Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει: ΝΑΙ σημαίνει τουλάχιστον 20 χρόνια μιζέριας

 


Τα τρία έγγραφα των «θεσμών» που διέρρευσαν την 1η Ιουλίου στην βρετανική εφημερίδα Guardian και τη γερμανική Süddeutsche Zeitung το λένε ξεκάθαρα: ακόμη και με πλήρη υποταγή σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και με εξωπραγματικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο ούτε το 2030. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ το 2012,  θα ήταν 4% για τα επόμενα πέντε χρόνια, ένα ποσοστό που βέβαια δεν επιτεύχθηκε το 2013 και 2014 στην Ελλάδα, και δεν επιτυγχάνεται σήμερα σε καμία χώρα της ΕΕ, ούτε ακόμη στις ΗΠΑ.


Βρισκόμαστε στο 2015 και οι απαιτούμενοι ρυθμοί ανάπτυξης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των «θεσμών» όχι μόνο δεν έχουν επιτευχθεί αλλά, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πρότασή τους, δεν αναμένεται να επιτευχθούν για μερικά χρόνια ακόμη. Συνεπώς το ελληνικό χρέος δεν αναμένεται να καταστεί βιώσιμο (δηλαδή να μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ) μέχρι τουλάχιστον το 2035......

Όπως επίσης αναφέρουν τα έγγραφα που διέρρευσαν, οι δανειστές  γνωρίζουν ότι σημαντικές παραχωρήσεις από τους «θεσμούς» είναι αναγκαίες για να βγει η χώρα από την παρούσα οικονομική δίνη. Γνωρίζουν επίσης ότι το 93% των νέων δόσεων θα πήγαινε κατευθείαν πίσω για την αποπληρωμή των δανείων. Και βέβαια έχουν πλήρη γνώση αυτού που επιβεβαίωσε στις 30 Ιουνίου η επικεφαλής της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Danuta Heubner: ότι η αποβολή ενός κράτους-μέλους από την ΕΕ ή την νομισματική ένωση είναι νομικά αδύνατη, εκτός αν το ίδιο το κράτος ζητήσει να φύγει από την ΕΕ.
Συνεπώς οι δανειστές γνωρίζουν καλά ότι ένα αποτέλεσμα «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ή ένα νέο μνημόνιο, δεν θα έλυνε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, και ότι η ταύτιση μίας στάσης πληρωμών με έξοδο από το ευρώ δεν αληθεύει. Αλλά επιμένουν, διότι αλλιώς θα έπρεπε να παραδεχθούν ότι η δομή της Ευρωζώνης είναι σαθρή, και να αποδεχθούν όλες τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις για αυτούς, οι οποίες θα είναι σημαντικές. Παρά την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών μετά τις 30 Ιουλίου, η πτώση των δεικτών των χρηματιστηρίων τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ήταν 3-4%, παρόμοια με εκείνη της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν η κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers σηματοδότησε την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Ενώ οι έμφυτες αστάθειες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι επενδυτικοί γύπες καραδοκούν για να κλονίσουν την Ευρωζώνη. Όπως είπε ο Γκρέγκορ Γκίζι, ο αρχηγός του κόμματος Die Linke στο γερμανικό κοινοβούλιο την 1η Ιουλίου, οι πιθανοί κίνδυνοι είναι γνωστοί, αλλά οι Γερμανοί ηγέτες «κάνουν τους έξυπνους» και ρισκάρουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και της Ευρώπης.
Επίσης, ένα αποτέλεσμα «Ναι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα απάλλασσε τους δανειστές από κάθε ευθύνη. Η οικονομική μιζέρια της χώρας για τα επόμενα 15-20 χρόνια θα παρουσιαζόταν ως επακόλουθο της βούλησης του ελληνικού λαού το 2015. Και βέβαια εάν το 2035 το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, πολύ λίγοι θα γνωρίζουν ή θα θυμούνται το παρασκήνιο των εξελίξεων των τελευταίων ημερών.
Αλλά ακόμη και σήμερα οι πραγματικές προβλέψεις για την οικονομία και για την μη δυνατότητα εξόδου από το ευρώ δεν είναι ευρέως γνωστές στην Ελλάδα. Κυρίως λόγω της αδιάκοπης προπαγάνδας των συστημικών ΜΜΕ, τα οποία εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εγχώριας και διεθνούς οικονομικής ελίτ. Ενώ μόνο τις τελευταίες μέρες η επαναλειτουργία της ΕΡΤ έχει προσφέρει μία αμερόληπτη κάλυψη των γεγονότων. Σημειωτέον όμως ότι  πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν ακόμα ρυθμίσει τους δέκτες τους και επαφίενται στη μεροληπτική και ανειλικρινή ενημέρωση των συστημικών ΜΜΕ.
Η κυβέρνηση άργησε να αντιμετωπίσει το θέμα της αυθαίρετης λειτουργίας των συστημικών καναλιών, τα οποία, αυτές τις μέρες ακόμη περισσότερο από πριν, έχουν εξαπολύσει ένα ακατάπαυστο πόλεμο παραπληροφόρησης και παρερμηνείας κάθε εξέλιξης και κάθε σχολίου. Παράδειγμα το «Ναι» του κ. Παπαδημούλη στην πρόταση της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε ως «Ναι στην πρόταση», ώστε οι επιπόλαιοι να συμπεράνουν ότι πρόκειται για την πρόταση των «θεσμών».  Διότι για τα ΜΜΕ, ισχύει το «νυν ο υπέρ πάντων αγών» για την διαιώνιση της χρυσής εποχής τους, του καθεστώτος ανεξέλεγκτης αυθαιρεσίας.
Ο εκφοβισμός για τις επιπτώσεις για τη χώρα ενός «Όχι» στο δημοψήφισμα ενισχύεται από πολλούς με τη δικαιολογία ότι δεν έχει εξηγήσει η κυβέρνηση τι θα συμβεί στη συνέχεια. Όμως η πρόσφατη ιστορία δείχνει την Αργεντινή που σε 4 χρόνια μετά τη χρεοκοπία της ανέκαμψε, αν και έκανε μετά το λάθος να αρχίζει να αποπληρώνει τα παλιά χρέη της στο ΔΝΤ. Ενώ η ανάκαμψη της Ισλανδίας άρχισε το 2011, μόλις 3 χρόνια μετά την χρεοκοπία των τραπεζών της. Το χρέος της Ισλανδίας μειώνεται συνεχώς, και η ανάπτυξή της αυξάνεται, φτάνοντας 3.5% του ΑΕΠ το 2013, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό όλων των κρατών της ΕΕ.
Στη χειρότερη περίπτωση, ακόμη και εάν ένα αποτέλεσμα «Όχι» στο δημοψήφισμα δεν πείσει τους δανειστές να αλλάξουν τις -σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις- ανεδαφικές απαιτήσεις τους σε εποικοδομητικές, θα έχει χαθεί μία μάχη. Αλλά θα έχει επιζήσει η δυνατότητα της ανασύνταξης της χώρας και θα υπάρχει προοπτική εξόδου από την κρίση σε μερικά χρόνια. Όμως με ένα αποτέλεσμα «Ναι» θα έχει χαθεί ο πόλεμος και κάθε ελπίδα αξιοπρεπούς διαβίωσης της χώρας για τουλάχιστον 20 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, η επόμενη γενιά θα αναρωτιέται γιατί το 2015 η Ελλάδα επέλεξε τον αργό οικονομικό θάνατό της.

Σχόλια

  1. Γιατί να σε ψηφίσουμε κ Τσίπρα?

    Σήμερα ο κ. Τσίπρας ζητά να τον ψηφίσουμε, να τον εμπιστευθούμε. Και να ξεχάσουμε όλα όσα υπεστήκαμε από τους κουκουλοφόρους εμπρηστές σου ? Όμως απλά τον ρωτάμε και περιμένουμε ίσως να απαντήσει:

    Γιατί να σε ψηφίσουμε κ. Τσίπρα?

    Ποιος είσαι κ.Τσίπρα και από πού ήλθες?

    Πότε αντελήφθης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο χρεοκοπίας και δυσκολεύεται να πληρώσει μισθούς και συντάξεις?

    Τι έκανες τότε εσύ έστω και με το φτωχό 3% που αγωνιζόσουν με δόντια και νύχια να κρατήσεις και να μη βουλιάξετε?

    Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο χουντο-αναθρεμμένος ‘’αναρχοκομμουνιστής ’’, Αλαβάνος, όπως και εσύ, σου έδωσε το ‘’δαχτυλίδι’’ της προεδρίας του Σύριζα, για τιμήσει τη χουντο-σφηκοφωλιά στην οποία εξέχον στέλεχος ήταν και ο πατέρας σου. Ναι κ. Τσίπρα είσαι γιος μεγάλου εργολάβου του οποίου η αδελφή ήταν σύζυγος του Πατακού?(όπως έχει γραφτεί και δεν διαψεύτηκε).

    Κύριε Τσίπρα
    μεγάλωσες με το χουντικό υπερκομπόδεμα του πατέρα σου , του οποίου η σχέση με την Χούντα ήταν διηνεκής, αδιατάρακτη, χρυσοφόρος και λογικά και αφορολόγητη.
    Όταν τα ξερονήσια ‘’βογκούσαν’’ από το βάρος των φυλακισμένων εξόριστων ‘’εσείς’’ πίνατε …σαμπάνια Γαλλική σε αργυρώνητα κρυσταλλοπότηρα με τους αιματοβαμμένους χουντοπροδότες της δημοκρατίας..

    Έτσι σαν..κομμουνιστές
    εκμεταλλευτήκατε την άφθονη ασυλία που σας παρείχε η εθνικοσυμφιλιωτική νομική προστασία του 1982 , του ‘’επίλεκτου υβριστή σας’’ Ανδρέα Παπανδρέου.

    Τι ξέρεις από τη ζωή και την δυστυχία ,
    τη φτώχεια και την ανέχεια, που συνεχώς επικαλείσαι? Ποιος θα πιστέψει ότι ‘’αισθάνεσαι’’ έστω και εκατομμυριοστά δύσκολης ζωής, μέσα στον πύργο των πολυεκατομμυρίων που ανατράφηκες ?

    Αλήθεια?
    Έχεις νιώσει ποτέ τύψεις που οι γονείς σου ήταν συνεργάτες και προστατευόμενοι του χουντικού εξαμβλώματος?
    Ξέρουμε τι θα περιμένουμε από σένα και τις λαιστρυγόνες σου?

    Είσαι αριστερός ή, είσαι αναρχικός καλοπερασόπουλος ?
    Θα έκανες και εσύ μια ληστεία σε μια τράπεζα για ‘’κοινωνικό σκοπό’’, όπως έκαναν παιδιά στενών συνεργατών σου, στους οποίους πιθανόν να αναθέσεις το υπουργείο παιδείας ή και ..πολιτισμού??

    Ποιο είναι το πρόγραμμά σου
    το τελευταίο από τα …χιλιάδες που μας είπες, πάνω στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε? Έχεις βρει εναλλακτική πηγή και τρόπο χρηματοδότησης, ώστε να μειώσουμε ΄η, και να εξαφανίσουμε το χρέος και τα ελλείμματα, να καταργήσουμε τα μνημόνια και αυξήσουμε τους μισθούς, να ξαναπροσλάβουμε όλους όσους είχε προσλάβει ο Παυλόπουλος, να ανοίξουν όσες επιχειρήσεις έκλεισαν ? Αν έχεις πες μας.

    Τι σκοπεύεις να κάνεις με τις εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους του ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ?

