Δαιπλεκόμενη πρόκληση: Δάνειο-μαμούθ από Εθνική σε Μπόμπολα

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει κηρύξει «ανένδοτο» στα συστημικά ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί επικοινωνιακά την οργή της κοινής γνώμης, ωστόσο φαίνεται ότι ορισμένοι εξαιρούνται από το περιβόητο «τρίγωνο της αμαρτίας, που είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες», όπως εύγλωττα το είχε χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο λόγος για τον εκδοτικό οργανισμό «Πήγασο» του κ. Μπόμπολα, ο οποίος, παρά τις δικαστικές έρευνες για τα δάνεια στα media, φαίνεται ότι προχωρά ολοταχώς στην αναχρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του από δανειακές συμβάσεις μέσα στις γιορτές και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη κορυφαίου συνεργάτη του πρωθυπουργού στο Μαξίμου. 
Και όλα αυτά εκτυλίσσονται στα υψηλά κλιμάκια της Εθνικής Τράπεζας, με τους κ. Κατσέλη και Φραγκιαδάκη να παραμένουν για άλλη μία φορά θεατές.

Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, το συγκεκριμένο «project» έχει αναλάβει να τρέξει για λογαριασμό της Εθνικής, στην οποία βρίσκεται και ο μεγαλύτερος όγκος δανείων, ο Δημήτριος Καποτόπουλος, γενικός διευθυντής Εταιρικής Τραπεζικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της τράπεζας. 
Μάλιστα, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, είναι τέτοιο το ενδιαφέρον του να αναχρηματοδοτηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του «Πήγασου», ώστε πίεζε -σχεδόν αφόρητα- εν μέσω εορτών τα αρμόδια στελέχη της τράπεζας να ολοκληρώσουν την εισήγησή τους το αργότερο μέχρι τις 31/12, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για χορήγηση νέου δανείου.

Για όσους το παραβλέπουν, το εν λόγω στέλεχος της Εθνικής διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης, χωρίς φυσικά αυτό να....... σημαίνει ότι απολαμβάνει και της στήριξης του Μεγάρου Μαξίμου. Απεναντίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια για την αναχρηματοδότηση των δανείων του «Πήγασου» σίγουρα δεν είναι σε γνώση τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της εγχώριας διαπλοκής.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ
Πάντως, με βάση το ρεπορτάζ, ο κ. Καποτόπουλος ανέλαβε προσωπικά να συνομιλήσει και με στελέχη της Alpha Bank, η οποία επίσης εμπλέκεται στην αναχρηματοδότηση, για να πείσει αναφορικά με την ανάγκη να υπάρξει θετική απάντηση στο αίτημα Μπόμπολα.

Η σπουδή του κ. Καποτόπουλου μαθαίνουμε ότι έχει προβληματίσει συγκεκριμένα στελέχη, που δεν είναι πολύ χαρούμενα με το ενδεχόμενο να βάλουν την υπογραφή τους σε μια τέτοια σύμβαση. Ιδιαίτερα, μάλιστα, σε ό,τι αφορά την αναχρηματοδότηση των τόκων, που επί της ουσίας αποτελούν το κέρδος της τράπεζας. Οπως έχει και στο παρελθόν γράψει το «S», ο «Πήγασος» έχει εδώ και αρκετούς (σχεδόν 10) μήνες σταματήσει να αποπληρώνει τις δόσεις των δανείων του και τους τόκους, με τα ληξιπρόθεσμα ποσά να αγγίζουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ από τόκους και άλλα τόσα περίπου από κεφάλαιο. Με βάση τις νέες διατάξεις, που θα ισχύσουν από αρχές του έτους για τα δάνεια των τραπεζών, εάν ο «Πήγασος» δεν καταφέρει να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, τα δάνεια θα «φύγουν» από το τμήμα της εταιρικής τραπεζικής και θα περάσουν σε αυτό των «κόκκινων» δανείων. Ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος είναι να προχωρήσει η αναχρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων δόσεων, κάτι που επιθυμεί διακαώς ο κ. Καποτόπουλος.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε ρύθμιση δανείων σε μιντιακές επιχειρήσεις αποτελεί τεράστια πρόκληση σε μια συγκυρία που οι τράπεζες βρίσκονται ένα βήμα πριν από τις κατασχέσεις ακόμη και της πρώτης κατοικίας. 
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των δανείων Μπόμπολα φαίνεται να προκαλεί τεράστια ένταση ανάμεσα στη διοίκηση και τους υπηρεσιακούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να βρεθούν αντιμέτωποι με το αδίκημα της απιστίας.

(ΠΗΓΗ: http://www.parapolitika.gr/)

Σχόλια