Ξεσηκωμός διαρκείας....


«Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης αποσκοπεί στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, όσο το δυνατόν εγγύτερα προς εκείνο που είχε ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου».

Αυτά αναφέρει το σχέδιο Κατρούγκαλου στο κεφάλαιο υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Εννοιολογικοί προσδιορισμοί». Και μόνο η αναφορά σε «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης» στις σημερινές συνθήκες της κινεζοποίησης, της φτώχειας, της αθλιότητας, ακόμα και της πείνας για τμήματα εργαζόμενων, αποτελεί πρόκληση.

Ομως, η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Γιατί το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης θα είναι, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων, της τάξης των 70-100 ευρώ, όπως μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο «σαλόνι» αυτού του φύλλου. Οχι μόνο για όσους πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1.1.2011, όπως προέβλεπαν οι νόμοι Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, αλλά για όλους πλέον, αφού το σχέδιο Κατρούγκαλου επεκτείνει τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη σε όλους τους εργαζόμενους.

Η ανταποδοτική σύνταξη των 70-100 ευρώ το μήνα απέχει πολύ ακόμα και από το βασικό μισθό των 411 ευρώ που ισχύει σήμερα για εργαζόμενους μικρότερους των 25 ετών. Υπολείπεται ακόμα και από τις άθλιες αποδοχές που παίρνει ένας μερικά απασχολούμενος του τετράωρου.

Πόσο θράσος χρειάζεται να έχει κάποιος για να λέει τόσο χοντρά ψέματα; Να υποστηρίζει πως και μόνο η ανταποδοτική σύνταξη θα είναι κοντά στις αποδοχές που είχε ο εργαζόμενος, οπότε αν προστεθεί και η εθνική σύνταξη ο συνταξιούχος θα είναι… πασάς στα Γιάννενα;

Ας πάψουμε να συζητάμε για το θράσος των συριζαίων. Εχουν πείσει και τους πιο αφελείς ότι αυτό είναι το μόνο που διαθέτουν σε πλήρη αφθονία. Ας συζητήσουμε για τα ουσιαστικά ζητήματα.

Για μια ακόμη φορά οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, οι εργάτες και οι άλλοι εργαζόμενοι, παρουσιάζονται σαν προνομιούχοι που παρασιτούν σε βάρος της κοινωνίας, παίρνοντας συντάξεις που «δεν τις δικαιούνται». Αφού καταλήστεψαν επί δεκαετίες τα ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού μετέτρεψαν ακόμα κι αυτό το μικρό κομμάτι του εργατικού ιδρώτα που πήγαινε σε ασφαλιστικές εισφορές, σε δανεικά κι αγύριστα για τους καπιταλιστές, αφού έκαναν κοινωνική πολιτική σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, αφού επέτρεψαν (και εξακολουθούν να επιτρέπουν) στους καπιταλιστές να εισφοροδιαφεύγουν και να εισφοροκλέβουν, αφού με το PSI ξετίναξαν ό,τι είχε απομείνει ως αποθεματικά, έρχονται τώρα και μας λένε ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με συντάξεις που μετά βίας θα φτάνουν (συνολικά, «εθνική» και «ανταποδοτική») τα 200 ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατών. Ερχονται και χαράζουν μια πολιτική διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι καιρός να σηκώσουμε το κεφάλι και να τους επιστρέψουμε το νόμισμα. Εμείς είμαστε οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, εμείς είμαστε τα υποζύγια της φορολογίας, γι' αυτό και απαιτούμε πλήρη ασφάλιση για όλους και πλήρη χρηματοδότησή της από τους καπιταλιστές και το κράτος τους.

Μ' αυτό το ταξικό αίτημα γραμμένο στη σημαία μας, πρέπει να ξεσηκωθούμε για να ακυρώσουμε την εν εξελίξει επίθεση. Μόνο ένας πανεργατικός και παλλαϊκός μαχητικός ξεσηκωμός μπορεί να τους σταματήσει
.

Κόντρα

Σχόλια