    Υπάρχει κάποιος τρόπος, μαγικός ή μη, που θα φέρει επενδύσεις, θα δημιουργηθούν βιομηχανίες, θα βγάλουν κέρδη, θα πληρώσουν εφορία, θα πληρώσουν ΦΠΑ, και θα προσλάβουν όλους αυτούς τους άνεργους που τους υπόσχεσαι εργασία, όπως υποσχόταν κι ο Σαμαράς, ότι σε ΤΡΙΑ χρόνια θα είχε κλείσει το κεφάλαιο ανεργία και θα είχε κάνει και πεντακόσιες (500.000) χιλιάδες ΝΕΕΣ προσλήψεις εργαζομένων.

    Τελικά δεν μας είπες: ‘’Είχε δίκιο ο Παπανδρέου που μας έσωσε?
    Είχε δίκιο που αγωνίστηκε ενώ όλοι σας σκάβατε το λάκκο της Ελλάδας. Σωστά ο Παπανδρέου αγωνίστηκε και πέτυχε όλα όσα βλέπουμε σήμερα και αναρωτιόμαστε: ΓΙΑΤΙ κανείς δεν τον βοηθούσε?

    Κύριε Τσίπρα,
    λυπάμαι που το γράφω, αλλά από πολιτική έχεις ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ!!! Τόλμησες να μας προσβάλλεις και να μας προκαλέσεις τόσο άθλια και τόσο ΗΛΙΘΙΑ με την παρουσία σου και μόνο δίπλα στον Καμμένο?
    Και έχεις έστω και παραμικρή ελπίδα κατά νου ή πιθανότητα, ότι θα βρεθεί κάποιος σοβαρός οικογενειάρχης, επαγγελματίας, υπάλληλος, πολύ δε περισσότερο κάποιος ιδεολόγος ότι θα σε ψηφίσει?

    Σε ποιους ψηφοφόρους απευθύνεσαι κ. Τσίπρα και ζητάς την ψήφο μας?

    Σε ποιούς ΕΛΛΗΝΕΣ απευθύνεσαι κ. Τσίπρα και τι τους υπόσχεσαι?

    Σε ποιους Ευρωπαίους συμμάχους απευθύνεσαι και τι τους υπόσχεσαι ότι θα κάνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥΣ!
    Tσίπρας: Το παραδέχομαι , ο Καραμανλής οδήγησε τη χώρα στα τάρταρα
    Δείτε λίγο ένα βίντεο από το πρόσφατο παρελθόν στο οποίο ο Τσίπρας, ίσως σε στιγμή βαθιάς ενοχής, παραδέχεται ότι ο Καραμανλής είναι υπεύθυνος για τη χρεοκοπία της χώρας: Αλήθεια, τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα και αθωώνει τον Γιώργο Παπανδρέου δηλώνοντας ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο είναι ο μοναδικός πρώην π/θ Κ Καραμανλής, τον οποίον αφήνει εκτός εξεταστικής για το μνημόνιο;
    http://www.epikairo.gr/index.php/en/politiki/item/9715-tsipras-to-paradexomai-o-karamanlis-odigise-ti-xora-sta-tartara
    Σχόλιο: Οι μάσκες πέφτουν κάτω από την φόβο των γεγονότων και την πίεση του ενημερωμένου πλέον λαού. Όλοι σχεδόν σήμερα γνωρίζουμε την αλήθεια την οποία ομολογούν ντόπιοι και ξένοι. Σήμερα ξέρουμε ότι όσα έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αλήθεια και αντί να τον βοηθήσουν να σωθούμε με όσο το δυνατόν λιγότερες θυσίες και απώλειες, τον πρόδωσαν, τον ανέτρεψαν και του ‘’φόρτωσαν’’ και την ευθύνη του Καραμανλικού εγκλήματος.
    Αν οι αποστάτες του Βενιζέλου και οι προδότες του Σαμαρά και του Τσίπρα με τον ηλίθιο συκοφάντη και ψεύτη καΜένο εντελώς, δεν ανέτρεπαν τον Παπανδρέου, σήμερα, μετά τα πρωτοφανή επιτυχή αποτελέσματα του 2010, θα είχαμε βγεί ξανά στις αγορές με ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ και υψηλό ηθικό.
    Σήμερα πάλι, ο λαός μας αντιλαμβάνεται πως ΜΟΝΟ με τον Γιώργο θα βγούμε από τα αδιέξοδα της προδοσίας και αποστασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ.

    Τι ακριβώς μπορεί να κάνει σήμερα ο Αλέξης και τι μπορεί να πει στους Ευρωπαίους, ώστε να επιτύχει την επίλυση των Ελληνικών προβλημάτων?
    «Πληρώστε μας το χρέος και θα …ξανάρθουμε σε 15 χρόνια πάλι αλλά σε ΠΟΛΥ χειρότερη κατάσταση»?
    *Εμείς «ΞΕΡΟΥΜΕ» να τρώμε καλλίτερα από εσάς τα ΔΙΚΑ ΣΑΣ χρήματα.
    *Εμείς ξέρουμε καλλίτερα από εσάς να «ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ» τους κλέφτες και τους λωποδύτες που οργίασαν από το 2004-2009 !
    * Εμείς ξέρουμε καλλίτερα από εσάς να «ΦΟΡΤΩΝΟΥΜΕ» τις ευθύνες σε ΑΘΩΟΥΣ και έντιμους και να κάνουμε πολιτικές αλλαξοκωλιές με τους καραμαλάκηδες που κατέστρεψαν την Ελλάδα εν γνώσει σας και τώρα «τρέχουμε και δεν φτάνουμε» !
    * Εμείς ξέρουμε καλλίτερα από εσάς να εκτελούμε εντολές και να μην υπολογίζουμε τίποτε.
    Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι είμαστε (3%) και ότι μας ‘’κάνατε’’ κυβέρνηση ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορούσε η Ελλάδα να αποφύγει το Μνημόνιο;
    ==============================
    Σαφέστατα όχι, στην κατάσταση που βρισκόταν η οικονομία στα τέλη του 2009 – αρχές 2010. Κάθε χώρα που μπήκε σε Μνημόνιο μετά την Ελλάδα (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), και με δεδομένη την οδυνηρή εμπειρία του ελληνικού Μνημονίου, είχε συνολικά καλύτερα οικονομικά μεγέθη και παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να αποφύγει την προσφυγή. Η αδυναμία δανεισμού της Ελλάδας ήταν πλήρης και οι δανειακές ανάγκες τεράστιες.
    Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο και μοναδικό, αφού δαπανούσαμε κάθε χρόνο 30δις παραπάνω από αυτό που παράγαμε. Κάθε ευρώ που έμπαινε στη χώρα έβγαινε με την αγορά εισαγόμενων προϊόντων. Αν μας χάριζε κάποιος ολόκληρο το χρέος, τα 300 δις ευρώ, σε 10 χρόνια θα βρισκόμασταν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για το δημοψήφισμα του ΓΑΠ (BINTEO)
    Όταν τον Νοέμβριο του 2011, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αποφασίσει να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, κάνοντας την πρόταση για δημοψήφισμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου είχε χαρακτηρίσει ως «άσσο στο μανίκι» και «επικοινωνιακό τρικ» την πρόταση για δημοψήφισμα.
    Ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε απελπισία.
    Πρόκειται για ένα τρικ με απώτερο στόχο να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο στην εξουσία.
    Θέλει να αποφύγει να πάει σε εκλογές άμεσα και έτσι θα βρεθεί μπροστά στην οργή του λαού και να πάρει ένα εξαιρετικά χαμηλό και εξευτελιστικό χαμηλό για τον ίδιο και για το κόμμα που ίδρυσε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου», προσθέτοντας χαρακτηριστικά «Θέλει να συσπειρώσει στο «Κόμμα του Μνημονίου» και άλλες δυνάμεις και με αυτό το μπλοκ του Μνημονίου να κατέβει στις εκλογές».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου