Στροφή 180 μοιρών από Ολάντ:..Ελληνες πείτε ναι... «Με 'όχι' εισερχόμαστε σε αγνώστα νερά»


 

Στροφή 180 μοιρών από Ολάντ: «Με 'όχι' εισερχόμαστε σε αγνώστα νερά» 
 
Κοτονού, Μπενίν
Στροφή 180 μοιρών στα περί άμεσης συμφωνίας πριν από το δημοψήφισμα έκανε σε διάστημα λίγων ωρών ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. 
 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου , στο πλαίσιο περιοδείας του στο Μπενίν, ο Ολάντ προειδοποίησε ότι «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής ισοδυναμεί με είσοδο «σε μία μορφή αγνώστου».

«Αν βγει το 'ναι', η διαπραγμάτευση μπορεί πολύ εύκολα να ξεκινήσει. Αν βγει το 'όχι', εισερχόμαστε σε μια μορφή αγνώστου. Εναπόκειται στους Ελληνες να απαντήσουν», τόνισε ο Ολάντ, συντασσόμενος πλήρως με τον υπουργό Οικονομικών του Μισέλ Σαπέν, ο οποίος υπογράμμισε το πρωί από το Παρίσι ότι..... «δεν είναι δυνατό να φθάσεις σε συμφωνία με κάποιον που λέει 'όχι'». 

Αρχής γενομένης από τη Monde, αρκετά ήταν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη που έκαναν λόγο για πρώτη «ρήξη στον γαλλογερμανικό άξονα». Αφορμή ήταν η δήλωση του γάλλου προέδρου την Τετάρτη ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα, όταν η γερμανίδα ομόλογός του Ανγκελα Μέρκελ είχε διαμηνύσει ακριβώς το αντίθετο.

«Χθες (Τετάρτη), υπήρχε η ελπίδα για μια συμφωνία που θα μπορούσε να ρίξει το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ολάντ. «Ταυτόχρονα όμως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την έκκλησή του υπέρ του 'όχι' στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Οι υπουργοί Οικονομικών συμπέραναν πως πρέπει να περιμένουμε το δημοψήφισμα», πρόσθεσε προφανώς σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει την απόκλισή του από τη γερμανική πλευρά.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Ολάντ πάντως, το πρωί είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Μέρκελ, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέρριψε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τη Γαλλία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχόλια