ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΡΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΚΑΝΕΝΟΣ


lafazanis-enet1
ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Την ύπαρξη «πέμπτης φάλαγγας» πολιτικών υπαλλήλων που λειτουργεί στο εσωτερικό της χώρας υπέρ των πιστωτών και αναγορεύει την οποιαδήποτε κριτική ασκείται στο Ευρωπαϊκό κατεστημένο σε επίθεση κατά της Ελλάδας, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου για την ενεργειακή πολιτική, σε συνάρτηση με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και την «εξομάλυνση των σχέσεων με την ΕΕ».
«Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο κανενός, ούτε μπανανία. Εφαρμόζουμε ανεξάρτητη πολιτική, που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για το «εάν σκοπεύει να ανακαλέσει τις δηλώσεις του περί αναπόφευκτης σύγκρουσης με τη «γερμανική Ευρώπη», ή να διαφοροποιήσει τη θέση του σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική της χώρας».
Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που να επιβάλει πώληση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, ή να προβλέπει ότι η ΡΑΕ μπορεί αυθαίρετα να επιβάλει αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε να απαγορεύει να περάσει από τη χώρα μας αγωγός που θα μεταφέρει ρώσικο αέριο.
«Μπορεί να ενοχλούνται κάποια κέντρα υπερατλαντικά, ή κάποια κέντρα στην Ευρώπη. Αλλά τι να κάνουμε; Εμείς πρέπει να υπηρετήσουμε το εθνικό μας συμφέρον, το εθνικό μας όφελος» υπογράμμισε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ.
Επίσης, τόνισε ότι.......

«θέλουμε τη χώρα μας πλουραλιστικό και αναβαθμισμένο διεθνή ενεργειακό κόμβο, διότι αυτό υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και σύσσωμος ο ελληνικός λαός το αναγνωρίζει. Καταλαβαίνει ότι κάνουμε μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα έχει θετικά αποτελέσματα».
Τέλος, απάντησε στην προσωπική επίθεση που του εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδ. Λοβέρδος ότι είναι «ακραιφνής υποστηρικτής της δραχμής» και «θλιβερή μειοψηφία στη χώρα», τονίζοντας: «Απευθύνεστε σε εμένα και ψάχνετε να βρείτε ποίου είμαι οπαδός και πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. Βεβαίως είμαι οπαδός. Είμαι οπαδός της χώρας μου. Είμαι οπαδός της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Είμαι οπαδός της υπεράσπισης του εθνικού μας και του δημοσίου συμφέροντος».
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει το πλήρες κείμενο της πρωτολογίας και της δευτερολογίας του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη:
«Εγώ δεν κατάλαβα απολύτως τίποτε από αυτά που είπε ο κ. Λοβέρδος. Τελεί σε απόλυτη και πλήρη σύγχυση. Βεβαίως, υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που διαπνέει αυτά που λέτε, κ. Λοβέρδο. Είναι η 5η φάλαγγα. Έχετε υπόψη σας τι σημαίνει η 5η φάλαγγα; Υπάρχει μια 5η φάλαγγα, η οποία δεν θέλει ν' ακούσει την οποιαδήποτε κριτική στο Ευρωπαϊκό καταστημένο. Υπάρχει μια 5η φάλαγγα, η οποία λειτουργεί ως «υπαλληλία» των πιστωτών. Υπάρχει μια 5η φάλαγγα σ' αυτή τη χώρα, ολιγαρχών, διαπλεκόμενων μίντια και πολιτικών υπαλλήλων, η οποία αν ακούσει κάτι να λέγεται για «Γερμανική Ευρώπη» το θεωρεί ότι είναι βολή κατά της χώρας.
Λυπάμαι πάρα πολύ, διότι ήρθατε εδώ για να απευθύνετε αυτή την ερώτηση. Κάποιοι πρέπει να γράψουν ένα βιβλίο που να λέει για τη συμπεριφορά των καλών πολιτικών του προτεκτοράτου απέναντι στους πιστωτές και τους νεοαποικιοκράτες τους. Αυτό το βιβλίο κάποιοι πρέπει να γράψουν. Και το οποίο θα έχει δύο συνταγές:
Πρώτον: Τηρώ και εφαρμόζω πειθήνια όλες τις εντολές των πιστωτών και μάλιστα τις μετατρέπω σε εθνική ανάγκη.
Δεύτερος κανόνας: Στηρίζω τους πιστωτές μου απέναντι σε οποιαδήποτε κριτική, την οποία αναγορεύω σε επίθεση κατά της χώρας.
Λυπάμαι πάρα πολύ, λοιπόν, που μέσα στην αίθουσα της Βουλής ερχόσαστε να μου πείτε να ζητήσω συγγνώμη, για πράγματα που έχω πει και τα οποία υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και ανοίγουν θετικούς δρόμους για τη χώρα.
Αυτή την ώρα η χώρα διαπραγματεύεται. Και όλοι θέλουμε να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα είναι συμβατή με τη λαϊκή ετυμηγορία και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εγώ σέβομαι και στηρίζω αυτή τη προσπάθεια. Αλλά, αυτή την ώρα έρχεστε για να κάνετε μια επίκαιρη ερώτηση για να μας πείτε ζητήσουμε συγγνώμη; Από ποιούς να ζητήσουμε συγγνώμη; Από αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στη κρίση; Από αυτούς που την έβαλαν σε μια απέραντη μνημονιακή περιπέτεια, μαζί με το εγχώριο κατεστημένο; Και η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον γκρεμό και προσπαθούμε με χίλιους τρόπους να τη στήσουμε όρθια;
Μου είπατε για την ενεργειακή πολιτική, αλλά δεν έχω άλλο χρόνο. Αν μου επιτρέπετε κ. Πρόεδρε, γιατί ξεπέρασε τον χρόνο και ο επερωτών συνάδελφος, να πω δυο λόγια.
Εσείς, τι έχετε να πείτε για την ενεργειακή πολιτική; Βεβαίως η ενεργειακή μας πολιτική είναι συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο. Τι έχετε να καταμαρτυρήσετε; Δεν το κατάλαβα. Τι έχετε να καταμαρτυρήσετε και επερωτάτε;
Αλλά, ξέρετε τι; Εδώ οι κανόνες της ευρωπαϊκής ένωσης πρέπει αλλιώς να εφαρμόζονται για τα ισχυρά βόρεια κράτη και αλλιώς για τις νεοαποικίες του νότου.
Ε, όχι κ Λοβέρδο. Δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που να μας επιβάλει να τεμαχίσουμε και να πουλήσουμε τη ΔΕΗ. Δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που να λέει ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να ξεπουληθεί, δηλαδή να ξεπουληθούν τα δίκτυα. Δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που να λέει ότι η ΡΑΕ μπορεί αυθαίρετα να επιβάλει αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, όταν τα τιμολόγια είναι ήδη στα ύψη. Δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που να απαγορεύει να περάσει και αγωγός από τη χώρα μας που θα μεταφέρει ρώσικο αέριο. Μπορεί να ενοχλούνται κάποια κέντρα υπερατλαντικά, ή κάποια κέντρα στην Ευρώπη. Αλλά τι να κάνουμε; Εμείς πρέπει να υπηρετήσουμε το εθνικό μας συμφέρον, το εθνικό μας όφελος. Και δεν διακινδυνεύουμε τίποτα αν υπογράψουμε, που βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, συμφωνία για τον αγωγό ρώσικου φυσικού αερίου. Δεν διακινδυνεύουμε απολύτως τίποτα. Και πολύ περισσότερο δεν διακινδυνεύουν άλλοι αγωγοί που περνάνε από το έδαφός μας.
Εμείς υπηρετούμε το εθνικό μας συμφέρον. Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, εφαρμόζει μια ανεξάρτητη πολιτική. Δεν είναι ούτε προτεκτοράτο κανενός, ούτε μπανανία. Αυτό είναι πέρα για πέρα σαφές με τη Κυβέρνησή μας».
Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγ. Λαφαζάνης, στην δευτερολογία του, απαντώντας στην προσωπική επίθεση που του εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδ. Λοβέρδος με φράσεις όπως "είστε ακραιφνής υποστηρικτής της δραχμής", "είστε θλιβερή μειοψηφία στη χώρα" και άλλα, τόνισε τα εξής:
«Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με επερώτηση αλλά με ένα παραλήρημα από τον κύριο Λοβέρδο, ένα παραλήρημα ενοχής. Στο πρόσωπό του βλέπουμε την Ελλάδα των Μνημονίων, βλέπουμε στο πρόσωπό του αυτούς που έφεραν την Ελλάδα σε αυτά τα χάλια και σε αυτήν την κρίση. Είστε συνυπεύθυνος διότι διατελέσατε υπουργός σε κυβερνήσεις οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Ταυτόχρονα είστε συνυπεύθυνος ως υπουργός που διαλύσατε τον τομέα της υγείας. Είστε συνυπεύθυνος, συναυτουργός και συνένοχος.
Απευθύνεστε σε εμένα και ψάχνετε να βρείτε ποίου είμαι οπαδός και πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. Βεβαίως είμαι οπαδός. Είμαι οπαδός της χώρας μου. Είμαι οπαδός της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Είμαι οπαδός της υπεράσπισης του εθνικού μας και του δημοσίου συμφέροντος.
Εσείς, κάνατε ένα κήρυγμα τεμαχισμού και ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Αυτό το αποκαλείτε ευρωπαϊκή πολιτική; Αυτό λέει η Ευρώπη για την Ελλάδα; Αυτό λένε τα μνημόνια κύριε Λοβέρδο, τα οποία συνυπογράψατε και εφαρμόσατε. Θέλετε να διαλύσετε τον ενεργειακό τομέα. Εμείς ερχόμαστε να στηρίξουμε αυτήν την υπόθεση. Μιλάτε για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η ΡΑΕ ασφαλώς πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο. Όμως, δεν υπάρχει κοινοτικό πλαίσιο που να λέει ότι η ΡΑΕ είναι υπερκυβέρνηση σε αυτή τη χώρα. Οτι η ΡΑΕ θα καθορίζει την κυβερνητική πολιτική και θα εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του Δημοσίου. Δεν υπάρχει τέτοια θεσμική κατεύθυνση από την πλευρά της ΕΕ.
Εμείς, λοιπόν, θα υπερασπίσουμε τη λαϊκή κυριαρχία, το δημόσιο και το λαϊκό συμφέρον. Αυτή τη στιγμή η χώρα δίνει μια μεγάλη μάχη. Διαπραγματεύεται με τη στήριξη του ελληνικού λαού για να πετύχει μία συμφωνία συμβατή με τη λαϊκή ετυμηγορία και το πρόγραμμά της. Αυτή είναι η δική μας κατεύθυνση. Η κατεύθυνσή μας είναι ότι θέλουμε μία άλλη Ευρώπη, μια διαφορετική Ευρώπη, χωρίς επικυριαρχίες και επικυρίαρχους. Θέλουμε μια Ευρώπη σύγκλισης και όχι διαίρεσης. Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών και των εργαζομένων και όχι μια Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων πιστωτών. Δεν θέλουμε μια Ευρώπη με ταχύτητες των ισχυρών και των νεοαποικιοκρατούμενων χωρών. Δεν την θέλουμε αυτήν την Ευρώπη. Αυτή είναι η Ευρώπη που υπηρετούσατε τόσα χρόνια. Αυτήν την Ευρώπη ήρθατε να υπερασπιστείτε σε αυτή την αίθουσα.
Αυτή η Ευρώπη θα αλλάξει και η κυβέρνηση που έχει ως κορμό το κόμμα μας θα κάνει ότι μπορεί για να αλλάξει η φορά των πραγμάτων. Και η φορά των πραγμάτων θα αλλάξει, η χώρα θα σταθεί όρθια και θα ανοίξει καινούριους προοδευτικούς δρόμους με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Αυτό είναι το συμφέρον της χώρας μας, αυτό είναι το συμφέρον για όλους τους λαούς της Ευρώπης.
Όταν αναφέρομαι στην Ευρώπη, δεν είναι μόνο οι χώρες στην ΕΕ. Υπάρχουν και χώρες εκτός ΕΕ που δεν είναι υπό καθεστώς απομόνωσης και έχουν δικαίωμα να έχουν το δικό τους ρόλο και λόγο μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Εμείς δεν θα αποκλείσουμε τη Ρωσία και το ρώσικο φυσικό αέριο λόγω της πηγής και της προέλευσής του.
Εμείς θέλουμε τη χώρα μας πλουραλιστικό και αναβαθμισμένο διεθνή ενεργειακό κόμβο, διότι αυτό υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και αυτό το αναγνωρίζει σήμερα σύσσωμος ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι κάνουμε μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα έχει θετικά αποτελέσματα».

Σχόλια