Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ: To χρέος δεν είναι βιώσιμο...

Τις άμεσες προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης παρουσίασε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ

Η εποχή της λιτότητας, των μνημονίων και της τρόικας έχει παρέλθει, και αυτό είναι οριστικό και αμετάκλητο, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, όταν ανέρχεται περίπου στο 178% του ΑΕΠ, με τους τόκους περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2021, και μετά στα 11 δισ. ευρώ και το 2022 στα 24,5 δισ. ευρώ».

Συμπλήρωσε ακόμη πως «δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των υφεσιακών πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης.
Και δεν μπορούμε πια να συνεχίσουμε με εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% το 2015 και του 4,5% στη συνέχεια, απλά και μόνο για να προσποιούμαστε ότι το Ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο».
Όπως είπε, η κυβέρνηση επιθυμεί.......
μια νέα σχέση με τον ΟΟΣΑ μακριά από τις εργαλειοθήκες του παρελθόντος, «οι οποίες ποτέ δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τους πολίτες ως ένα δικό τους σύνολο μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η συνεργασία θα πλαισιώνεται από το πρόγραμμα της κυβέρνησής μας για προοδευτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά, και σε ότι αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες που πλαισιώνουν την εφαρμογή τους».
«Είμαστε μια κυβέρνηση της Αριστεράς με νέες ιδέες. Θέλουμε τεχνική βοήθεια για την εφαρμογή τους. Για παράδειγμα, η θέση μας είναι ότι η ανισότητα αποτελεί εμπόδιο τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την οικονομική αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως οι άμεσες προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.
Όσον αφορά το πρώτο, όπως είπε, καμία Αριστερή κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από οπουδήποτε αλλού παρά από την αντιμετώπιση της πρόσβασης, για παράδειγμα, σε τροφή, στέγη και ενέργεια.

Όσον αφορά το δεύτερο, μεταξύ άλλων, «θα στοχεύσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα κάνουμε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και θα διευρύνουμε τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσουμε την φορολογική ασυλία», ανέφερε.
Παρουσίασε ακόμη τους τέσσερις τομείς στους οποίους επιδιώκει να διευρύνει την ατζέντα και συγκεκριμένα:
«Πράσινη Ανάπτυξη
»Σύμφωνα με τις προτεραιότητες που εξήγγειλε η νέα Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, θα θέλαμε να γίνει η Ελλάδα ένας ηγέτης στις στρατηγικές του πράσινου μετασχηματισμού. Μερικές από τα μείζονες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μέσω της εισαγωγής των κατανεμημένων συστημάτων (στον τομέα της ενέργειας ή των αποβλήτων, για παράδειγμα), αλλά αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως οι κατασκευές και ο βιομηχανικός σχεδιασμός.

»Κοινωνική Οικονομία
»Η κοινωνική Οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στα χρόνια που έρχονται. Πρέπει να προωθήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα εντοπίζει τα σημεία συμφόρησης για την μελλοντική ανάπτυξή του, θα παρέχει υποστήριξη στους οργανισμούς που μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα σημεία συμφόρησης, ενώ θα ενθαρρύνει τις συνέργειες με άλλους τομείς της οικονομίας.

»Νέα Δικτυακά Συστήματα
»Η πληροφορική έχει πλέον δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για δικτυακά συστήματα και κινείται προς μια παραγωγή με βάση τα κοινά στοιχεία. Η εφαρμογή της, όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι ευρέα: από την κοινωνική φροντίδα μέχρι τον τραπεζικό τομέα, και από τα τρόφιμα μέχρι την εκπαίδευση. Μια τέτοια προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της αδυναμίας των υφιστάμενων θεσμών, αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού ειδικευμένων ατόμων που τώρα είτε είναι άνεργοι είτε στο εξωτερικό, καθώς και λόγω των πολλών απομακρυσμένων νησιωτικών ή ορεινών περιοχών.

»Επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters)
»Η δημιουργία των οικοσυστημάτων παραγωγής μπορεί να προσφέρει σημαντικά κίνητρα για να παραμείνουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αντί να φύγουν στο εξωτερικό. Ένα οικοσύστημα μπορεί να περιλαμβάνει συνένωση υποδομών, εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, σύμπραξης με δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη της επένδυσης στην συνεργασία».

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=215815

Σχόλια

  1. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ‘’ΡΕΤΙΡΕ’’ ΤΟΥ 2003 ,
    ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ 2009…


    Αμφιβάλλει κανείς σήμερα, ότι οδηγηθήκαμε στη κόλαση από το 2004 μέχρι το 2009, για λόγους , που ούτε γνωρίζαμε και φυσικά δεν μπορούμε ακόμη να πιστέψουμε?

    Μέσα σε πέντε χρόνια μια άθλια κυβέρνηση και ένας ΑΝΙΚΑΝΟΣ και αναίσθητος πρωθυπουργός ΑΝΟΙΞΑΝ τις πύλες της κολάσεως και μας ‘’ΕΣΠΡΩΞΑΝ’’ χωρίς αίσθημα ενοχής, φιλότιμο και υπευθυνότητα. Και δεν είναι μόνο αυτό. ’’Προετοίμασαν’’ την ανατροπή της ΝΕΑΣ κυβέρνησης Πασοκ και του Γιώργου Παπανδρέου, ώστε να επανέλθει Η ΔΕΞΙΑ στην εξουσία.

    Ποιος μπορεί να μη σκεφθεί, ότι ΟΛΗ Η ΚΛΙΚΑ ΤΗΣ ΝΤΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΙΡΕΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΔΕΞΙΑΣ μεθόδευσε και εκτέλεσε το σχέδιο πολιτικού θανάτου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με ταυτόχρονη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ της χώρας, της δημοκρατίας και του πολιτισμού, των Ελλήνων μόνο και μόνο για να ΑΡΠΑΞΟΥΝ σαν ΟΡΝΕΑ το δημόσιο πλούτο της χώρας μας?

    Αμφιβάλλει κανείς σήμερα ότι ο Καραμανλής από το 2004 έως το 2009
    ===============================
    α) Διπλασίασε το Δημόσιο Χρέος από 178 σε 300 και πλέον δις. ευρώ και δεν ανησύχησε καθόλου για την καταστροφή που ερχόταν?

    β) Αύξησε το έλλειμμα από 2% του 2003 σε 16% του ΑΕΠ το 2009, δηλαδή σε 36 δις ευρώ?
    -------------------------------------------------------
    γ). Δημόσιες Δαπάνες: Ήταν 30,46 Δις στο τέλος του 2003 και η κυβέρνηση Καραμανλή τις είχε φτάσει στο τέλος του
    --------------------------------------------------------------
    2009 στα 57,98 !!! Δηλαδή τις ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ μέσα σε ΕΞΗ χρόνια !!! Καταλαβαίνετε τι όργια ΣΠΑΤΑΛΗΣ και ΡΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΩΝ διορισμών έγιναν αυτή την περίοδο, stage κλπ.

    Αμφιβάλλει κανείς σήμερα ότι οι προσπάθειες
    που έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ήταν ότι το ανθρωπίνως δυνατόν για να σωθεί η Ελλάδα, μετά την αναισθησία του ..βουδιστή, που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία για άγνωστους αλλά ανέντιμους και ανήθικους λόγους, την υπονόμευση του Καλαματιανού, και των άλλων..καμένων εγκεφάλων και ανεγκέφαλων, που ‘’έκαψαν’’ την Ελλάδα και έδωσαν την αφορμή στο Μπαρόζο σε συνέργεια με Σαμαρά και Βενιζέλο να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Πασόκ , να αναλάβουν οι ίδιοι κάτω από τα βλέμματα επιδοκιμασίας του Σύριζα που από..3% έγινε Αξιωματική αντιπολίτευση ??

    Σήμερα ο ΛΑΟΣ μας, γνωρίζει την αλήθεια,
    ----------------------------------
    Γνωρίζει ‘’ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕ’’ ο Αντωνάκης για να γίνει πρωθυπουργός, γνωρίζει πόσο μας κόστισε ο Βαγγελάκης για να γίνει..μηδέν, όπως γνωρίζει πόσο μας κόστισε ο Αλέξης για ..να μας μάθει αγγλικά?
    ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ανυπολόγιστη η ζημιά από το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της δημόσιας περιουσίας.

    Το ΜΟΝΟ που δεν ξέρουμε….ακόμη ,
    είναι πόσο μας στοίχισε ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΕΠΑΥΛΗ, της… ..πεθεράς του Πάνου?

    Όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα,
    ===============
    αφού η οικονομία μας, έτσι όπως την ‘’κατάντησε’ ο Καραμανλής και όπως σχεδόν την ισοπέδωσε η αδυσώπητη μανία του Αντώνη, του Αλέξη και των άλλων για εξουσία, βρίσκεται σε πρωτόγνωρο ΝΑΔΙΡ με 1.500.000 ανέργους και τις πιο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλειστές.

    Ταυτόχρονα θρηνήσαμε εκατοντάδες νεκρούς, που δεν θα αυτοκτονούσαν, αν ο Σαμαράς δεν ήταν σαμαράς της κενοδοξίας του.

    Τι ακριβώς είναι εκείνο ΤΟ’’ΘΑΥΜΑ» !!! που θα μας σώσει?

    Δηλαδή υπεστήκαμε τα ΠΑΝΔΕΙΝΑ γιατί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν ΞΕΠΟΥΛΟΥΣΕ-ΧΑΡΙΖΕ τη δημόσια περιουσία?

    Και εμείς οι ‘’ΕΞΥΠΝΟΙ’’..Έλληνες πατριώτες τον ΠΡΟΔΩΣΑΜΕ?????

    Μωρέ μπράβο μας !!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου