Κοτζιάς: Ελλάδα χωρίς ευρωζώνη σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει και ευρωζώνη.

Η Ελλάδα εντός ή εκτός του ευρώ είναι ένα λάθος δίλλημα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Η Ελλάδα» είπε «πρέπει να δώσει μάχη και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, βέτο, ευρωπαϊκό νόμο, διαδικασίες και συμμαχίες προκειμένου να αντιμετωπίσει όλους αυτούς που νομίζουν ότι η λύση των δικών τους προβλημάτων είναι το σπρώξιμο της Ελλάδας προς την έξοδο» εκφράζοντας την άποψη ότι η Ελλάδα θα είναι στην ευρωζώνη, διότι Ελλάδα χωρίς ευρωζώνη σημαίνει, ότι δεν θα υπάρχει και ευρωζώνη.
Ο υπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 fm, επισήμανε ότι
«αν η ΕΕ θέλει να έχει μέλλον και να υπάρχει, πρέπει να διασφαλίσει τη λειτουργία των δύο αρχών, κανόνων και δικαίου, και να βρίσκει λύσεις μέσα από συμβιβασμούς, διάλογο και διαπραγμάτευση. Και το ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί με αυτό τον τρόπο» είπε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «είμαστε σε μία διαπραγμάτευση όπου θα καταλήξουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό».

Όπως είπε ο ίδιος «είμαστε σε μία διαδικασία καλού συμβιβασμού» καθώς «τις τελευταίες μέρες υπήρξε μία εσωτερική συνεννόηση μεταξύ των θεσμών που διευκολύνει αυτό τον έντιμο συμβιβασμό», εξηγώντας ότι «δεν είναι παιχνίδι λέξεων οι «θεσμοί», καθώς οι θεσμοί οφείλουν να λειτουργούν με κανόνες δικαίου και το δύσκολο ήταν ότι οι θεσμοί μεταξύ τους είχαν διαφορετική άποψη συμβιβασμών και διαφορετική τάση να βάζουν κόκκινες γραμμές.

Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι..... «υπάρχει μία αντιπαλότητα ως προς την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, όπου, αυτό που ονομάζουν διαπλοκή, το σύστημα- όπως το αποκάλεσε ο ίδιος- συνενοχής με επικεφαλής την ελληνική ολιγαρχία είκοσι οικογενειών να προσπαθεί, επικαλούμενο και τους ξένους, να στερεώσει μια θέση που δεν έπρεπε να υπάρχει». «Η ελληνική κυβέρνηση» πρόσθεσε «έχει φθάσει σε εκείνο το σημείο που θα αντιμετωπίσει ολιγαρχικές δομές και θέσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η κυβέρνηση κινδυνεύει μόνο αν η ολιγαρχία μπορέσει να αποδυναμώσει αυτή τη σχέση με το λαό που έφερε τις κυβερνητικές δυνάμεις στην εξουσία» ενώ τόνισε ότι «είναι καλό να ακούγονται και διαφορετικές γνώμες στην κυβέρνηση για να υπενθυμίζεται στην ΕΕ τι θα συμβεί αν δεν επέλθει έντιμος συμβιβασμός».

«Το μέγιστο πρόβλημα της Ελλάδας» κατέληξε «είναι να αναβαθμίσει τη θέση της στο διεθνή καταμερισμό και εργασίας και πολιτικής και διπλωματίας».
Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια

  1. Το τέλος των ψευδαισθήσεων για τον Τσίπρα – Έρχεται σκληρή προσγείωση

    Τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών σχολιάζει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Το τέλος των ψευδαισθήσεων».
    Όπως αναφέρει η εφημερίδα: «Για την Ελλάδα τίθεται πλέον μόνον το ερώτημα πόσο σκληρή θα είναι η προσγείωση. Επί τρεις μήνες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα διέδιδε την καθησυχαστική ψευδαίσθηση ότι η λιτότητα αποτελεί παρελθόν και πως η κρίση τερματίζεται μέσω διατάγματος.
    Ο Τσίπρας χτύπησε πολλές πόρτες για να αποσπάσει φρέσκο χρήμα αλλά παντού τις έβρισκε κλειστές, τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο στη Μόσχα και το Πεκίνο.
    Τώρα συνειδητοποιεί και ο ίδιος ότι η Ελλάδα χρειάζεται και άλλη βοήθεια και πως αυτή μπορεί να προέλθει μόνον από την ΕΕ. Αντιμέτωπη με αυτή την τετριμμένη πραγματικότητα, η κυβέρνησή του παρουσιάζει επιτέλους κινητικότητα εδώ και λίγες μέρες, ενώ ο Τσίπρας φτιάχνει τις γέφυρες τις οποίες αρχικώς ήθελε να γκρεμίσει.
    Διότι προκειμένου να εξασφαλισθεί η ρευστότητα των τραπεζών και η δυνατότητα του κράτους να πληρώνει, κάθε μέρα μετρά. Η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, ενώ είχε αναπτυχθεί όταν εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ. Η λιτότητα ήταν επώδυνη, ωστόσο λειτούργησε.
    ΣΧΟΛΙΟ: Τι ακριβώς θα μας παρουσιάσει σαν ‘’επιτυχία’’ και νίκη, απομένει να δούμε. Το σίγουρο όμως είναι ότι τελικά το έγκλημα του Καραμανλή , τον οποίον καλύπτει με νύχια και με δόντια ΔΕΝ κρύβεται άλλο. Ο βρόμικος πόλεμος όλων εναντίον του νομίμου πρωθυπουργού, εναντίον της Ελλάδας, κάθε μέρα αποκαλύπτεται. Σε λίγο θα ντρέπονται να κυκλοφορήσουν…
    Η δικαίωση του Γιώργου Παπανδρέου είναι πια γεγονός. Μόνος του , υβριζόμενος , προπηλακιζόμενος, συκοφαντούμενος από ντόπιους και ξένους εχθρούς, κατάφερε να μη χρεοκοπήσουμε και σήμερα να ελπίζουμε.
    Την ιστορία την γράφουν οι νικητές κι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο μεγάλος ΝΙΚΗΤΗΣ.
    Κατάφερε να μη λυγίσουμε, να μη υποκύψουμε να μη χρεοκοπήσουμε.
    Κι ας λένε ακόμη κάποιοι μικρόψυχοι…
    Το ερώτημα τώρα είναι ποια προσγείωση προτιμά η Ελλάδα: εκείνη της λιτότητας με το ευρώ ή της χρεοκοπίας με τη δραχμή».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Κίνα. Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος της πλάνης ότι αρνηθήκαμε να αναλάβει το χρέος μας η Κίνα και οι προδότες πολιτικοί μας, μας έριξαν στην μέγγενη του ΔΝΤ. Η Κίνα όπως και η Ρωσία, όπως είπαμε θα μπορούσαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα από την ελεύθερη αγορά, χωρίς να υπάρχει διακρατική συμφωνία. Δεν το έκαναν γιατί απλά δεν ρισκάρουν τα λεφτά τους σε μια αναξιόπιστη οικονομία. Πρέπει να γνωρίζουν οι μυθοπλάστες της ελληνικής πραγματικότητας ότι η Κίνα έχει δικό της οίκο αξιολόγησης, ο οποίος υποβαθμίζει συνεχώς την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος. Με λίγα λόγια, όχι δεν θέλει να μας δανείσει, αλλά συμβουλεύει και τους άλλους να μην το κάνουν. Είναι πράγματι αφελείς αυτοί που πιστεύουν, πως η Κίνα θα αναλάμβανε το χρέος μας για να περνούν οι Έλληνες καλά, όταν από τα αποθεματικά της δεν τροφοδοτεί ανάγκες του δικού της λαού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Ρωσία. Όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ αυτό, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι από τα μέλη του ΔΝΤ που έφερε αντίρρηση για το ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα σαν μη συμφέρουσα επένδυση. Η περίπτωση της Λευκορωσίας είναι χαρακτηριστική, ενώ βγήκε από τις αγκάλες του ΔΝΤ, στράφηκε σε δανεισμό στη Ρωσία, η οποία της δάνεισε λιγότερα με μεγαλύτερο επιτόκιο και με επαχθέστερους όρους όπως το ξεπούλημα όλων των υποδομών τους σ΄ αυτήν. Δείγμα των προθέσεων της είναι ότι αρνείται να πουλήσει πετρέλαιο επί πιστώσει στα ελληνικά Διυλιστήρια, δηλ. σε κερδοφόρες και φερέγγυες επιχειρήσεις. Και για να δείξουμε το ανεδαφικό του παραπάνω ισχυρισμού, η Ρωσία θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την ελεύθερη αγορά, απλά δεν το ΄κανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου