Σε τροχιά συναινετικής εξόδου από το ευρώ και πάλι, έκρηξη του ιδιωτικού χρέους,.

 Τα ταμεία του κράτους είναι άδεια, η ανεργία έχει πιάσει «κόκκινο», οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους, η τρόικα δεν δίνει τη δόση των 2,5 δισ. και στο Μαξίμου ακόμα ψάχνουν να βρουν ισοδύναμα και αν τα βρουν αυτό σημαίνει ότι θα κτυπηθούν ανηλεώς άλλοι τομοί της οικονομίας ή ότι έχει μείνει από αυτό που κάποτε λεγόταν "αλληνική οικονομία"
  Παράλληλα, με τρόπο αριστοτεχνικό και...
μαφιόζικο οι δανειστές μετατρέπουν το διακρατικό χρέος σε ιδιωτικό, φορτώνοντάς το στις πλάτες του ελληνικού λαού.
 Εξαντλήθηκε η ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων να πληρώνουν συνεχείς φόρους, με αποτέλεσμα σήμερα το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα να προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, που είναι πάνω από το 50% του φετινού ΑΕΠ που θα εμφανίσει η Ελλάδα και αναμένεται να ανέλθει στα 179 δισ. ευρώ.
 Μόνο το φετινό εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις ΔOY συνολικού ύψους 8,392 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, δηλαδή την περίοδο που επεβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) και προκάλεσαν «έμφραγμα» σε πολίτες και επιχειρήσεις.
 Με απλά λόγια, όχι μόνο εξαφανίστηκε το «λίπος» όσων είχαν αποταμιεύσεις στα συνεχή χρόνια της ύφεσης, αλλά πλέον δεν μπορούν να αποπληρώσουν και τις υποχρεώσεις τους.
 Το χειρότερο είναι ότι μειώνεται καθημερινά ο αριθμός των πολιτών που μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και βρίσκονται σε ένα διαρκές κυνήγι ημερομηνιών για να προλάβουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.
 Ακόμη κι οι 100 δόσεις, που σε βάθος χρόνου είναι για 8,3 χρόνια, κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα είναι συνεπής, αφού η ανασφάλεια κυριαρχεί στον εργασιακό χώρο με αρκετά μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης.
 Έτσι στο συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας, που υπερβαίνει τα 320 δισ. ευρώ, έχει προστεθεί και η δημοσιονομική «βόμβα» του ιδιωτικού χρέους των 100 δισ. ευρώ.
 «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα», ανέφερε ο Frankel
 Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει, μέχρι στιγμής, χρεώσει την Ελλάδα επιτόκιο 1% για την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν αποδεσμευτεί από το πακέτο των 86 δισ. που υπέγραψε ο Τσίπρας τον περασμένο Αύγουστο. Το κόστος αυτό, ωστόσο, δεν έχει «κλειδώσει» για όλη τη διάρκεια του δανείου, ανέφερε ι ο CFO του ESM, Christophe Frankel, σε συνέντευξή του.
 «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα», ανέφερε ο Frankel. «Γνωρίζουμε ότι αυτά που χρεώνουμε (στην Ελλάδα) σήμερα, δεν θα τα χρεώνουμε και αύριο και, βεβαίως, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που θα χρεώνουμε σε 5 ή σε 10 χρόνια από τώρα».
 Η χώρα παίρνει το δρόμο χωρίς επιστροφή προς συναινετικό διαζύγιο με το ευρώ (μόνο αυτό θα οδηγήσει σε διαγραφή χρέους διακηρύσσει το Βερολίνο δια στόματος Α.Μέρκελ) αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν μέσω του ΔΝΤ που πιέΖει συνεχώς να αποφασιστεί επιμήκυνση του χρέους άλλα 40 χρόνια με αρνητικό επιτόκιο, δηλαδή πρακτικά μείωση του χρέους, έστω μη ομοογημένη δημόσια από οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν "κούρεμα" δανείων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου