Αυξήθηκε το έλλειμμα, τα νούμερα δεν βγαίνουν,μόνη λύση πλέον η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα


greece_gdpΔευτέρα απόγευμα η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώσε ότι διευρύνθηκε ξανά το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε Ταμειακή βάση στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015 κατά 2.5 δις, έναντι ελλείμματος 2,213 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Ο χρόνος τρέχει το αδιέξοδο έρχεται και πάλι. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Αυτό το έλλειμμα -σύμφωνα με τους ειδικούς-, αντανακλά την υστέρηση των εσόδων που προέρχεται από την συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η λύση που θα προταθεί από τους τροϊκανούς και τους ευρωπαϊστές θα είναι νέες περικοπές ή επιβολή νέων φόρων, για να αυξηθούν τα έσοδα και να κλείσει ο προϋπολογισμός. Τόσο τα νέα μέτρα όσο και οι νέοι φόροι θα οδηγήσουν σε νέα ………



συρρίκνωση της οικονομίας, και ο φαύλος κύκλος στον οποίο βρισκόμαστε θα ανατροφοδοτηθεί.
Η παραμονή στο ευρώ δεν είναι βιώσιμη και το έχουμε πει πολλές φορές. Τα νούμερα δεν βγαίνουν και τα αίτια της χρεοκοπίας μας δεν αίρονται. Είναι αδύνατον να βγούμε από την κρίση με σκληρό νόμισμα και δεν πρόκειται να βγούμε από αυτή,  αν προηγουμένως δεν βγούμε από το ευρώ.
Η ίδια η κρίση στην ελληνική της μορφή, οφείλεται στο σκληρό νόμισμα το οποίο στέρησε την εθνική οικονομία από ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, οδήγησε στην καταστροφή της παραγωγικής βάσης και στην δημιουργία μιας οικονομίας επιδοτήσεων, εισαγωγών και υπηρεσιών. Στο ευρώ οφείλεται ακόμη, η διάρκεια, η βαναυσότητα και η βαρύτητα της κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα.Στο σκληρό νόμισμα οφείλεται και η αδυναμία αναδιάρθρωσης ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης και επανεκκίνησης της οικονομίας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα δήλωση του επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ τον Δεκέμβριο του 2014.
Το φετινό και τα ελλείμματα όλων των χρόνων του Μνημονίου δείχνουν ότι η οικονομία συρρικνώνεται στην προσπάθεια μας να κλείσουμε τις τρύπες που παράγει η παραμονή στο ευρώ,  το οποίο θέλουμε να κρατήσουμε πάση θυσία. Η θυσία λοιπόν είναι η εθνική μας οικονομία με την οποία πληρώνουμε το κόστος της παραμονής μας.

Η παρουσία ελλειμμάτων μετά από 6 χρόνια λιτότητας και η συνέχιση της συρρίκνωσης ΑΕΠ, δείχνει πεντακάθαρα ότι αν επιλέξουμε να παραμείνουμε στο ευρώ τότε η πορεία μας θα είναι συνεχής και βασανιστικά καθοδική.
Τόσο οι κυβερνώντες όσο και οι ξένοι το ξέρουν αυτό, αλλά η έξοδος έχει πολιτικό και οικονομικό κόστος για όλους. Για την Ελλάδα τα πράγματα σε μια έξοδο θα είναι σαφώς χειρότερα από ότι για τους ευρωπαίους.  Στους ευρωπαίους το μεγάλο κόστος βρίσκεται σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα του χρέους.

Το Τρίτο μνημόνιο ήρθε για να κερδίσουμε λίγο ακόμη χρόνο παραμονής, και με αυτό θα στηριχτούν οι Ελληνικές τράπεζες για να μην καταρρεύσουν και παρασύρουν τις ευρωπαϊκές σε αστάθεια.
Στην παρούσα φάση η απειλή δεν είναι το Grexit αλλά είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό είναι και ο στόχος του Τσίπρα
Μετά τα καπιταλ κοντρόλς -τα οποία τα είδε σαν προσπάθεια πτώσης της κυβέρνησης του απ εξω- υποτάχθηκε στους ισχυρούς της Ευρώπης για να διασωθεί. Παρόλα αυτά φοβάται την μη ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας. Τρέμει στην ιδέα της χρεοκοπίας μιας τράπεζας και της απώλειας των καταθέσεων των πολιτών και για να μην συμβεί θα δώσει γη και υδωρ.

BY

Σχόλια