Αλλαγές στη φορολογία για δωρεές σε μετρητά.

Φοροελαφρύνσεις για όσους προχωρούν σε δωρεές χρηματικών ποσών υποσχέθηκε από τη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση ή ενδεχομένως και την κατάργηση του φόρου δωρεάς σε χρήμα για τους συγγενείς πρώτου βαθμού και τη μείωση των συντελεστών φόρου για τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,
η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών υπόκειται σε αυτοτελή φόρο με συντελεστή 10%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α' κατηγορία (συγγενείς πρώτου βαθμού), με 20% για δικαιούχους που υπάγονται στη Β' κατηγορία και με 40% για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ' κατηγορία.
Οπως επεσήμανε η κ. Βαλαβάνη, «το θέμα των δωρεών είμαι αποφασισμένη να το αλλάξω, γιατί θεωρώ ότι όχι μόνο το 40% για όσους δεν έχουν στενή συγγενική σχέση είναι εντελώς ανάλγητο, αλλά και τα άλλα που είναι χαμηλότερα. Δηλαδή, γιατί ένας πατέρας που δίνει στα ενήλικα παιδιά του -τα οποία μπορεί να είναι άνεργα- χρήματα για να μπορέσουν να ζήσουν, να πρέπει να πληρώσει 10%, από τη στιγμή που είναι ήδη φορολογημένος γι' αυτά τα χρήματα και γίνεται διπλή φορολόγηση;».

Πηγή:  ethnos.gr

Σχόλια