Η Ρωσία καλεί την Ελλάδα να συμμετάσχει στην Τράπεζα των BRICS.

Να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν.Αφρική), απηύθυνε πρόσκληση ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και εκπρόσωπος- αντιπρόσωπος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας Σεργκέι Στόρτσακ, σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε μια περίοδο που το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας
παραμένει οξύ και αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η συμμετοχή της χώρας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του Ρώσου επισήμου, θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μια σειρά αναπτυξιακά έργα.

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις ο κ.Στόρτσακ τόνισε ότι αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τομείς με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου ως νομίσματος για τις πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.....

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών τόνισε ακόμα πως «Καθώς εργάζομαι κυρίως στον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα, πιστεύω ότι οι δυο λαοί μπορούν να συνεργασθούν και να προβλέψουν τη χρήση του εθνικού νομίσματος, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ρωσίας, με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου στις πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μπορώ να φαντασθώ ότι οι δυο χώρες θα θεωρήσουν αμοιβαία επωφελή τη χρήση του ρουβλίου όσον αφορά στην ανάπτυξη του τουρισμού. Οι Ρώσοι πολίτες, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα κυρίως την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού που δεν έχει τόσο ζέστη, είναι ευαίσθητοι στην αλλαγή των ρουβλίων σε άλλο νόμισμα. Πιθανότατα, το επόμενο βήμα αυτού του είδους των συναλλαγών θα μπορούσε να είναι η χρησιμοποίηση του ρουβλίου ως τρόπου πληρωμής διαφόρων ελληνικών προϊόντων που πωλούνται επί ρωσικού εδάφους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Αθήνα εξετάζει κάτι σχετικό, τόνισε πως: «Δεν υπάρχει τέτοια κίνηση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης»

Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, οι επονομαζόμενοι και BRICS, ιδρύουν την New Development Bank, ταμείο στα πρότυπα του ΔΝΤ με αποθεματικό $100 δισ.
Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι πέντε χώρες θα συνεισφέρουν στο ταμείο ως εξής:
Κίνα: $41 δισ.
Ρωσία: $18 δισ.
Βραζιλία: $18 δισ.
Ινδία: $18 δισ.
Νότια Αφρική: $5 δισ.

Τα BRICS, αποτελούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η απόφαση για την Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS ελήφθη στη συνάντησή των BRICS στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής τον Μάρτιο του 2013, οι πέντε χώρες συζήτησαν την ίδρυση μιας «Αναπτυξιακή Τράπεζα» που θα χρηματοδοτεί κυρίως έργα υποδομής και θα έχει αρχικό κεφάλαιο 50 δισεκατομμύρια δολάρια, 10 δισεκατομμύρια από κάθε χώρα. Η συμφωνία για την ίδρυση της, ύστερα από την επίλυση διαφωνιών πάνω σε οργανωτικά θέματα, ευοδώθηκε τελικά το 2014, κατά την έκτη συνάντηση των BRICS στη Φορταλέζα της Βραζιλίας.

Το αρχικό κεφάλαιο της τράπεζας κυμαίνεται μεταξύ των 40 με 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, με κεντρική θέση να κατέχει η Κίνα ως ο μεγαλύτερος κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων. Η έδρα της συμφωνήθηκε να βρίσκεται στη Σανγκάη ενώ την προεδρία της για τα πρώτα 5 χρόνια θα αναλάβει η Ινδία. Παράλληλα συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου ασφαλείας, με διαθέσιμα 75 με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, στο οποίο θα μπορούν να προσφύγουν οι 5 χώρες σε περίπτωση προβλημάτων με τους ισολογισμούς τους. Η τράπεζα θα επενδύσει σε έργα ανάπτυξης στα κράτη-μέλη της ένωσης.

Όπως τόνιζε και ο Μάκης Ανδρονόπουλος: "Το εγχείρημα των BRICS είναι ιστορικής βαρύτητας γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή των δολαριακών όρων εμπορίου, καθώς το επόμενο βήμα θα είναι ένα κοινό νόμισμα (έστω και λογιστικό) που θα αλλάξει τα δεδομένα στο διεθνές εμπόριο. Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ευρώ έγινε διεθνές αποθεματικό νόμισμα θα περιορίσει δραστικά τις υπεραξίες που εισπράττουν οι ΗΠΑ από την παγκόσμια χρήση του δολαρίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στη χρηματοδότηση του αμερικανικού imperium."

Το κάλεσμα αυτό για συμμετοχή σε αυτό που πολλοί αποκαλούν και ΑντιΔΝΤ έρχεται σιγουρα σε μια κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων
Πηγή:  koutipandoras.gr

Σχόλια