ΔΝΤ: Παραδέχεται την ύπαρξη plan B για την Ελλάδα...

ΔΝΤ: Παραδέχεται την ύπαρξη plan B για την Ελλάδα - Δεν είναι το βασικό σενάριο αλλά υπάρχει - Media
Δεν είναι το βασικό σενάριο αλλά υπάρχει...
Την ύπαρξη «σχεδίου Β» για τον περιορισμό της διάχυσης από μια ενδεχόμενη...
ελληνική κρίση παραδέχτηκε  ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου επικαλούμενος «προφανείς λόγους».

Το ΔΝΤ έχει φροντίσει να εξετάσει όλα τα σενάρια για την ελληνική κρίση, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο ενός Grexit, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Αν και το βασικό σενάριο του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνει Grexit, αλλά «πάντα καταρτίζουμε διάφορα σενάρια, αυτό είναι μέρος των υπηρεσιών που παρέχουμε προς τα μέλη μας. Δεν μπορούμε, πάντως, να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες αυτών των σεναρίων».

Επίσης, ανέφερε πως οι θυγατρικές τράπεζες των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια θα έχουν πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο οι μηχανισμοί εποπτείας των τραπεζών σε αυτές τις χώρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι.... στη  συνεδρίαση του ΔΝΤ θα υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, η οποία θα γίνει από τον κ. Πόουλ Τόμσεν, αν και χαρακτήρισε την όλη υπόθεση ως «τακτικού χαρακτήρα ενημέρωση».

Προσέθεσε ότι το ΔΝΤ παραμένει «ευέλικτο» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αρκεί, όμως, η χώρα να κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος που έχει υπογράψει. «Είμαστε ευέλικτοι. Κοιτάμε όλες τις επιλογές. Αλλά θέλουμε να φθάσουμε στους στόχους του προγράμματος που έχουν συμφωνηθεί» είπε

Υποστήριξε ακόμη ότι κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε το «πράσινο φως» από το ίδιο το ΔΝΤ προκειμένου να χρησιμοποιήσει τον ειδικό λογαριασμό που υπάρχει στην ΤτΕ για την αποπληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο.

Δεν παρέλειψε, τέλος, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση δημοσιογράφου να ξεκαθαρίσει ότι είναι αποκλειστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενταχθεί ή όχι στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS...

topontiki.gr

Σχόλια