Δάνεια ύψους 722 εκατ. ευρώ πήγαν σε μόλις 3 οικογένειες για... 4 επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης

Στις οικογένειες Μπόμπολα, Ψυχάρη, Αλαφούζου....το βάρος των δανείων προς τις τράπεζες
Η «βαριά» βιομηχανία της ενημέρωσης της χώρας βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης καθώς μοιάζει με ακυβέρνητο αεροπλάνο που πέφτει και του απομένουν μόλις μερικά μέτρα πριν από την πρόσκρουση.
Τα ηχηρά ονόματα της ενημέρωσης όπως ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη , η Πήγασος Εκδοτική και η Καθημερινή και στον τομέα της τηλεοπτικής ενημέρωσης το MEGA , o ΣΚΑΙ , ο ΑΝΤ1 , ο Alpha TV βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού καθώς η ετήσια διαφημιστική δαπάνη συρρικνώνεται από τον έναν χρόνο στον άλλο. 

Η αγορά της ενημέρωσης μετρά στο ενεργητικό της δύο σκληρές απώλειες όπως τον τηλεοπτικό σταθμό Alter στέλνοντας στην ανεργία 800 άτομα ενώ το «κανόνι» προς τις τράπεζες κοστολογήθηκε σε 500 εκατ. ευρώ. 
Η Ελευθεροτυπία χάθηκε από το προσκήνιο της ενημέρωσης παρότι οι οφειλές προς τις τράπεζες έφθαναν μόλις τα 60 εκατ. ευρώ και βρέθηκε στο καναβάτσο εξαιτίας της «κακής» διοίκησης. 
Η διάδοχη κατάσταση μετά την απώλεια του Κίτσου Τεγόπουλου έριξε την Ελευθεροτυπία στα …βράχια. 
Ο αριθμός των απολυμένων δημοσιογράφων, τεχνικών και του διοικητικού προσωπικού ανέρχονταν σε 850 άτομα ενώ δεν έλαβαν τις αποζημιώσεις τους. 

Τα δάνεια πνίγουν την ενημέρωση 
Η οικογένεια Μπόμπολα ως ιδιοκτήτης της Πήγασος Εκδοτική εμφανίζεται με δάνεια ..συνολικού ύψους 196,5 το 2014 έναντι 181 εκατ. ευρώ. 
Ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA που διαχειρίζεται από την εταιρεία Τηλέτυπος, τα δάνεια της «αγγίζουν» τα 167 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 100 εκατ βραχυπρόθεσμος δανεισμός και 67 δισεκ. μακροπρόθεσμος δανεισμός. 
Το αξιοσημείωτο στην Τηλέτυπος που διαχειρίζεται το Mega είναι ότι η εταιρία με 23 εκατ κεφάλαια έχει 167 δάνεια δηλαδή 7 φορές περισσότερα από τα κεφάλαια και ταυτόχρονα οι ετήσιες υποχρεώσεις ξεπερνούν....τα κεφάλαια. 
Το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος ανήκει στην εταιρεία Πήγασος Εκδοτική.
Έτσι τα 60 εκατ. ευρώ συγκεντρώνονται σε ένα «κουβά» συνολικής αξίας 256,5 εκατ. ευρώ. 
Οι δανειακές υποχρεώσεις δεν αποτελούν βάρος μόνο για την Πήγασος Εκδοτική και όχι για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Φώτη Μπόμπολα, ο οποίος συχνά -πυκνά λέει στους εργαζόμενους ότι θα το δώσει στις τράπεζες το μαγαζί όταν εγείρουν αξιώσεις για τις καθυστερήσεις πληρωμών. 
Ο κ. Φώτης Μπόμπολας ως μέτοχος με ποσοστό περίπου 50% δεν έχει να φοβηθεί τίποτα διότι δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα. 
Μπορεί να λέει ναι κύριοι τα πήραμε τα 250 εκατ. ευρώ αλλά δεν μπορούμε να σας τα δώσουμε με αυτές τις συνθήκες. 
Όμως όλοι γνωρίζουν ότι φτιάχτηκε μια κολοσσιαία περιουσία χάρη στις εφημερίδες,  χάρη στο μόχθο των δημοσιογράφων που έδιναν και δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης από το 1981 μέχρι σήμερα. 
Η ενημέρωση στην Ελλάδα έγινε «μπίζνα» για τους εκδότες και τους καναλάρχες. 
Το ενδιαφέρον τους στράφηκε στα γκισέ των τραπεζών παραμερίζοντας τον ρόλο τους και τον αρχικό σκοπό τους. 
Η Πήγασος Εκδοτική και η Τηλέτυπος ( MEGA) χρωστούν στις τράπεζες 376,5 εκατ. ευρώ 

Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη 
Τα δάνεια της ναυαρχίδας της εγχώριας ενημέρωσης ανέρχονται στα 208,1 εκατ. ευρώ τα οποία όμως δύσκολα μπορούν να αποπληρωθούν. 
Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 90 εκατ. ευρώ και το ύψος των ζημιών ανήλθαν σε 28,3 εκατ ευρώ. 
Το 2013. 
Ο ΔΟΛ δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τα οικονομικά στοιχεία του 2014 θα δημοσιευθούν το Ιούνιο του 2015. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews gr η διοίκηση του Ομίλου Δ.Ο.Λ έχει βάλει ως εγγύηση για την κάλυψη των δανείων τα προσωπικά της περιουσιακά του στοιχεία ακόμη και το σπίτι που μένουν. 
Ο ΔΟΛ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τηλέτυπος με μονοψήφιο ποσοστό και στο ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα είναι αρκετά δύσκολο να καλύψει την ΑΜΚ. 
Ο ΔΟΛ όπως και η Πήγασος Εκδοτική προχωρούν σε περικοπές προσωπικού και μείωσης αποδοχών. 
Η Πήγασος Εκδοτική , η Τηλέτυπος (MEGA) και ο ΔΟΛ χρωστούν στις τράπεζες 584,5 εκατ . ευρώ. 

Το συγκρότημα Αλαφούζου 
Η εφημερίδα Καθημερινή και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ διαχειρίζονται από τα δύο αδέλφια του Αριστείδη Αλαφούζου, τον Θέμη και τον Γιάννη. 
Η Καθημερινή εμφάνισε αύξηση κατά 5% του κύκλου εργασιών και ανήλθε στα 66,2 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε. 
Εμφάνισε κέρδη ύψους 5,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 15,5 εκατ. το 2013. 
Ωστόσο η κερδοφορία δεν προήλθε από τις εκδόσεις αλλά από τον ναυτιλιακό τομέα ο οποίος συνεισέφερε κέρδη ύψους 13 εκατ. στον όμιλο. 
Τα δάνεια σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν σε 137,6 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014. 
Η Πήγασος Εκδοτική η Τηλέτυπος ο ΔΟΛ και η Καθημερινή χρωστούν στις τράπεζες το συνολικό ποσό των 722,1 εκατ. ευρώ. 
Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα λοιπόν έδωσε σε 4 επιχειρήσεις ενημέρωσης 722,1 εκατ. ευρώ , οι οποίες διαχειρίζονται από τρείς οικογένειες 
Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στον τομέα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία του 2013. 
Η βάση δεδομένων της STAT BANK προκύπτει ότι οι εφημερίδες Πρώτο Θέμα , Real Media AE. του Νίκου Χατζηνικολάου και οι Αττικές εκδόσεις εμφανίσθηκαν με δάνεια συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ. 

Διαφημιστική Δαπάνη 
Η διαφημιστική δαπάνη των ΜΜΕ το 2013 αυξήθηκε κατά 4% φθάνοντας συνολικά το 1.186.827.958 ευρώ ενώ το 2012 η δαπάνη ήταν 1.141.079.226 ευρώ. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της MediaServices, την μερίδα του λέοντος έχει πλέον η τηλεόραση που, όπως είναι λογικό, αναδεικνύεται σε περίοδο κρίσης στο πιο αποτελεσματικό μέσο για τους διαφημιζόμενους. 
Η δαπάνη που κατευθύνθηκε στην τηλεόραση έφθασε στο 48,14% του συνόλου των ΜΜΕ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2012 όπου ήταν 41,14%. 
Αυτό μεταφράστηκε σε 571,39 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2012 η δαπάνη ήταν 469,41 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση 21,73%).
Τα περιοδικά συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, με απώλειες 17,08% (291,668 εκατ. το 2013 και 351,746 εκατ. το 2012) ενώ θετικό ήταν το πρόσημο στη διαφημιστική δαπάνη τόσο των εφημερίδων (αύξηση 1,12% με δαπάνη το 2013 258,682 εκατ. ευρώ) όσο και του ραδιοφώνου (αύξηση 1,54% με δαπάνη 65,08 εκατομμύρια ευρώ).


Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr

3 σχόλια:

 1. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ
  =======================================
  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ‘’ΟΧΙ’’ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΟΠΩΣ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ!!!!
  Ο Παπανδρέου αγωνίστηκε και αγωνίζεται για να σώσει την Ελλάδα, ΟΧΙ τους τραπεζίτες, γι αυτό και η πορεία της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας διασφαλίζονται με την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και ΜΟΝΟ. Από την αρχή της κρίσης ο Παπανδρέου ήταν υπέρ της στήριξης του τραπεζικού συστήματος αλλά με αρχές κανόνες και διαφάνεια. Άρα για ποια σκοπιμότητα ή άλλες τόσες ‘’αρλούμπες’’ γράφουν οι νοικιασμένοι παρακρατικοί κονδυλοφόροι?
  Έχει την ΙΔΙΑ άποψη που είχε από την πρώτη στιγμή που ετέθη θέμα επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
  Ο Παπανδρέου είπε επίσης ‘’ΟΧΙ’’ και στο ΔΩΡΟ της κυβέρνησης στου ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ! Και ψήφισε ΕΥΘΑΡΣΩΣ υπέρ των συμφερόντων του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
  Προς τι λοιπόν ,όλος αυτός ο ‘’θόρυβος’’? Μήπως και ναι, να ψήφιζε, πάλι κάτι θα δεν ,έβρισκαν να του καταλογίσουν???
  Είναι πολύ δύσκολο να υπηρετείς τις αρχές σου,
  ανηφορικό, καθόλου βολικό, αλλά ο Παπανδρέου έχει μάθει τον δύσκολο δρόμο. Εκεί σφυρηλατούνται συνειδήσεις, εκεί συγκροτούνται ιδέες και πολιτικά υποκείμενα και όχι σε γκαλά ανακήρυξης υποψηφίων της "Ελιάς" ή μέσα στην Βουλή, που συχνωτίζεσαι με τον Μπαλτάκο και χειροκροτάς τον Βορίδη. Μ' αυτές τις στάσεις, όπως και με το νόμο Αβρανιτόπουλου και τις ψηφιακές άδειες δίνεται το πολιτικό παράδειγμα του ήθους. Είναι γοητευτικά απλό ότι ο Παπανδρέου έπραξε το αυτονόητο, γιατί πολύ απλά ακολουθεί τη συνείδησή του, που δεν απέχει πολύ και από την συνείδηση της παράταξης..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΨΥΧΑΡΗΣ Εγώ θα τον ρίξω τον Παπανδρέου και θα τον στείλω και στο Ειδικό Δικαστήριο».
  ===============================================
  Είπε ο ‘’προστάτης’’ του ‘’πληθωρικά ατάλαντου αγά’’ !

  Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, υποψήφιος βουλευτής στη Β Αθηνών
  με το κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, απογυμνώνει τον '' πληθωρικά ατάλαντο Αγα'' Βαγγέλη, κολλητό φίλο του κ. Ψυχάρη:
  Η αντίδραση του κ. Ψυχάρη, όπως την περιέγραψε στους συγκεντρωμένους ο πρώην βουλευτής Λασιθίου ήταν: Εγώ θα τον ρίξω τον Παπανδρέου και θα τον στείλω και στο Ειδικό Δικαστήριο».

  Και κατέληξε υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Πέσαμε γιατί είχαμε μια αισχρή αντιπολίτευση και από τα δεξιά και από τα αριστερά. Αυτό το αντιμετωπίζαμε όμως. Αλλά δεν αντιμετωπίσαμε το εσωτερικό μας πρόβλημα. Αν είχαμε κοινοβουλευτική ομάδα συμπαγή σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα ήταν κυβέρνηση και θα είχε οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».

  Καταχειροκροτούμενος, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε στη συνέχεια: Μας λέγανε προδότες την ώρα που ο Παπανδρέου εξασφάλιζε δάνειο 140 δισ. ευρώ και σήμερα ο Σαμαράς πανηγυρίζει γι' αυτό που κατάφερε ο Παπανδρέου. Και ο Παπανδρέου λοιδορείται από τα ΜΜΕ που χρωστούν στο κράτος, που δεν πληρώνουν φόρους και δάνεια».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ‘’ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ’’ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ
  Ο Γιώργος Παπανδρέου
  παραιτήθηκε για να σώσει την Ελλάδα !
  Παραιτήθηκε για το καλό της Ελλάδας ενώ θα μπορούσε να συντρίψει τους επίορκους εφιάλτες, αποστάτες και λοιπούς γενίτσαρους. Κι όμως προτίμησε να παραιτηθεί για να να μη χαθουν τα χρήματα και να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ώστε να μην σταματήσει η προσπάθεια για τη σωτηρία της Ελλάδας. Όμως η κερκόπορτα ήταν ως συνήθως ανοικτή. Ένας ΤΟΥΡΚΟΓΛΟΥ κτύπησε πισώπλατα την πιο δύσκολη στιγμή προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη θυσία και την ανδρεία του Πασόκ και του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου.
  Κι όμως λιγόψυχοι, μικρόψυχοι και κακόψυχοι , έστησαν το χορό της άγνοιας της εμπάθειας και της διαπλοκής. Σήκωσαν σημαία ‘’αγανάκτησης’’ για να ..αποκαταστήσουν την ‘’αδικία ‘’ και την ‘’προδοσία’’.
  Σήμερα, που όλα τα κάστρα έπεσαν και οι προδότες αποκαλύπτονται, ο λαός κοιτάζει με απορία, έκπληξη και οργή.
  *Βλέπει στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, τον έντιμο πολιτικό, το ευπρεπή αγωνιστή, τον ευγενή άνθρωπο και ψάχνει να βρεί όλους εκείνους τους συκοφάντες ‘’συκολόγους’’ της επάρατης διχόνοιας, της επάρατης δεξιάς, του γνωστού χαφιεδότσουρμου, των κομματόσκυλων της καμαρίλας και της διαπλοκής, που ..αποτελούνε «Εθνικό κορμό» !
  *Ποιος άλλος έχει δώσει τέτοιο δείγμα γραφής;
  *Πόσο διαφέρει από τους ‘’εραστές της πολυθρόνας’’, ίσως είναι και ένας από τους λόγους που πρέπει να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο και να διορθώσει πολλές ‘’αμαρτίες γενεών’’ ! Ίσως οι ξένοι γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται εκείνα τα στοιχεία που τον διακρίνουν από τους άλλους, ενώ οι κομματικές μας υστεροβουλίες δεν μας ‘’επιτρέπουν’’ να τιμήσουμε τον άνθρωπο και πολιτικό, που τιμά ΟΛΟΣ ο κόσμος!
  *Η σημερινή συμπεριφορά των ‘’εραστών της εξουσίας’’ αποδεικνύει περίτρανα πως η άθλια οικονομική μας κατάσταση, είναι μέρος της διαπλοκής, της ψηφοθηρίας του πελατειακού κράτους.
  *Σήμερα, περισσότερο και καλλίτερα από κάθε άλλη φορά φαίνεται και αποδεικνύεται η ΑΠΟΥΣΙΑ της Δικαιοσύνης, που δεν λειτούργησε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά την ιδιοτέλεια πολλών και ΕΠΩΝΥΜΩΝ μελών της.
  Μήπως και σήμερα ακούσαμε κάποια μέτρα για την αποκατάσταση του πληγέντος πολλαπλώς κύρους της?
  ‘Ακρα, της πολιτικής ιδιοτέλειας και διαπλοκής σιωπή….
  ΥΓ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, παρακολουθεί τις εξελίξεις με γνώμονα ΠΑΝΤΑ το εθνικό συμφέρον και θα παρέμβει τότε και μόνο που ΚΑΝΕΙΣ πια δεν θα τολμήσει να ισχυρισθεί , ότι ‘’ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ’’.
  Η πολιτική τους ‘’ζωή’’ τελειώνει σύντομα, αφού στο αδιέξοδο που οδήγησαν την Ελλάδα, μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί και ΠΑΛΙ να την σώσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή