει τον καιρό της ίδιας αλλά και της Ελλάδας  με χαμηλές θερμοκρασίες, θυελλώδεις ανέμους και χιονοπτώσεις.
 Η μέγιστη ταχύτητα του τυφώνα Αλεξ, όπως έχει ονομαστεί, αναμένεται να είναι τα 85 μίλια την ώρα και οι κάτοικοι των νησιών Αζόρες της Πορτογαλίας περιμένουν τα κύματα στις ακτές τους να φθάσουν σε ύψος τα 18 μέτρα και οι ριπές του ανέμου ταχύτητα 100 μιλίων την ώρα.
 Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας έχει θέσει πέντε από τα εννιά νησιά που απαρτίζουν το σύμπλεγμα των Αζορών σε «κόκκινο συναγερμό». Παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί και στους κατοίκους έχει δοθεί η οδηγία να ελέγξουν αν όλα τα συστήματα παροχέτευσης των νερών λειτουργούν κανονικά για να αποφευχθούν φαινόμενα πλημμυρών.

Σχόλια