Το ένστικτο του κοπαδιού

Οι άνθρωποι διασχίζουν το δρόμο ακολουθώντας τυφλά τους άλλους σαν τις…πάπιες!
Όταν φτάσειη στιγμή να κατέβουν από το πεζοδρόμιο και να διασχίσουν το δρόμο, οιπερισσότεροι άνθρωποι
Το ένστικτο του κοπαδιούσυμπεριφέρονται μάλλον σαν πάπιες παρά σαν ορθολογικά όντα, καθώς τείνουν ενστικτωδώς να ακολουθούν τυφλά τους άλλους πεζούς που είναι δίπλα ή μπροστά τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανογερμανική επιστημονικήμελέτη, η οποία αναδεικνύει τους κινδύνους (ακόμα και για τη ζωή) που πηγάζουν από αυτή τη νοοτροπία κοπαδιού.
Η έρευνα,υπό τον βιολόγο Τζόλιον Φαρία του πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία (ο οποίοςέχει πρόσφατα μετακινηθεί στο πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ), που δημοσιεύτηκεστο περιοδικό Behavioural Ecology σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph ανέλυσε,επί τρεις ημέρες, τη συμπεριφορά 365 πεζών που διέσχιζαν δρόμους σε ώρεςκυκλοφοριακής αιχμής.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι.... οι πεζοί είναι κατά μέσο όρο μιάμιση έως δυόμισι φορές πιθανότερο να διασχίσουν ένα δρόμο, αν ο διπλανός τους κάνει το πρώτο βήμα. Οι άνδρες τείνουν να ακολουθούν τους άλλους πιο συχνά από ό,τι οι γυναίκες, οι οποίες είναι πιο επιφυλακτικές.
 
Οι βιολόγοι,εδώ και χρόνια, μελετούν το ένστικτο κοπαδιού στους ανθρώπους, το οποίοθεωρείται κατάλοιπο του εξελικτικού παρελθόντος μας. Η συμπεριφορά αυτή είναιπολύ συνηθισμένη στο ζωικό βασίλειο. Διάφορα ζώα, για παράδειγμα, στέκονται στηνόχθη ενός ποταμού ή μιας λίμνης, μέχρι να μπει στο νερό το πρώτο, οπότε αμέσωςακολουθούν και τα υπόλοιπα. Τα πουλιά και τα ψάρια επίσης έχουν ανάλογεςαντιδράσεις κοπαδιού.
 
Οι ερευνητέςδήλωσαν ότι η έρευνά τους ίσως κάνει τους ανθρώπους πιο προσεκτικούς στιςπαράτολμες και ενστικτώδεις αντιδράσεις τους, όταν διασχίζουν ένα δρόμο, καθώςπολλά ατυχήματα συμβαίνουν, επειδή κάποιος πεζός δεν αξιολογεί σωστά τονκίνδυνο από το επερχόμενο όχημα, αλλά αφήνεται να παρασυρθεί από την κίνηση τωνδιπλανών ή μπροστινών του.
 
 
 
Απέναντι Όχθη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου