Η ΕΛΛΑΔΑ δεν χαρίζεται στους νταβατζηδες...Ακυρώνουν τον διαγωνισμό για το Ελληνικό..
Του Πέτρου Κουσουλού

 Σημάδια «αποικιοκρατικής» σύμβασης ανιχνεύονται στην περίπτωση του διαγωνισμού, αλλά και της παραχώρησης του Ελληνικού στην εταιρεία Lamda Development. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», από τον ενδελεχή έλεγχο του φακέλου από τις εισαγγελικές αρχές διαπιστώνεται ιδιαίτερα μεγάλη απόκλιση ως προς το πραγματικό τίμημα και την αξία της επένδυσης και του ποσού τελικής παραχώρησης. Η απόκλιση αγγίζει τα....
500 εκατομμύρια ευρώ,ενώ είχε προηγηθεί μια σειρά ενεργειών που φέρονται να μείωσαν την αξία του ακινήτου.

Από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει ότι οι πραγματογνώμονες πουμελετούντηνυπόθεσηέχουνκαταλήξειστοσυμπέρασμα πως η διαδικασία εξελίχθηκε σε «επένδυση χωρίς καν ένα ρίσκο», αφού το ΤΑΙΠΕΔ φρόντισε να θέσει πολύ υψηλό συντελεστή προεξοφλήσεως, αλλά και να υιοθετήσει πλήρως το χρονοδιάγραμμα του επενδυτή.

 Τι σημαίνουν όλα αυτά;

O συντελεστής....
προεξόφλησηςείναιάρρηκτασυνδεδεμένοςμετηναξίατουοποιουδήποτεακινήτου. Όσο υψηλότερος είναι ο συντελεστής προεξόφλησης,τόσο μικρότερα είναι τα προσδοκώμενα κέρδη για τον επενδυτή,με αποτέλεσμα η αξία του ακινήτου να αποτιμάται χαμηλά. Όσο χαμηλότερος είναι ο συντελεστής προεξόφλησης,τόσο πιο ακριβά αποτιμάται η αξία του ακινήτου,για τον πολύ απλό λόγο ότι το περιθώριοκέρδουςτουεπενδυτήείναιμεγάλο.

Τι συνέβη,όμως,στο Ελληνικό; Σύμφωνα με πληροφορίες,η έρευνα των Αρχών «δείχνει» πως η εταιρεία που έκανε την μελέτη εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μάλλον το Ελληνικό είναι μια…ασύμφορη επένδυση. Για αυτόν τον λόγο έβαλε ιδιαίτερα υψηλό συντελεστή προεξοφλήσεως, που αγγίζει το 13%-15%,τη στιγμή που στην αγορά δεν ξεπερνά το 8%-10%. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι υπήρξε εύνοια ως προς τον επενδυτή, που είδε την τιμή του ακινήτου να πέφτει. Έτσι,λοιπόν,οι πραγματογνώμονες εκτιμούν ότι «η επενδυτική αξία είναι αντιστρόφως ανάλογη του συντελεστή προεξοφλήσεως».

Επιπλέον,από την έρευνα προκύπτει ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο,το οποίο πιθανότατα θα έχει την δική του σημασία στην τελική ποινικήαξιολόγησητηςσυγκεκριμένηςυπόθεσης.Από τη συμφωνία που σύναψε το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, με τον επενδυτή, προκύπτει ότι το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ ευνοϊκό για τη LamdaDevelopment.Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει το προϊόν της ανάπτυξης σε διάστημα 30 ετών. Του δίνεται,δηλαδή,το 1/3 του αιώνα έως ότου πουλήσει ή αξιοποιήσει πλήρως την επένδυσή του, χρονικό διάστημα το οποίο κρίνεται ιδιαίτεραμεγάλοκαιάρρηκτασυνδεδεμένομετασυμφέροντάτου.

