Σόιμπλε: Ένα Grexit είναι κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία

Σε αντιφατικές τοποθετήσεις για το ενδεχόμενο Grexit, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης του Brookings στις ΗΠΑ για το μέλλον της ευρωζώνης.

Ενώ λίγα εικοσιτετράωρα πριν είχε δηλώσει ότι η ευρωζώνη μπορεί να
αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρονττας μάλιστα ότι «κατά την άποψή μου δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία», σήμερα τόνισε ότι ένα Grexit είναι κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία. Η απάντηση αυτή δόθηκε, μετά από ερώτηση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, σχετικά με το αν η Ευρώπη είναι τόσο ισχυρή ώστε να χάσει ένα μέλος της.
«Ότι και να συμβεί στην Ευρώπη, δεν θα πάρουμε το ρίσκο να αποσταθεροποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την ελληνική περίπτωση, ως τη δυσκολότερη διάσωση που έχει κάνει η Ευρώπη.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως επέμενε ότι..... «ζητάμε δομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα», ενώ υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να βοηθήσουμε μια χώρα, εάν αρνείται να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της».
Το πρόβλημα της Ελλάδας, συνέχισε χαρακτηριστικά, δεν είναι το δημόσιο χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να συγκρίνει την Ελλάδα με τις υπόλοιπες υπό διάσωση χώρες, οι οποίες προώθησαν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και κατάφεραν να εξέλθουν της κρίσης. 
Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις, τόνισε «Δεν θα άλλαζα με τίποτα θέσεις με τον κ. Βαρουφάκη». Μάλιστα κάλεσε τους δημοσιογράφους, να ρωτήσουν τον Έλληνα ομόλογό του να τους εξηγήσει το ότι στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός είναι υψηλότερος από το μισθό σε κάποια άλλα κράτη-μέλη. Όπως είπε η Ελλάδα ήταν σε έναν "πολλά υποσχόμενο" μονοπάτι, μετά ήρθε η νέα κυβέρνηση. Πώς θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές; "Ενδεχομένως να ρωτήσετε τον κ. Βαρουφάκη" είπε.
Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας καλός και έμπειρος οικονομολόγος. "Εχουμε καλή σχέση με τον Βαρουφάκη. Ποτέ δεν έχω κάνει προσβλητικό σχόλιο για αυτόν, ούτε αυτός για εμένα", συμπλήρωσε. 
«Στην περίπτωση της Ελλάδας, με βάση τη συμφωνία που έχουμε, η οποία επεκτάθηκε δυο φορές, μπορεί να πάρει την δόση που εκκρεμεί, εάν οι θεσμοί δώσουν αναφορά στο Eurogroup η οποία θα λέει ότι σε γενικές γραμμές έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Σε γενικές γραμμές, ποτέ δεν ζητάμε το 100%, δεν είμαστε τόσο τέλειοι» επεσήμανε.
Πηγή:  enikonomia.gr

Σχόλια

  1. Απάντηση κόλαφος στους.....εισαγγελείς...!!!
    Γραφείο Γ.Παπανδρέου

    Η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2013 της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, μας διαβεβαιώνει ότι, η εκτέλεση τόσο του Προϋπολογισμού όσο και του Προγράμματος Προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, στηρίζονται στην παραδοχή, ότι το έλλειμμα του 2009, έφτασε το 15,6%.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντησή της σε σχετικό με τα στατιστικά στοιχεία ερώτημα, στις 26 Απριλίου 2012, τονίζει ότι:
    “Η Επιτροπή (Eurostat) έχει δημοσιεύσει τα ελληνικά στοιχεία για τη ΔΥΕ (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις, από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, χωρίς επιφυλάξεις, κάτι που αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών και τη συμμόρφωση με τους κανόνες του ΕΣΛ95.”

    Και στη συνέχεια υπογραμμίζει:

    “Κατά το παρελθόν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα με την κοινοποίηση της ελληνικής ΔΥΕ. Τα προβλήματα αυτά οδηγούσαν την Επιτροπή (Eurostat), σε πολλές περιπτώσεις, να δημοσιεύει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία με επιφυλάξεις.”

    Σήμερα, οι οικονομικοί εισαγγελείς, άσκησαν δίωξη εναντίον της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ, που κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία σε έναν τομέα καθοριστικό για την χώρα και τους Έλληνες.

    Σήμερα, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια μετατρέπεται σε μια ποινική διαδικασία, ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στο δημοσιονομικό γκρεμό με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, παραμένουν στο απυρόβλητο.

    Φαίνεται ότι, οι οικονομικοί εισαγγελείς “βλέπουν” πρόβλημα, μόνο όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου