Συνταγματολόγος Ηλίας Νικολόπουλος… H απόφαση στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου είναι απολύτως δεσμευτική για όλα τα κρατικά όργανα συμπεριλαμβανομένης της Βουλής.Ο Συνταγματολόγος Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, θεωρεί ότι η απόφαση στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου με τα γνωστά 22 σημεία , είναι απολύτως δεσμευτική για όλα τα κρατικά όργανα συμπεριλαμβανομένης της Βουλής.

Η τοποθέτηση του διαπρεπούς συνταγματολόγου αντικρούει ουσιαστικά κάθε ιδέα κοινοβουλευτικής διαχείρισης της συμφωνίας της 13.7, στο βαθμό που αυτή σχετίζεται με τα απορριφθέντα 22 σημεία….

ΟΛΗ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
«Το Δημοψήφισμα της  5ης Ιουλίου 2015 προκηρύχθηκε σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ.2  εδαφ. Α΄ του Συντάγματος .  Σύμφωνα με αυτό στην Ελλάδα  προβλέπεται προκήρυξη δημοψηφίσματος για Εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας με πρόταση της κυβέρνησης, έγκριση από την απόλυτη πλειοψηφία της βουλής και έκθεση προεδρικού διατάγματος.
Στην Ελλάδα που δεν προβλέπεται δημοψήφισμα λαϊκής πρωτοβουλίας  αλλά κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι η κυβέρνηση που διαμορφώνει και θέτει το ερώτημα το οποίο κρίνεται από την Βουλή. 
 
Είναι σαφές ότι, το εκλογικό σώμα κλήθηκε να αποφασίσει εάν εγκρίνει ή δεν εγκρίνει ένα συγκεκριμένο κείμενο συμφωνίας.  Πρακτικά αυτό το κείμενο περιελάμβανε 22 επιμέρους μέτρα.  
 
Σύμφωνα με το ισχύον άρθρο 44 του Συντάγματος και με τις συζητήσεις κατά την αναθεώρησή του η απόφαση του εκλογικού σώματος  επί του ερωτήματος που τίθεται στο δημοψήφισμα έχει αποφασιστική-δεσμευτική ισχύ για όλα τα κρατικά όργανα και εν προκειμένου αφορούσε τα 22 σημεία του ερωτήματος.
Η ισχύουσα νομοθεσία Ν.4023/11 επιτάσσει για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος την προσέλευση και συμμετοχή του 40% των εγγεγραμμένων πολιτών στους  εκλογικούς καταλόγους »
aristofanis.

1 σχόλιο:

 1. ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΕ ΙΣΟΥΙΤΗ ΣΥΡΙΖΑΙΕ?

  ΝΑ ! που οι συνέταιροι του Καμμένου και του Λαγού, Συριζαίοι , έβγαλαν’’ και γλώσσα, και πριν ‘’δουν’’ εξουσία προκαλούν σαν..Καμμένοι !
  *Πότε ο Σύριζα απέκτησε ..πολιτική υπόσταση και ξέφυγε από το 3%?
  *Όταν το Πασοκ έφερε στη βουλή και ψήφισε νόμους και θέσπισε διατάξεις που ξεβράκωνε όλα τα ΛΑΜΟΓΙΑ!!!
  *Ο Παπακωνσταντίνου, ΑΜΕΣΩΣ ! το 2010,
  με τους νόμους 3833/15.3.2010, 3842/23.4.2010, 3888/30.9.2010 θέσπισε διατάξεις για την αποτελεσματική λειτουργία του ΣΔΟΕ με τη συγκρότηση Ειδικού Τμήματος Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων και Κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

  **ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΤΡΕΜΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  Τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής, όπως είναι η απόκρυψη εισοδήματος συμπεριλήφθηκαν ρητά στα αδικήματα που διερευνώνται από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τιμωρούνται μέχρι και με δήμευση περιουσιών, θέσπισε την άρση του τραπεζικού απορρήτου προβλέποντας υποχρέωση των τραπεζών, να διαβιβάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών κάθε στοιχείο οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος και διευκόλυνε τη δυνατότητα αναγκαστικής είσπραξης με ειδικές νομοθετικές προβλέψεις.

  **ΠΤΕΡΥΓΑ ‘’ VIP’’ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
  Οι νόμοι αυτοί ήταν η αιτία που ‘’άνοιξε η πτέρυγα VIP’’ στο Κορυδαλλό. Κι όταν ο Παπανδρέου ΔΙΕΓΡΑΨΕ τον ΑΚΗ από το Πασοκ και μπήκε σε εφαρμογή ο νόμος για τη διακίνηση του ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ , όλα τα έγχρωμα κομματικά τρωκτικά, είτε της κοινοβουλευτικής, είτε της κυβερνητικής είτε της Αυτοδιοικητικής συνομοταξίας έπαθαν ΣΟΚ. Όταν ο Γιάννης ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ψήφισε και θέσπισε τις διατάξεις για το ‘’ΔΙΑΥΓΕΙΑ’’ …σαλτάρανε όλα τα τρωκτικά των ‘’Δήμων και των Κοινοτήτων’’. Κι όταν μπήκε σε εφαρμογή ο ‘’ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’ …άδειασε (κομματικά) το σύστημα και ‘’ ΦΟΥΛΑΡΕ’’ ο Σύριζα.

  **ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΕ ΙΣΟΥΙΤΗ?
  Βέβαια, πως είναι δυνατόν οι Συριζαίοι να συγχωρήσουν τον Παπανδρέου και τον Παπακωνσταντίνου για τους νόμους που ψήφισαν, αφού σε ένα …ΜΙΚΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ( Απλού πόθεν έσχες ), βρέθηκαν να είναι ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ οι περισσότεροι που ήθελαν και θέλουν να μας σώσουν από τον Παπανδρέου και τον Παπακωνσταντίνου?
  ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ !!!
  ΥΓ.
  Όσο για το ‘’ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ’’ ετοιμαστείτε γιατί ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ έστω και ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ λαθροδημοκράτες !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή