Προσοχή στον υπεραπατεώνα Τσίπρα:ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΡΙΦΙΦΙ σε εκατομμύρια έλληνες - Τα «κρυφά» χαράτσια στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

http://www.newmoney.gr/media/k2/items/cache/232853a6dfca40dce46247b7dd39f23f_XL.jpg,qt=1441608861.pagespeed.ce.IfPNmKfKhB.jpgτου Κωστή Χ. Πλάντζου

«Ριφιφί» στα σπίτια εκατομμυρίων Ελλήνων, εντός ή και εκτός Ελλάδος, σχεδιάζει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλοντας νέους φόρους και ανατρέποντας αναδρομικά κάθε διάταξη δικαίου.

Αντί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, όπως υποσχόταν, τον μονιμοποιεί, τον μετατρέπει σε Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας (όχι μόνο Ακινήτων), τον επεκτείνει σε ό,τι... κινείται, πετάει ή κολυμπάει και επιπλέον τον «εξάγει» στο εξωτερικό, για να τον πληρώσουν οι Ελληνες και για τα σπίτια που έχουν σε ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία, Αυστραλία ή όπου γης! Και αντί να αναγκάσει τους πλούσιους να πληρώσουν (η εξαγγελία για 3 δισ. τον χρόνο από πάταξη της υψηλής φοροδιαφυγής απαλείφθηκε από το νέο προεκλογικό του πρόγραμμα), ετοιμάζει εφόδους στα σπίτια των φορολογουμένων και ψάχνει τα λεφτά στο στρώμα ή όπου αλλού τα έκρυψαν οι απλοί πολίτες υπό τον φόβο της άτακτης χρεοκοπίας, του κουρέματος καταθέσεων και της επιστροφής στη δραχμή......



Αν και δεν περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα των 68 σελίδων, το κρυφό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος παραμένει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, μέσω των οποίων στρώνει το χαλί για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τις εκλογές, εφόσον φυσικά αναλάβει τη διακυβέρνηση ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ.
 Αφού δεν βρίσκει πια χρήματα στις τράπεζες για να κουρέψει και έχοντας ξεζουμίσει πλήρως από ρευστό τη χώρα με την αλλοπρόσαλλη τακτική «διαπραγμάτευσης» που οδήγησε σε φυγή κεφαλαίων και στα capital controls, ο ΣΥΡΙΖΑ τραβάει στα άκρα το σχέδιο Βαρουφάκη για να ξετινάξει τους Ελληνες που έχουν ακόμη στην άκρη λίγα χρήματα ή ένα σπίτι.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι «όλοι οι πολίτες εντός του 2015 θα υποχρεωθούν να περάσουν τα χρήματά τους από το τραπεζικό σύστημα αν θέλουν να αποφύγουν επιπλέον μελλοντική φορολόγηση».
 Ετσι, οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν ότι έχουν μετρητά στο σπίτι θα αναγκαστούν να τα καταθέσουν στην τράπεζα, αλλιώς δεν θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν για την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης και «πόθεν έσχες». Εάν δεν το κάνουν αυτό, τότε δεν θα καλύπτονται για το «πόθεν έσχες» και θα φορολογούνται. Διατρέχουν όμως επιπλέον τον κίνδυνο όχι μόνο να πληρώσουν φόρο 20%-30% όπως προέβλεπε η ρύθμιση Βαρουφάκη - Νικολούδη (που θα έβγαζε και λάδι τους φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ και των εμβασμάτων), αλλά να θεωρηθεί και μαύρο χρήμα η κατάθεση (ώστε να φορολογηθεί με 40%+) με τη γνωστή παγίδα που εφαρμόζει ήδη η Εφορία -αν και κρίθηκε παράνομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας-, να μην αναγνωρίζει δηλαδή πως τα λεφτά που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι άλλα και όχι τα ίδια με εκείνα που υπήρχαν πριν, π.χ. το 2010, όταν ο κόσμος τα είχε κανονικά στην τράπεζα αλλά τα έβαλε στο στρώμα για να μην τα χάσει!

Πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τα πάνω από 100 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις καταθέσεις την τελευταία εξαετία για να τα βρει και να τα «κουρέψει». Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος είχε στην τράπεζα 60.000 ευρώ από το εφάπαξ και παλαιές αποταμιεύσεις του. Το 2010 έκανε ανάληψη τα 40.000 ευρώ και τα φύλαξε σε θυρίδα. Εμειναν 20.000 ευρώ στην τράπεζα με τα οποία ζούσε. Αν το 2015 ή αργότερα τα βάλει ξανά σε λογαριασμό ταμιευτηρίου, θα πιαστεί σαν φοροφυγάς για τα 40.000 ευρώ που ήρθαν... από το πουθενά και προφανώς δεν δικαιολογούνται από το ετήσιο εισόδημά του! Θα κληθεί να πληρώσει φόρο ή και πρόστιμο, αναλόγως του αν υπαχθεί σε ρύθμιση στυλ Βαρουφάκη ή όχι, αν η Εφορία δεν δεχτεί πως ήταν λεφτά που είχε στη θυρίδα του και άρα τα θεωρήσει φορολογική διαφορά. Επειδή πλέον ο φορολογούμενος φέρει το βάρος της απόδειξης για την αθωότητά του, για να γλιτώσει φόρους και πρόστιμα θα αναγκαστεί να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα.

Η υπεροπλία της Εφορίας ολοκληρώνεται με τη ρύθμιση που θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο -και έχει ψηφιστεί στο μνημόνιο-, η οποία της επιτρέπει να μπαίνει μέσα σε σπίτια και στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο προβλέπεται και επέκταση του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών ώστε οι ελεγκτές να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν άμεσα όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων σε βάθος δεκαετίας. Εως τον Νοέμβριο αναμένεται και πλέγμα μέτρων για τις αδήλωτες καταθέσεις με νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη «χωρίς αμνηστευτική διάταξη» (δηλαδή με ελέγχους και πρόστιμα), όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νέο μνημόνιο.

ΕΝΦΙΑ παντού!

Την ίδια στιγμή ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται να αλλάξει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας ώστε να μην επιβάλλεται μόνο στην ακίνητη περιουσία (ΕΝΦΙΑ) αλλά και στην κινητή, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό! Δηλαδή:

- Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων παραμένει, αφού είναι ο πιο σίγουρος φόρος που εισπράττει το κράτος.

- Φόρος Ιδιοκτησίας θα μπει και στην κινητή περιουσία (ελληνικά και ξένα ομόλογα, καταθέσεις, μετρητά κ.λπ.) που θα δηλωθούν στο Περιουσιολόγιο.

- Φόρος ακινήτων θα μπαίνει και σε αυτά που κατέχουν οι Ελληνες στο εξωτερικό. Οπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο κ. Αλεξιάδης, αν ο ιδιοκτήτης είναι φορολογούμενος στην Ελλάδα και πληρώνει φόρο στη χώρα που έχει ένα ακίνητο, «τότε αν ο συντελεστής που ισχύει εδώ είναι μεγαλύτερος, όπως συμβαίνει στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, πρέπει να πληρώσει τη διαφορά στην Ελλάδα»!

Με άλλα λόγια, Ελληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, οι οποίοι φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα, φορολογούνται για το «παγκόσμιο εισόδημα» που αποκτούν εκτός Ελλάδος, έχουν ακίνητα εδώ και -υπό προϋποθέσεις- πληρώνουν και φόρους γι’ αυτά, αλλά έχουν, π.χ., και στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Αγγλία ή στην Αυστραλία και άλλα ακίνητα, θα πληρώνουν ό,τι πληρώνουν εκεί, αλλά και κάτι παραπάνω στη χώρα μας.

Ωστόσο, κι αν αποδειχτεί εφαρμόσιμο ένα τέτοιο μέτρο (αφού, για παράδειγμα, ακόμα αναζητούνται οι καταθέσεις εξωτερικού), υπάρχουν χώρες όπως η Αυστραλία που δεν έχουν υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, κάτι που σημαίνει ότι πληρώνουν διπλό φόρο και όχι απλώς τη διαφορά ανάμεσα στον φόρο της Αυστραλίας και της Ελλάδας.

Τα κρυφά χαράτσια

Κυβερνητικό πρόγραμμα χωρίς «νταούλια» και «κόκκινες γραμμές», που υποσχόταν πέρυσι τέτοιο καιρό στη ΔΕΘ, παρουσίασε αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο προγραμματικό κείμενο θέσεων που καταθέτει εν όψει εκλογών θέτει στόχους -ενώ αποφεύγει επιμελώς τον όρο «δεσμεύσεις»- για τη νέα τετραετία, εάν σχηματίσει κυβέρνηση. Εξηγεί, όμως, ότι όσα υπόσχεται αφορούν το μέλλον, ενώ για τώρα ξεκαθαρίζει ότι θα ισχύσει το μνημόνιο που υπέγραψε.