Οι πραγματογνώμονες καταλήγοντας εκτιμούν ότι το ΤΑΙΠΕΔ, υιοθετώντας το συντηρητικό χρονοδιάγραμμα του επενδυτή και βάζοντας πολύ υψηλό συντελεστή προεξοφλήσεως, ζημίωσε τα συμφέροντα του Δημοσίου και οδήγησε σε χαμηλή τιμή πώλησης του Ελληνικού.

Έτσι,λοιπόν,το προσεχές διάστημα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στη δικαστική έρευνα της υπόθεσης πουδιενεργείταιαπότονεπίκουροεισαγγελέακατάτης Διαφθοράς, κ. Ιωάννη Δραγάτση, ο οποίος, ως γνωστόν,διερευνά τη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας.

Υπενθυμίζεταιότι πριναπόμερικούςμήνεςενώπιοντουεισαγγελικούλειτουργούείχεβρεθείκαι είχεκαταθέσειηευρωβουλευτήςτου ΣΥΡΙΖΑ, κα Σοφία Σακοράφα, ηοποίασυνεισέφερενέαστοιχείαστηνυπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π»,η κατάθεση της κας Σακοράφα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες,ενώ η ευρωβουλευτής κατέθεσε –μέσω 25σελιδο υπομνήματος-σημαντικάστοιχείαγιατοντρόποτηςμεταβίβασης,αλλά και για την αξία της έκτασης.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναμένεται να αξιολογηθούν από τον εισαγγελικό λειτουργό,ο οποίος υπενθυμίζεται ότι διερευνά την υπόθεση, προκειμένου να διαπιστώσει εάν και κατά πόσο έχουν διαπραχθεί κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Τοβασικό «όπλο», πάντως,τουκ. Δραγάτσηαναμένεταινααποτελέσεικαιτοτελικό πόρισμα των πραγματογνωμόνων. Όπως είχε αποκαλύψει το «Π»,ένα από τα πλέονενδιαφέρονταστοιχείατηςυπόθεσηςείναιηχαώδηςδιαφορά που παρουσιάζεταιστιςεκτιμήσειςτωνδυο πορισμάτων πουέχουνστηδιάθεσήτουςοιειδικοίεπιστήμονες: Συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται να έχει εκτιμήσει το Ελληνικότέσσεριςφορέςχαμηλότερααπόό,τι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου το ΤΕΕ έδωσε σημαντικά στοιχεία της έκθεσης στη δημοσιότητα. Από τα αποτελέσματα της οικονομοτεχνικής μελέτης είχε προκύψει ότι η μελλοντική αξία αποτιμάται σε 3 δισ.ευρώ, ποσό το οποίο ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από την προσφορά αγοράς που είχε κάνει δεκτή το ΤΑΙΠΕΔ (950 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με την έκθεση, τα 3 δισ. ευρώ ήταν η συντηρητική εκτίμηση της αξίας της έκτασης, ενώ, είναι κατά 222% μεγαλύτερη από τα 915 εκατομμύριαευρώσταοποίαέχεισυμφωνήσειαρχικάτο ΤΑΙΠΕΔ. Αντιστοιχείσεκόστοςγης 92 ευρώ ανά τ.μ. δόμησης, αξία που δεν υπάρχει πουθενά στις γύρω περιοχές.

Στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί είχε μιλήσει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και νυν αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. ΧρήστοςΣπίρτζης. Τότε, ο κ. Σπίρτζης είχε εκτοξεύσει βολές κατά του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων,χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα κακής ποιότητας δημοπρατήριο, χωρίς τιμές εκκίνησης και με μία προσφορά.Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τη λειτουργία του».

Η εκτίμηση της επενδυτικής αξίας είχε γίνει με βάση το σχέδιο αξιοποίησης της συνολικής έκτασης 6,203 τ.μ. του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, του τέως Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και του Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κόσμα, με βάση τη μελέτη της Ελληνικό ΑΕ, η οποία ενσωματώθηκε πλήρως στον νόμο 4062/20012, βάσει του οποίου έγινε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών της εταιρείας από τον ΤΑΙΠΕΔ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου