Έτοιμος να απαντήσει στους δανειστές από την Αγία Πετρούπολη με συμφωνίες για αγωγό και BRICS ο Α.Τσίπρας

Έτοιμος να δώσει πληρωμένη απάντηση στους δανειστές από τη Ρωσία φέρεται να είναι ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν υπάρξει «λευκός καπνός» για την επίτευξη συμφωνίας. Τέλος της επόμενης εβδομάδας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη για το διεθνές οικονομικό φόρουμ και εκεί θεωρείται αρκετά πιθανή η υπογραφή συμφωνίας με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον αγωγό φυσικού αερίου Greek Stream με ρωσική χρηματοδότηση ή και η υπογραφή συμφωνίας για την είσοδο της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

 
Μία τέτοια εξέλιξη έχει «φωτογραφίσει» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, ενώ ο ίδιος θα αποτελέσει και τον προπομπό της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα (18-20 Ιουνίου) μεταβαίνοντας στην Αγία Πετρούπολη στις 16 Ιουνίου. 
 
Να σημειωθεί πως ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας πρόσφατα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αναλύοντας το θέμα της σύστασης της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ» που θα αποτελέσει το όχημα για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, είχε πει πως οι συνομιλίες για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και υπογράμμισε ότι..... «ίσως αυτή η συμφωνία να έχει την υπογραφή από την κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό στην Πετρούπολη».
 
Σε περίπτωση που γινόταν το deal, τότε η ελληνική εταιρεία του Δημοσίου που θα συμμετάσχει στην κατασκευή του αγωγού αμέσως θα χρηματοδοτούνταν με ρωσικά κεφάλαια, ενώ η Μόσχα έχει εκφράσει την πρόθεση να προσφέρει στην Αθήνα ένα ποσό της τάξεως των 3 έως 5 δισ. ως προκαταβολή για τα κέρδη του «ελληνικού αγωγού» (εκτιμάται πως θα είναι 100-150 εκατ. ευρώ το χρόνο). Σε ένα ενδεχόμενο δε συνεργασίας, η Ρωσία είναι έτοιμη επίσης να προσφέρει στην Ελλάδα και ένα δάνειο της τάξεως των 10 δισ. ευρώ. 
 
Να σημειωθεί πως στα τέλη Ιουνίου θα πέσει η πρώτη… φτυαριά στην Τουρκία για την κατασκευή του Turkish Stream, αφού πρώτα η Gazprom υπογράψει την τελική συμφωνία, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι το τέλος του μήνα. Ο Turkish Stream, συνέχεια του οποίου θα είναι ο Greek Stream, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016 και η Gazprom υπολογίζει να ανεβάσει τη δυναμικότητά του σε 63 δισ. κυβικά μέτρα ώστε να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
 
Πέραν ωστόσο του αγωγού φυσικού αερίου, υπάρχει και η τράπεζα των BRICS που αναμένει τη θετική απάντηση της Ελλάδας στην πρόταση της Ρωσίας να γίνει το 6ο μέλος της. Θεωρείται πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας από την Αγία Πετρούπολη να πει το «Ναι», ανοίγοντας έτσι το δρόμο της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις πέντε πιο αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου.
 
Αυτή θα ήταν σαφώς μία απάντηση προς τους δανειστές που επιμένουν να μην ανοίγουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα. Πηγές της κυβέρνησης διαχωρίζουν το ένα θέμα από το άλλο και τονίζουν «δεν καταλαβαίνουμε γιατί να μην συμμετάσχουμε στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS ή να μην συναινέσουμε στο ρωσικό αγωγό, όταν αυτό είναι προς τον συμφέρον μας». 
 
Κάτι τέτοιο πάντως προκαλεί αντιδράσεις τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις ΗΠΑ που βλέπουν την Ελλάδα να κινείται προς τη Ρωσία. Μάλιστα, ο ανώτερος σύμβουλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ενέργειας των ΗΠΑ, Gal Luft, σε μια συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu είπε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το σχέδιο του ρωσικού αγωγού, οι ΗΠΑ θα περιμένουν το ΔΝΤ να ανταμείψει την Ελλάδα, εννοώντας το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. 
 
Η διατύπωση αυτή μπορεί να εκληφθεί και ως εκβιασμός προς την Ελλάδα, αλλά σημασία έχει πως η προσέγγιση της χώρας μας με τη Ρωσία προκαλεί ήδη ισχυρές αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. 
 
«Οι ΗΠΑ, που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για την υλοποίηση του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, θα μπορούσαν, ως ο μεγαλύτερος συνεισφέρων μέσω του ΔΝΤ, να χρησιμοποιήσουν τη δεσπόζουσα θέση τους στον οργανισμό και να επιβάλουν «τα θέλω» τους στην πορεία των διαπραγματεύσεων, αποτελώντας τη θέση «κλειδί» στο να κλείσει η συμφωνία», υποστήριξε ο Gal Luft. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν το κάνουν μέχρι τώρα. 
 
Όπως και να έχει, ο ρωσικό αγωγός και η συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS αποτελούν ένα από τα δύο βασικά χαρτιά του Αλέξη Τσίπρα. Το άλλο είναι το Grexit. Κι αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως αν συμβεί, δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, αφού το ξήλωμα της Ευρωζώνης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

  1. Να τι φιέστες'' χάλασε η ομάδα Παπανδρέου.

    Στα 658 εκατ ευρώ οι μη νόμιμες δημόσιες δαπάνες του 2009!
    Διαβάζω στο Newsit.gr για τις δαπάνες που έκρινε παράνομες το Ελεγκτικό
    Συνέδριο :
    Μέσα σε ένα χρόνο εξαπλασιάστηκαν οι μη νόμιμες δαπάνες. Το 2008 ήταν 106,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 40 εκατ. καταγράφηκαν σε ΟΤΑ και άλλα 60 εκατ. σε ΝΠΔΔ. Ένα χρόνο μετά, εν μέσω κρίσης πάντα αλλά και προεκλογικής περιόδου, το συνολικό ποσό των δαπανών έγινε μεγαλύτερο κατά έξι φορές, φτάνοντας τα 657,7 εκατ. ευρώ! Από αυτά, τα 505,5 αφορούν...

    ...στις υπηρεσίες του κεντρικού κράτους, τα 113 εκατ. τα ΝΠΔΔ και τα 38 εκατ. τους ΟΤΑ.
    Σχόλιο : Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή αποτυπώνονται για ακόμα μια φορά σε αριθμούς που σοκάρουν. Οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι το έλλειμμα του 2009 φουσκώθηκε, έλαβαν την πολιτική απόφαση να ξοδέψουν 658 εκατομμύρια ευρώ σε μη νόμιμες δημόσιες δαπάνες μέσα στο (εκλογικό) έτος 2009.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» ΤΟΥ DEFENCENET

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΑΙ Ο,ΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ (ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» ΤΟΥ DEFENCENET)

    http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr/2013/02/defencenet_7.html

    Του Δημήτρη Σωτηρόπουλου
    Είναι πραγματικά απίστευτη η ικανότητα κάποιων να κάνουν το άσπρο μαύρο και να προπαγανδίζουν με τόσο θράσος, ώστε να νομίζει κανείς πως είτε δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, είτε θεωρούν εντελώς ηλίθιους όσους τους διαβάζουν / ακούνε / βλέπουν.

    Θέλουν οι Βούλγαροι να κρυφτούν και η χαρά δεν τους αφήνει...!
    Με αφορμή λοιπόν την αποκάλυψη για ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ της "υπερπατριωτικής" και "αμυντικής" ιστοσελίδας Defencenet, ήρθε στην επιφάνεια για μια ακόμα φορά όλος αυτός ο γνωστός οχετός / συρφετός της παραπληροφόρησης, που χαρακτηρίζει πανεύκολα προδότες και ανθέλληνες όσους δεν είναι μαζί τους, ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ, αν...τρώνε από το ίδιο πιάτο!!!
    Μερικοί μάλιστα, αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της είδησης περί Βούλγαρων ιδιοκτητών.
    ΑΣ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ!
    Διερευνήσαμε περισσότερο το θέμα και ανακαλύψαμε πως ο κύριος λόγος της βουλγαρικής ιδιοκτησίας είναι Η ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ λόγω...οικονομικών προβλημάτων, όπως μας είπαν άνθρωποι που "γνωρίζουν"!
    Δηλαδή, για να το κάνουμε λιανά: Κάποιοι που αυτοπλασάρονται ως "υπερπατριώτες", κάνουν ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους στο ελληνικό κράτος!!!
    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΟΥΣ...ΠΑΤΡΙΩΤΑΡΟΥΣ!!!
    Και καλά αυτοί, βρίσκουν και τα κάνουν: Οι κοροϊδάρες που τους υποστηρίζουν, δεν καταλαβαίνουν πως τους δουλεύουν αγρίως;;;
    Φυσικά και το καταλαβαίνουν! Απλά, όπως είπαμε, η εν λόγω ιστοσελίδα - καθώς και άλλες - έχει αναλάβει εργολαβία την υποστήριξη / προώθηση συγκεκριμένου κόμματος, οπότε δεν πειράζουν (τα πρόβατα) ούτε οι Βούλγαροι ιδιοκτήτες, ούτε Η ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ σε βάρος της Ελλάδας!!!
    Γι' αυτό και λέμε πως στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις: Δηλώνεις υπερπατριώτης; Είσαι, αν εξυπηρετείς συγκεκριμένα συμφέροντα, ανεξαρτήτως των «πιστεύω» σου, της νομιμότητας, της αντιστοιχίας λόγων και πράξεων κλπ.
    Φανταστείτε για παράδειγμα, η ιστοσελίδα ΕΛΛΑΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ που κάνει αγώνα (και) εναντίον των Παπικών και του Οικουμενισμού, να χρηματοδοτείτο από το ΒΑΤΙΚΑΝΟ!!!
    Δεν θα έπρεπε το λιγότερο να ζητήσουμε συγνώμη από τον κόσμο που μας παρακολουθεί; ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΟ ΝΤΡΟΠΗ;;;
    Είπαμε όμως: Λέξεις όπως αρετή, τιμιότητα, ανδρισμός, ήθος, συνέπεια κλπ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ σε όσους ανερυθρίαστα μοιράζουν "πιστοποιητικά πατριωτισμού" και άλλων...-ισμών!
    Στην Ελλάδα, είσαι ό,τι δηλώσεις: Ακόμα και..."Έλληνας" Made in Bulgaria...!
    Υ.Γ. ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ...!
    Υ.Γ. 2 Κατά τ'άλλα, η πώληση των Μαρινών στους Τούρκους τους "μάρανε", τους "πατριώτες"...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου