Nέο «χτύπημα» της Fitch με την υποβάθμιση τεσσάρων ελληνικών Τραπεζών


Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings υποβάθμισε την Τετάρτη το απόγευμα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεων τεσσάρων ελληνικών τραπεζών σε CCC από B-, μετά την υποβάθμιση την προηγούμενη εβδομάδα του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της χώρας, επίσης σε CCC.
Ο οίκος αιτιολόγησε την υποβάθμιση επικαλούμενος την πιο αδύναμη οικονομική προοπτική της Ελλάδας, γεγονός που εκθέτει την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού και τη φερεγγυότητα των τραπεζών σε περισσότερους κινδύνους.
Ο Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας, της Πειραιώς, της Eurobank και της Alpha Bank.


Σχόλια

  1. ΤΤ. Η αγορά των CDS λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών
    ==================================
    Το Τ.Τ. διασφαλίστηκε για τη χρεοκοπία
    της... ελληνικής οικονομίας
    Η αγορά των CDS λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών και η πώληση με εξασφάλιση του απαραίτητου κέρδους
    Την ώρα που στην Ελλάδα κατηγορούν τους κερδοσκόπους του εξωτερικού που έπαιξαν με τα σενάρια πτώχευσης της χώρας μας με τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου, τα credit default swaps (CDS) των ελληνικών ομολόγων, και την ώρα που με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας μας συζητείται παγκοσμίως η επιβολή αυστηρότερων κανόνων και ελέγχου της αγοράς των CDS, αποκαλύπτεται πως ελληνική τράπεζα έπαιξε και κέρδισε με CDS.
    Η είδηση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, αφού με τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα η ελληνική τράπεζα που αγόρασε CDS είναι κρατική και πρόκειται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
    Οπως αποκαλύπτεται, ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης είχε αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου για να ασφαλίσει τα ελληνικά ομόλογα της τράπεζάς του. Ολες οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. Με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα ομόλογά τους αγοράζοντας ασφάλιστρα. Οταν όμως μία ελληνική τράπεζα αγοράσει προστασία (CDS) είναι σαν να αμφισβητεί την ίδια τη φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους, δείχνοντας ότι πιστεύει εμμέσως στη χρεοκοπία του.
    Η Κρατική Τράπεζα ,επί κυβερνήσεως Καραμανλή και…Καμμένου ‘’επαιξε’’ τον Αύγουστο του 2009, θεωρώντας σίγουρη ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΟΥΛΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ καΜένου εντελώς

    ΤτΕ Εφυγαν 24 δισ. ευρώ από τις Eλληνικές Τράπεζες μέσα σε τρεις μήνες!

    Περαιτέρω μείωση σημείωσαν τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το απόθεμα των καταθέσεων περιορίστηκε στα 140,5 δισ. ευρώ από 148 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
    Προφανώς υπό το βάρος της πολιτικής αβεβαιότητας που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου με την επίσπευση από την τότε κυβέρνηση της προεδρικής εκλογής και κορυφώθηκε με την αλλαγή φρουράς στο Μαξίμου τον Ιανουάριο, από το τέλος Νοεμβρίου έως και τον Φεβρουάριο, δηλαδή μέσα σε περίπου τρεις μήνες, η συνολική εκροή των καταθέσεων αγγίζει πλέον τα 24 δισ. ευρώ!
    Η εκροή αυτή των καταθέσεων προκαλεί πιέσεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, η οποία εν μέρει καλύπτεται από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ELA.
    Υπενθυμίζεται ότι μετά και την χθεσινή έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το όριο άντλησης ρευστότητας από το μηχανισμό αυτό έχει αυξηθεί στα 71 δισ. ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου