Τουσέν: Ερχονται αποκαλύψεις σκανδάλων για αμυντικές δαπάνες

Την εκτίμηση ότι σύντομα η Επιτροπή που συστήθηκε για να ερευνήσει το δημόσιο χρέος θα οδηγηθεί σε αποκαλύψεις σκανδάλων κυρίως στον τομέα των αμυντικών δαπανών εξέφρασε ο Βέλγος οκονομολόγος και επιστημονικός συντονιστής των ερευνών για το ελληνικό δημόσιο χρέος, Ερικ Τουσέν.
Σε συνέντευξή του, στη βελγική εφημεριδα La Libre Belgique, ο κ. Τουσέν αναφέρει ότι η Ελλάδα προχώρησε σε δανεισμό το Μάιο του 2014 , χωρίς να συμβουλευτεί τη Βουλή. Ο κ. Τουσέν εγείρει και θέμα νομιμότητας των δανείων: «Μπορούμε λοιπόν να θέσουμε το ερώτημα της νομιμότητας αυτών των δανείων. Η ίδια λογική επικρατεί όσον αφορά στα δάνεια του ΔΝΤ, όταν ορισμένοι διευθυντές του επισήμαναν ότι ο θεσμός είχε παραβιάσει τους κανόνες που τον διέπουν» αναφέρει ο Τουσέν τονίζοντας ταυτόχρονα οτι «οι πιστώσεις χορηγήθηκαν με αντάλλαγμα την υλοποίηση από τις ελληνικές αρχές ………

μέτρων λιτότητας που παραβιάζουν τις Συνθήκες και τις Διεθνείς Συμβάσεις, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσαν οι διεθνολόγοι εμπειρογνώμονες .»Η Ελλάδα παραβίασε τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της, όπως και οι δημόσιοι πιστωτές, που υποχρεούνται να τηρούν αυτές τις Συνθήκες και Συμβάσεις». Στη συνέντευξη, ρωτήθηκε γιατί το χρέος μπορεί να θεωρηθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο και απεχθές και απάντησε λέγοντας:» Δεν μπορώ να προκαταβάλω τα πρώτα συμπεράσματα, που θα καταθέσουν οι 15 εμπειρογνώμονες τον Ιούνιο. Τους τρεις πρώτους μήνες, θα επικεντρωθούμε στην περίοδο 2009-2015. Μετά, θα γυρίσουμε πιο πίσω στο χρόνο για να καταλάβουμε πώς προκλήθηκε αυτό το χρέος, εξετάζοντας τις αγορές όπλων, το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004… Θα βασιστούμε σε νομικά επιχειρήματα, εκφέροντας άποψη σχετικά με τη νομιμοποίηση, νομιμότητα, βιωσιμότητα, ακόμη και τον απεχθή χαρακτήρα του ελληνικού χρέους».
Απαντώντας αν η μερική αναδιάρθρωση του χρέους των ιδιωτών πιστωτών, το 2012, εξυπηρέτησε ή όχι τα συμφέροντα της Ελλάδας, ο Βέλγος οικονομολόγος είναι αποκαλυπτικός: «Βασίζομαι στα συμπεράσματα του Φιλίπ Λεγκρέν, Σύμβουλου του πρώην Προέδρου Μπαρόζο, ότι ο σκοπός ήταν να προστατευτούν τα συμφέροντα των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών, που είχαν απερίσκεπτα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα».
Ο ίδιος σημειώνει ότι υπήρξε μέλος της επιτροπής εξέτασης του χρέους του Ισημερινού: «Η άσκηση αυτή οδήγησε στην αναστολή αποπληρωμής του παράνομου μέρους του χρέους και αυτό, χωρίς ο Ισημερινός να δεχτεί αντίποινα από τους πιστωτές του» αναφέρει ο Τουσέν.
Για την πιθανότητα οι δανειστές της Ελλάδας να μπορούσαν να αποδεχτούν κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Τουσέν σχολίασε: «Δεν μπορώ να προκαταλάβω την αντίδρασή τους. Οι ελληνικές αρχές θα κρίνουν ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν. Αυτό που διαπιστώνω, είναι ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ παραμένουν άκαμπτοι σχετικά με την εφαρμογή, στην Ελλάδα, μέτρων που θα απάλυναν τη λιτότητα και σχετικά με την απαίτησή τους η Ελλάδα να σεβαστεί τις προθεσμίες αποπληρωμών. Κανείς όμως δεν μπορεί να προκρίνει το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι η Ελλάδα θα ανακοινώσει επίσημα το πόρισμα της επιτροπής μας στα Εθνικά Κοινοβούλια και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Η La Libre Belgique αναφέρει ότι η σύσταση της επιτροπής αυτής ήταν μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και οτι η Αθήνα σκοπεύει να αξιοποιήσει την έρευνα της επιτροπής τον Ιούνιο, όταν θα ανοίξει ξανά ο διάλογος με τους θεσμικούς πιστωτές για το χρέος.
Ακόμη, υπογραμμίζει ότι δεκαπέντε Έλληνες εμπειρογνώμονες και άλλοι τόσοι ξένοι θα προχωρήσουν σε αυτοψία του ελληνικού χρέους, επί μήνες και ότι ο Ερικ Τουσέν, ο οποίος είναι εκ παραλλήλου και εκπρόσωπος της επιτροπής διαγραφής του χρέους στον Τρίτο Κόσμο, θα είναι ο επιστημονικός συντονιστής.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου