Πανηγυρίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Πηγή: Ριζοσπάστης

Εκτός από τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, κολακευτικά λόγια για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είπαν και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που συμμετείχαν στην ακρόαση φορέων, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Για παράδειγμα, η Μαρ. Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, είπε ότι «η ασφαλιστική αγορά την οποία εκπροσωπούμε, οι εταιρείες δηλαδή, είναι σύμφωνες με το σχέδιο νόμου» και αποκάλυψε: «Εξάλλου μετείχαμε στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή» και γι' αυτό «δεν έχουμε να καταθέσουμε κάποια ειδική παρατήρηση»!

Η ίδια, σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη, είχε πει ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα παίξει συμπληρωματικό ρόλο στο κρατικό σύστημα, το οποίο «θα καλύπτει τα απολύτως αναγκαία» και από εκεί και πέρα θα αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για όποιον έχει να πληρώσει.
Η φράση αυτή «ταιριάζει γάντι» με την προχτεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε στη Βουλή: «Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο να μοιράζει κανείς τα βάρη και να δίνει τη δυνατότητα προστασίας, μιας ελάχιστης προστασίας, ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας σε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες».

Επομένως, η κυβέρνηση συμφωνεί με τα «κοράκια» της Ασφάλισης ότι ο ρόλος του κράτους είναι να εξασφαλίζει τα ελάχιστα, στο όριο της φτώχειας, και από εκεί και πέρα μόνο όποιος έχει να πληρώσει θα έχει και δυο πεντάρες παραπάνω στα γεράματα.

Η ίδια αναγνώρισε ότι υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρό» για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης, η μέση δαπάνη για ιδιωτικά συμφωνητικά στην ΕΕ είναι 1.202 ευρώ και στην Ελλάδα μόλις 172! Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ενωσης, Αλ. Σαρρηγεωργίου, είπε σε πρόσφατη εκδήλωση ότι «το 2016 είναι μια χρονιά που ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης, συμπληρωματικά προς την κοινωνική, μεγαλώνει και πρέπει να μεγαλώσει, είτε το θέλει κανείς είτε δεν το θέλει
»

Σχόλια