Πίσω από 22.600 λέξεις, το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί ευθέως και στοχοποιεί ό,τι και όποιον άντεξε έως τώρα στην κρίση: τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις, τη ναυτιλία, τη μεσαία τάξη. Εμμέσως, όμως, αν και ακούγεται τρελό, ισοπεδώνει και τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους νέους που αναζητούν δουλειά και τις ευπαθείς ομάδες που στήριξαν με υψηλά ποσοστά το κόμμα στις προηγούμενες εκλογές.

Το κείμενο των νέων μέτρων βρίθει αντιφάσεων. Τις επικαλείται μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει ότι έτσι μπορεί να πετύχει το καλύτερο, αν γλιτώσει πρώτα τα χειρότερα. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η συμφωνία με τους δανειστές δεν αποτελεί ένα περίκλειστο κείμενο, αλλά εμπεριέχει αντιφάσεις και ανοιχτά μέτωπα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις, την ίδια στιγμή όμως είναι αποφασισμένη να αναζητήσει ισοδύναμα και θα διαπραγματευτεί σκληρά για όλα εκείνα τα σημεία της συμφωνίας που έχουν παραμείνει ανοιχτά».
Το νέο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει το «σκίσιμο του μνημονίου με έναν νόμο - ένα άρθρο», το «κούρεμα του χρέους», τη «χορήγηση της 13ης σύνταξης», τη «θέσπιση αφορολογήτου 12.000 ευρώ», την «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» και άλλα μέτρα που υποσχόταν πέρυσι από τη ΔΕΘ ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Περιλαμβάνονται όμως με σχεδόν πανηγυρικό τόνο η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (με τον ίδιο εισπρακτικό στόχο παρά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών), η άγρια φορολόγηση των αγροτών, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών και εκατοντάδες ακόμη μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με όσα πρέσβευε πριν από λίγους μήνες.

Στις 68 σελίδες του κρύβονται μέτρα που ούτε ακραίες νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις (στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό) μπόρεσαν ή τόλμησαν να εφαρμόσουν, όπως οι αυξήσεις ΦΠΑ και η φορολόγηση των κατοίκων της υπαίθρου.

Με το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

- Oι αγρότες θα πληρώσουν τριπλάσιο φόρο μέσα σε τρία χρόνια. Το 2016 θα χάσουν έως και 70% του εισοδήματος της χρονιάς.

- Οι συνταξιούχοι που φοβήθηκαν μην τυχόν χάσουν 15-50 ευρώ από τις επικουρικές συντάξεις με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και το email Χαρδούβελη χάνουν πλέον 200 ευρώ τον μήνα από την κύρια σύνταξη.

- Νέοι, άνεργοι και όσοι εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα με την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα στην επαρχία χάνουν ευεργετήματα που είχαν ως κάτοικοι της υπαίθρου (μειωμένος ΦΠΑ, φοροαπαλλαγές) και γυρίζουν στο μηδέν.

- Ο τουρισμός, που αποδείχτηκε σανίδα σωτηρίας μέσα στην κρίση και βοήθησε τη χώρα να επιπλεύσει όταν βυθιζόταν για χρόνια στην ύφεση, χάνει τώρα αγορές με την επιβολή ΦΠΑ 23%.

- Η κραταιά ελληνική ναυτιλία στοχοποιείται και διώκεται, γεννώντας ανησυχίες για το μέλλον της ναυτοσύνης στη χώρα μας.

ΑΓΡΟΤΕΣ - Θα πληρώνουν τριπλάσιο φόρο

Την προσεχή τετραετία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για ενίσχυση των αγροτών και της αγροτικής-κτηνοτροφικής παραγωγής. Θα ανατρέψει νεοφιλελεύθερες ρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014-2020. Υπόσχεται κοινωνικό σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής με βάση τις διατροφικές ανάγκες και όχι έλεγχο από τις δυνάμεις της αγοράς.

Ενώ μιλά όμως για «επιτυχημένα αποτελέσματα» (σελ. 21 του προγράμματος), παραδέχεται ότι άμεσα, για φέτος και στα επόμενα χρόνια, με βάση το τρίτο μνημόνιο «η συμφωνία προβλέπει τη φορολογική επιβάρυνση των αγροτών και της παραγωγής σε τρία πεδία»:

- φορολόγηση του εισοδήματος των κατ’ επάγγελμα αγροτών με συντελεστή 26% (από 13% σήμερα)

- σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% (από 27,5% σήμερα)

- κατάργηση της έκπτωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό που λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον φόροι κάθε χρόνο στους αγρότες. Δεν αναφέρει πουθενά, όμως, τη λέξη «φοροεπιδρομή», αφού έτσι οι αγρότες θα πληρώνουν τα τριπλάσια σε φόρους και θα χάσουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους!

Πώς θα συμβεί αυτό; Οι αγρότες για πρώτη φορά φέτος φορολογούνται για τα καθαρά τους κέρδη (έσοδα μείον έξοδα) που είχαν το 2014.

Ετσι, ο αγρότης που είχε καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ πέρυσι, πληρώνει φέτος 1.300 ευρώ για φόρο εισοδήματος (με 13% από το πρώτο ευρώ). Επρεπε να πληρώσει και άλλα 27,5% για το 2015 προκαταβολή φόρου, δηλαδή ακόμη 357,5 ευρώ ή συνολικά 1.657,5 ευρώ. Με τη νέα συμφωνία με τους δανειστές αυτό αλλάζει: η προκαταβολή διπλασιάζεται στο 55% και γίνεται 715 ευρώ. Το εκκαθαριστικό θα δείξει τελικά 2.015 ευρώ. Απομένουν έτσι 7.985 ευρώ στον αγρότη για να ζήσει φέτος.

Αν όμως ο ίδιος αγρότης έχει και το 2015 καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, του χρόνου θα πληρώσει 26% φόρο εισοδήματος, δηλαδή 2.600 ευρώ. Και επιπλέον, αυξάνεται και η προκαταβολή φόρου σε 75%. Θα πληρώσει έτσι και άλλα 1.950 ευρώ, δηλαδή θα δώσει συνολικά 4.550 ευρώ για φόρους. Του μένουν έτσι 5.450 ευρώ για να ζήσει.

Ακόμα χειρότερα, για το εισόδημα του 2016 η προκαταβολή φόρου εισοδήματος θα φτάσει στο 100%. Θα πληρώσει 2.600+2.600 = 5.200 ευρώ φόρο, δηλαδή τριπλάσια και βάλε από τα 1.675,5 ευρώ που θα πλήρωνε φέτος. Του μένουν 4.800 ευρώ για να ζήσει.

Επίσης, αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ (εξισώνονται με του ΙΚΑ). Ετσι, ένας μέσος αγρότης που ασφαλίζεται στην 4η ασφαλιστική κλάση του ΟΓΑ (από τις 7 συνολικά), θα πληρώσει φέτος 1.096,17 ευρώ, αλλά το 2015 θα πληρώσει 2.630,81 ευρώ, όταν καλείται να ζήσει με 5.000 ευρώ τον χρόνο.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - Χάνουν πάνω από 200 ευρώ τον μήνα

Το χτύπημα για τους συνταξιούχους είναι τεράστιο. Οχι μόνο δεν γίνεται κουβέντα για επαναφορά της 13ης σύνταξης, αλλά για όσους φοβούνταν μην τυχόν χάσουν (προσωρινά ενδεχομένως) ένα μέρος της επικουρικής τους σύνταξης όσο διαρκεί η ύφεση με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, στο κείμενο περιγράφονται μόνιμες απώλειες στην κύρια σύνταξη, ασχέτως μάλιστα αν η ελληνική οικονομία επιστρέψει σε ανάπτυξη!

Οπως αναφέρεται στο κεφάλαιο «Κοινωνική Ασφάλιση» του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ: «[…]άμεσες μειώσεις συντάξεων προήλθαν από: α) τη δέσμευση για παροχή κατώτατων ορίων σύνταξης και ΕΚΑΣ μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη και περικοπή του μη ανταποδοτικού μέρους καθώς και β) από την αύξηση της εισφοράς του κλάδου υγείας από 4% σε 6% και την καθιέρωση εισφοράς 6% στις επικουρικές».

Δηλαδή, εκεί που οι συνταξιούχοι ορισμένων Ταμείων ανησυχούσαν μη χάσουν π.χ. το 20% της επικουρικής τους σύνταξης (δηλαδή 30 ευρώ για επικουρική 150 ευρώ τον μήνα), διά νόμου τώρα χάνουν:

- αυτομάτως όλοι, ανεξαρτήτως Ταμείου, τουλάχιστον 20 ευρώ τον μήνα (κράτηση 6% στις επικουρικές και επιπλέον το 2% της κύριας σύνταξης)

- τουλάχιστον 100-250 ευρώ τον μήνα από την κύρια σύνταξη σχεδόν όλοι οι κάτω των 67 ετών με 15-25 χρόνια δουλειάς επειδή θα παίρνουν μόνον την «οργανική» σύνταξη (250-350 ευρώ συνήθως στο ΙΚΑ) που αντιστοιχεί στις εισφορές που πλήρωσαν και όχι την κατώτατη των 486 ευρώ που υπολόγιζαν ότι δίνει σε όλους το κράτος.

Για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, το πρόγραμμα λέει ότι «μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις ακόμα και στις κατώτατες συντάξεις των 360 ευρώ», αλλά «είναι αυτονόητο ότι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη διεύρυνση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα καλύψει τις απώλειες για αυτή την κατηγορία χαμηλοσυνταξιούχων».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ - Δεν λέει κουβέντα για τα 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους τον χρόνο

Μόνον 300 λέξεις αφιερώνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να περιγράψει τα 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο από επιπλέον φόρους που θα πληρώνουν οι πολίτες. Δεν γίνεται κουβέντα για την αύξηση έως 50% στα νησιά, παρά μόνο για κατάργηση ειδικών φοροαπαλλαγών για λόγους δικαιοσύνης κ.λπ.

Αποκαλυπτικά για τη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της διαπραγμάτευσης και των νέων μέτρων είναι όσα αναφέρονται στη σελίδα 35 του προγράμματος. Οπως αναφέρεται:

«Η δική μας αντίληψη βλέπει τη φορολογία σαν εργαλείο αναδιανομής που εξασφαλίζει τη δίκαιη συνεισφορά όλων των πολιτών».

«Η κυβέρνησή μας αναγκάστηκε να επιβάλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα, κατάφερε όμως πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης: η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών και των πλοίων, η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα».

Με άλλα λόγια, από τη μια επαίρεται για μέτρα δικής του επιλογής ως... αριστερής προελεύσεως και κοινωνικά δίκαια που πλήττουν τους πλούσιους, αλλά από την άλλη τα καταγγέλλει σαν να ήταν γραμμένα από ξένο χέρι και υπόσχεται να παλέψει με την τρόικα για να τα... καταργήσει - όπως συνέβη ήδη με τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία επειδή προφανώς το πρόβλημα με τις εγγραφές των μαθητών έσκασε πριν τις εκλογές και δεν μπορούσε να κρυφτεί άλλο κάτω απ’ το χαλί.

Και ενώ στο πρόγραμμά του λέει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα (δηλαδή όποιον στέλνει παιδί σε φροντιστήριο ή βγάζει 2.500 τον μήνα προ φόρων και πληρώνει εισφορά αλληλεγγύης), πριν αλέκτορα φωνήσαι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη που πέρασε, για να πει ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή «η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών» και να ζητήσει και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αναστείλει το μέτρο μέχρι να περάσουν οι εκλογές!

Πέραν αυτών, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται να αναφέρει για τον ΦΠΑ:

- «σκοπεύουμε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ»

- «θα διορθώσουμε σταδιακά όσες αδικίες προέκυψαν από την αύξηση των συντελεστών και την κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά»

- «θα προχωρήσουμε σε ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών», δηλαδή προαναγγέλλει την απαγόρευση πληρωμών με μετρητά.

ΑΝΕΡΓΙΑ - Καμία ελπίδα για τους νέους

Για τα θύματα της ανεργίας, οι ελπίδες που δίνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται αφενός από κοινοτικά προγράμματα, τη χρήση του πακέτου Γιούνκερ ή την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για νέες επιχειρήσεις και αφετέρου από μία γενικόλογη αναφορά σε «εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος σε ζητήματα που δεν άπτονται του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας με τους δανειστές, με διπλό στόχο:

- την άμβλυνση των συνεπειών της για τους μισθωτούς και τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους

- την ενίσχυση της θέσης αυτών των στρωμάτων τόσο πολιτικά (δημοκρατικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις) όσο και οικονομικά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απεμπλοκή από τον νεοφιλελευθερισμό και τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας».

Στην πράξη, όμως, εμπαίζει τους ανέργους, ιδίως τους νέους, διακηρύσσοντας ότι «στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της εργασίας παραμένει η διασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους» (σελ. 29), όταν επί των ημερών της διακυβέρνησής του κατέρρευσε η πλήρης απασχόληση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουλίου του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης κατέρρευσαν από 76.000 τον Ιούλιο 2014 και 89.000 τον Ιούνιο 2015 σε μόλις 23.000 τον Ιούλιο 2015, ενώ μεγάλη μείωση κατέγραψαν και οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης. Αντίστοιχα, οι προσλήψεις εκ περιτροπής απασχόλησης εκτινάχτηκαν τον Ιούλιο 2015 σε 68.000, από 28.000 τον Ιούνιο 2015
.

Ακόμα χειρότερα, στο κεφάλαιο «Κοινωνική Ασφάλιση», το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει πως όχι μόνο οι νέοι δεν θα έχουν ελπίδα να βρουν δουλειά, αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να κρατήσουν αυτούς που ήδη προσέλαβαν και απασχολούν.

newmoney.gr

Σχόλια