Guardian: Πιο καταστροφική η παραμονή στο ευρώ από την έξοδο

Η παραμονή στο ευρώ ίσως αποδειχθεί πιο καταστροφική μακροπρόθεσμα για την Ελλάδα από την επιστροφή στη δραχμή, σημειώνει ο Guardian και βλέπει ως μόνη λύση του Αλέξη Τσίπρα ένα δημοψήφισμα…

Ο αρθρογράφος του Guardian, Λάρι Έλιοτ αναπτύσσει την σκέψη του αναφορικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη, πως …θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να χρησιμοποιούσε τη δραχμή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι πιστωτές της Ελλάδας ξέρουν πολύ καλά ότι η χώρα έχει μόνο δύο επιλογές. Να παραδοθεί στις επιθυμίες των εταίρων ή να βγει από το ευρώ. Ωστόσο, οι δανειστές της γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χώρα δεν επιθυμεί την έξοδο από την Ευρωζώνη οπότε και περιμένουν την υποχώρηση της Ελλάδας σε αρκετές από τις «κόκκινες» γραμμές της. 

Κάτι, που ο αρθογράφος δεν θεωρεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας λαμβάνοντας υπόψη και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με την αποκρατικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.
Στο αρθρο σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει δίκιο που υποστηρίζει ότι η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ ήταν λάθος. 

Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα ήταν σε καλύτερα επίπεδα αν δεν είχε εγκαταλείψει τη δραχμή για χάρη του κοινού νομίσματος. Ακόμα και σε περίπτωση που η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βαλτώνει, εφόσον δεν υπάρξει μεγάλη διαγραφή του χρέους και μεταρρυθμίσεις που να αποτελούν μοχλό και όχι τροχοπέδη οικονομικής ανάπτυξης.

Το ερώτημα που γεννάται λοιπόν δεν είναι αν....
η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα είναι καταστροφική, αλλά αν θα είναι πιο καταστροφική η παραμονή της σε αυτή. Από πολιτικής πλευράς οι πολίτες της χώρας ψήφισαν κατά της λιτότητας αλλά οι δανειστές πιέζουν για συνέχιση της ίδιας πολιτικής. 
Αυτό σημαίνει – συνεχίζει το άρθρο – πως αργά ή γρήγορα, ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει τι θέλει: να συνεχίσει με μια λαϊκίστικη προσέγγιση, που είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα των μελών-κρατών της Ευρωζώνης ή να ακολουθήσει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.
 Τελικά ίσως το δημοψήφισμα να είναι η λύση στο πρόβλημα της κυβέρνησης.

1 σχόλιο:

 1. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΦΟΔΟΥ ΧΡΥΣΟΔΟΛΟΦΟΝΩΝ .
  ΟΙ ΧΡΥΣΟΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΒΡΗΚΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!!!!!!

  Είναι πια φανερό σε κάθε Έλληνα Πατριώτη δημοκράτη, γιατί οι χρυσοδολοφόνοι και ..άλλοι, επεδίωκαν και επιδιώκουν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ και από την Ευρώπη, επιδιώκουν την πλήρη ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ.
  Αφού δεν είναι Έλληνες αλλά ‘’αριθμοί’’ του διεθνούς φασισμού, δεν έχουν καμιά ενοχή και τύψη για ότι συμβεί στην Ελλάδα μας , στην πατρίδα μας.
  Λεγεώνα πληρωμένων δολοφόνων, σαν αυτούς που ακούμε και βλέπουμε παντού. Προστάτες της νύχτας και μπράβοι και σωματοφύλακες κάθε παράνομης, ανθελληνικής και απάνθρωπης δραστηριότητας, έμμισθοι ρουφιάνοι και επαγγελματίες ψευδομάρτυρες, έμποροι ναρκωτικών, γυναικών, μωρών, όπλων, παράνομου πετρελαίου, ρουφιανοχαφιέδες της ασφάλειας και του διεθνούς ναζισμού. Επιδιώκουν με κάθε τρόπο την διάλυση της κρατικής δομής και την υποδούλωση της Ελλάδας στα διεθνή φασιστικά καταγώγεια.
  Βασική επιδίωξη του διεθνούς ΝΑΖΙΣΜΟΥ, ήταν και είναι και η υποδούλωση της Ελλάδας στο ζυγό του φασισμού και του θανάτου.
  Όσο όμως ανήκουμε στην Ε.Ε και στο ευρώ η υποδούλωση της Ελλάδας είναι αδύνατη.
  Όλη λοιπόν η προετοιμασία , η ενίσχυση των ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ εφοπ-ληστών, η πίεση και οικονομική ενίσχυση των διαφόρων Σόρος, και των σκοτεινών κύκλων του διεθνούς εγκλήματος, αποδεικνύει ότι θα έδιναν και θα έκαναν τα πάντα, προκειμένου να μας μετατρέψουν σε χώρα φασισμού, δολοφόνων, παρακρατισμού, υποδούλων και χωρίς φωνή πολιτών.
  Να λοιπόν για ποιο λόγο οργάνωσαν τα τάγματα των ΑΝΩΜΑΛΩΝ δολοφόνων.
  Να λοιπόν γιατί δεν αναφέρουν ΛΕΞΗ για το τι θα συνέβαινε σήμερα αν η Τουρκία και ο’’περίγυρος’’ ήταν ελεύθεροι να μας συμπεριφερθούν όπως παλιά. Να γιατί κάθε μέρα μας ζαλίζουν με ‘’πολέμους’’ με εχθρούς , με αίματα και με ΨΕΜΑΤΑ!!!
  Τι θα γινόταν σήμερα αν η Τουρκία ‘’μπορούσε’’ να μας κηρύξει πόλεμο ή να συνεχίσει την κατάληψη και άλλων τμημάτων της πατρίδας μας?
  Ποιοι ήταν στα πράγματα της Ελλάδας τότε που ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ την Κύπρο στους Τούρκους? Οι πρόγονοι αυτών που χύνουν ΨΕΥΤΙΚΑ δάκρυα για ..χαμένες ΠΑΤΡΙΔΕΣ που ξεπούλησαν διαχρονικά και αμετανόητα.!
  Μας ‘’παρουσιάζονται’’ σαν πολιτικές παρθένες που μόλις ήλθαν από το..διάστημα. Μα αυτοί δεν αποτελούν το γνωστό μας ΧΑΦΙΕΔΟΤΣΟΥΡΜΟ που θέλουν να ‘’παρουσιάζονται’’ σαν εθνικός κορμός?
  ΒΓΗΚΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΤΟ ΧΑΦΙΕΔΟΤΣΟΥΡΜΟ….
  Έλληνα, έχε το νού σου στο παιδί….!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή