Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας έχει λιγότερη εξουσία από το δημοτικό συμβούλιο της Δρέσδης


Νέα συνέντευξη έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αυτή τη φορά στην ιστοσελίδα του Spiegel
Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Αλέξης Τσίπρας εξαντλήσει την τετραετία, ο κ. Βαρουφάκης, σημείωσε:
Ίσως, αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό. Οι συμφωνίες με τους δανειστές δεν αφήνουν καμία ελευθερία στον Αλέξη. Ακόμα και το δημοτικό συμβούλιο της Δρέσδης έχει περισσότερη εξουσία. Το δικό της τόνο βάζει η κυβέρνηση μόνο στον αγώνα κατά των ολιγαρχιών - και αυτούς τους προστατεύει η τρόικα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε και για ποιον λόγο δεν φορολόγησε τους πλοικτήτες λέγοντας πως «οι περισσότεροι είναι Βρετανοί πολίτες και τα σπίτια τους στην Αθήνα ανήκουν σε εταιρείες Offshore». 
«Οι πραγματικοί ολιγάρχες είναι όμως άλλοι: εργολάβοι, οι οποίοι με υπερκοστολογημένους δρόμους έγιναν πλούσιοι. Τραπεζίτες, οι οποίοι διοικούν ακόμα, παρόλο που οι τράπεζες τους έπρεπε να σωθούν από το κράτος», είπε και συνέχισε:
Ακόμα, ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ, οι οποίοι με τη βοήθεια των καρτέλ επιβάλλουν υψηλές τιμές. Σε όλα αυτά θέλαμε να βάλουμε ένα τέλος. Όμως η Τρόικα ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές των συντάξεων.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ​ και κρίνει πως τα μέτρα που σητητούνται θα καταστρέψουν τη χώρα....... Ωστόσο τονίζει πως «δεν υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας κατά της Ελλάδας, τόσο σημαντικοί δεν είμαστε». Συμπληρώνει ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας για το πώς θα σωθεί το ευρώ και πως οι προτάσεις τους ενόχλησαν «τα μεγάλα παιδιά».
Από τις προτάσεις τους όμως ενοχλήθηκαν και μικρές χώρες όπως η Λετονία ή ηΣλοβακία επισημαίνει το Spiegel Online. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle,  ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί πως η επιτυχία της Λετονίας, η οποία τόσο έχει επαινεθεί, οφείλεται στο ότι ένα μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε, άρα μειώθηκε η ανεργία και στο γεγονός ότι οι τράπεζες της Λετονίας ξέπλυναν χρήματα της ρωσικής μαφίας. Όσο για την εργασία που εκεί προσφέρεται είναι πολύ κακής ποιότητας. «Εάν η Ευρώπη αυτό το θεωρεί επιτυχία έχει πρόβλημα» δηλώνει.

Σχόλια