ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΗΤΑ Η ΣΟΥΗΔΙΑ. ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ… ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ...ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ..


swish-appΗ Σουηδία επιταχύνει τις διαδικασίες για πλήρη ψηφιοποίηση των συναλλαγών από την πρώτη κορώνα.

Λίγα χρήματα κυκλοφορούν ήδη στη Σουηδία σε φυσική μορφή (σε αντιστοιχία περί τα 8 δις ευρώ) και από αυτά μόνο το 40% – 60% (δηλαδή σε αντιστοιχία περί τα 4 δις ευρώ) βρίσκονται πραγματικά σε κυκλοφορία, όπως έδειξε σχετική μελέτη. Τα υπόλοιπα μετρητά βρίσκονται φυλαγμένα σε σπίτια ή τραπεζικές θυρίδες ή κυκλοφορούν στην παραοικονομία.

Πέρα από τις κάρτες και τις υπηρεσίες e-banking, ένα σημαντικό εργαλείο που επιταχύνει τη μεταμόρφωση της χώρας είναι το Swish, ένα app που αναπτύχθηκε από μεγάλες σουηδικές και δανέζικες τράπεζες και επιτρέπει άμεσες πληρωμές μεταξύ ιδιωτών και επαγγελματιών σε πραγματικό χρόνο.

Σε λίγα χρόνια η Σουηδία θα είναι το πρώτο κράτος της παγκοσμιοποίησης που θα καταργήσει εντελώς το φυσικό χρήμα.

Σε μας, οι συνεχώς αυξανόμενοι φόροι, με την ταυτόχρονη πτώση των εισοδημάτων και κυρίως με τους περιορισμούς των capital controls, θα έχουν ως αποτέλεσμα την γρήγορη αφαίρεση του φυσικού χρήματος από την αγορά και την όλο και πιο ταχύτερη αντικατάστασή του από πλαστικό ψηφιακό χρήμα. Τυχαίο;;;....

Καλώς ήρθατε στη νέα εποχή.

Και επειδή αυτή την εξέλιξη δεν μπορούμε να την πολεμήσουμε (το ποτάμι της ιστορίας, του πολιτισμού και της τεχνολογίας δεν γυρίζει πίσω), καλύτερα να φροντίσουμε να την χρησιμοποιήσουμε για το καλό του λαού και όχι της ολιγαρχίας.
Εδώ πρέπει να επικεντρωθεί ο αγώνας μας.

Πέτρος Χασάπης

Σχόλια