Γιατί όλη η Αττική εισπνέει τοξικό αέρα από το Σάββατο.


 Η έντονη οσμή καμένου πλαστικού που έρχεται από τον Ασπρόπυργο κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική ιδιαίτερα στα δυτικά και νότια προάστια.  
 Η έντονη δυσοσμία προκαλεί την ανησυχία των πολιτών για τις επιπτώσεις στην υγεία τους, καθώς η καύση πλαστικών μπορεί να προκαλέσει την έκλυση τοξικών αερίων (διοξίνες, φουράνιο κ.ά.).
 Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί τα απαιτούμενα κονδύλια, ώστε να προχωρήσει η κάλυψη της καιγόμενης επιφάνειας με χώμα, μιας και είναι ο μοναδικός τρόπος να σβήσει η φωτιά.
 Όλα ξεκίνησαν....
το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν σε παρακείμενο στην μονάδα ανακύκλωσης, οικόπεδο για τρίτη συνεχή φορά πήραν φωτιά ξερόχορτα.

Έτσι είναι η ατμόσφαιρα στην Αττική για τέταρτη συνεχή ημέρα:

Ο Τσιρώνης ρίχνει τις ευθύνε στους προκατόχους

 Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, σημείωσε πως "πρέπει να βρεθεί χώμα και μηχανήματα γιατί δεν σβήνουν διαφορετικά τέτοιες φωτιές. Δυστυχώς ο προκάτοχός μου είχε κάνει μια τέτοια κίνηση αλλά την προηγούμενη φορά που έγινε αυτό δεν πληρώθηκε ο εργολάβος", είπε, σημειώνοντας πως οι σταθμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν μπορούν να μετρήσουν το τοξικό νέφος.

Η Ρένα Δούρου πήγε στο σημείο την Τρίτη

 «Πρωταρχικό μέλημα είναι η συντομότερη ομαλοποίηση της κατάστασης από τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών στο περιβάλλον λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών» τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατά την επίσκεψή της την Τρίτη στην ιδιωτική επιχείρηση διαχείρισης απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά το Σάββατο.
 Η κ. Δούρου πρόσθεσε ότι..... η Περιφέρεια, με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, κάλεσε ειδικούς επιστήμονες για τη μέτρηση της μόλυνσης και των επιπτώσεών της, ενώ κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του Περιβάλλοντος».
 Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ευάγγελος Γερασόπουλος, ο οποίος με την ομάδα του διενεργεί δειγματοληπτικές μετρήσεις περιμετρικά της φωτιάς, τόνισε ότι η ατμόσφαιρα είναι αρκετά επιβαρυμένη από την καύση όλων αυτών των ποσοτήτων από εύφλεκτα βιομηχανικά υλικά. 
Απέφυγε, όμως, να προχωρήσει σε περαιτέρω εκτιμήσεις παραπέμποντας στα τελικά αποτελέσματα. «Θα γίνει χαρτογράφηση των συγκεντρώσεων της ρύπανσης και με τα ειδικά φίλτρα στα εργαστήρια θα εξετάσουμε τη σύσταση των μικροσωματιδίων και τον τοξικών αερίων που εκλύονται στον αέρα».
 
 Το περιβαλλοντικό πλήγμα στην Αττική σήμανε το συναγερμό των αρχών. Με παρέμβαση και της Περιφέρειας κατέκλυσαν το χώρο ερευνητές από το Αστεροσκοπείο και το «Δημόκριτο», επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, γιατροί, περιβαλλοντολόγοι κ.ά. 
Το ζήτημα θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη, που τέθηκε εκτάκτως στην ημερήσια διάταξη το θέμα της «Γενικής Ανακυκλώσεως ΑΕ» ιδιοκτήτριας εταιρίας του καιόμενου ΚΔΑΥ.  
 
Μετά απο  παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Δ. Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στο χώρο από το περασμένο Σάββατο, επιτεύχθηκε η απομάκρυνση των τσιγγάνων από τον καιόμενο χώρο όπου είχαν προστρέξει κατά ομάδες για να πάρουν μέταλλα και άλλα υλικά.
Το έργο της πυρόσβεσης συνεχίζεται απρόσκοπτα με την είσοδο των σκαπτικών μηχανημάτων και την αναμόχλευση των σιγοκαιομένων σωρών, τους οποίους στη συνέχεια καταβρέχουν. Βεβαίως, από την υψηλή θερμοκρασία του κατακαμμένου διάσπαρτου υλικού, καίγονται συχνά τα ελαστικά των οχημάτων που αντικαθίστανται, και στη συνέχεια επιδιορθώνονται για να συνεχίσουν το έργο τους. Η εκτίμηση του υποστράτηγου της Πυροσβεστικής, Αθανάσιου Σερεντέλου, είναι ότι θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες ακόμη η φωτιά, λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου και της υφής των υλικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εισαγγελέας για τη φωτιά

 Σήμερα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με αφορμή σχετική μήνυση της Περιφέρειας Αττικής για το τοξικό νέφος και δυσοσμία, που εξακολουθούν να καλύπτουν κατά διαστήματα περιοχές της Αθήνας, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.
 Η εισαγγελία θα διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς για την οποία αναμένεται να χρειαστούν μέρες ακόμη για να σταματήσει να σιγοκαίει , καθώς απαιτούνται τόνοι χώματος για την επικάλυψη της επιφάνειας. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας κ. Παπάς.

Σχόλια