Ένα βήμα πριν το μεγάλο «κανόνι» οι εφημερίδες του Μπόμπολα - Τι αποκαλύπτει η Moore Stephens

Ένα βήμα πριν το μεγάλο «κανόνι» οι εφημερίδες του Γ. Μπόμπολα - Τι αποκαλύπτει η Moore Stephens  

Τα δάνεια του ομίλου προς τις τράπεζες φτάνουν τα 196,5 εκατ. ευρώ
Σήμα κινδύνου  εκπέμπει η "Πήγασος Εκδοτική" (Έθνος και Έθνος της Κυριακής).
Η έκθεση του ορκωτή  λογιστή  δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τη μελλοντική πορεία της ναυαρχίδας των δραστηριοτήτων της οικογενείας Μπόμπολα, με βάση τα οικονομικά μεγέθη του 2014. 

Η MOORE STEPHENS ως ελεγκτική  εταιρεία στην ετήσια έκθεση της διαπιστώνει καθεστώς αβεβαιότητας  την πορεία  της  εταιρείας Πήγασος και την ίδια στιγμή διατυπώθηκαν βάσιμες αμφιβολίες για την ικανότητά της να συνεχίσει τη δραστηριότητάς της".
Με την κρίσιμη αυτή  επισήμανση κλείνει η  έκθεση της  ελεγκτικής εταιρείας.
Στο ίδιο μήκος  κύματος είναι  και η ετήσια έκθεση του διοικητικού  συμβουλίου του ομίλου  που στα κρίσιμα ζητήματα, υπάρχει  πλήρη ταύτιση.
Το περιεχόμενο της έκθεσης του διοικητικού συμβουλίου στην ουσία προετοιμάζει τους πιστωτές για το μεγάλο γεγονός.
Η έκθεση της εταιρείας  περιγράφει με περισσότερες λεπτομέρειες  την  τραγική οικονομική  κατάσταση  της  εκδοτικής επιχείρησης......


Αναφέρεται  ότι  η διοίκηση  αξιολογεί  τις επιπτώσεις των συσσωρευμένων ζημιών  επι της ταμιακής ρευστότητας  της  εταιρείας  και το ομίλου σε συνδυασμό με ληξιπρόθεσμες δόσεις των δανείων, γεγονός  που υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιωδώς αβεβαιότητας για την  ικανότητα   του ομίλου να  συνεχίσει  τη δραστηριότητά του.
Την ίδια στιγμή όμως η διοίκηση  προτίθεται να αναλάβει όλα τα  αναγκαία μέτρα που θα επιτρέπουν τι συνέχιση της λειτουργίας  της επιχείρησης.
Στα όρια του κραχ η Πήγασος Εκδοτική
Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις  είναι υψηλότερες  κατά 131 εκατομμύρια  ευρώ για  το Όμιλο και 79 εκατ. για την εταιρεία σε σχέση με την τρέχουσα  αξία των περιουσιακών της στοιχείων που έχει  στην  κατοχή της η Πήγασος Εκδοτική.
Δηλαδή στην περίπτωση που πουληθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας του μεγαλοεκδότη Μπόμπολα θα έχει  οφειλές 131 εκατ. ευρώ έναντι των τραπεζών.
Πόσα χρωστάει στις τράπεζες
Το ύψος των δανείων  διαμορφώθηκε στα 196,5 εκατ.  ευρώ το Δεκέμβριο του 2014  έναντι 181 εκατ. ευρώ  το 2013 πέρυσι.
Η  Πήγασος  παρουσίασε ζημίες  ύψους 32,8 εκατ. ευρώ ενισχυμένες από τα 31,5 εκατ. ευρώ  πρόπερσι.
Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός σε 58,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα ebitda αν και βελτιώθηκαν παρέμειναν αρνητικά σε 2,54 εκατ. ευρώ.
Να  σημειωθεί  ότι πριν τη εκδήλωση  της υφεσιακής λαίλαπας  στη χώρα ο τζίρος «άγγιζε»  τα 150 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας έφθαναν  μόλις   το 1  εκατ.  ευρώ  το Δεκέμβριο  του 2014.

Η «σωτηρία» της  Πήγασος
Η διοίκηση  έχει έρθει σε  συμφωνία με τρεις τράπεζες για την έκδοση ομολογιακού  δανείου  ύψους  80 εκατ.  ευρώ, με σκοπό  την αναχρηματοδότηση του χρέους.
Η συμφωνία  όμως είναι στον αέρα, καθώς δεν έπεσαν ακόμη οι  υπογραφές για την υλοποίηση  του σχεδίου, όπως  αναφέρει η διοίκηση  στην  έκθεση  της.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της  Πήγασος Εκδοτικής  κ. Φώτης  Μπόμπολας, καλείται να  βγάλει τα «κάστανα από τη  φωτιά» που σκοπό θα  έχουν τη διάσωση της εκδοτικής  επιχείρησης, η οποία  να σημειωθεί  ότι τα τελευταία  34 χρόνια έχει να επιδείξει αρκετές δημοσιογραφικές επιτυχίες μέσα από τις σελίδες του Έθνους  και  του Έθνους  της  Κυριακής.
Η συγχώνευση ΔΟΛ - Πήγασος και στο βάθος το άρθρο 99....
Στελέχη του τραπεζικού κλάδου θεωρούν ότι η συγχώνευση των δύο παραδοσιακών ομίλων της έντυπης ενημέρωσης θα λειτουργήσει ως «πικρό» φάρμακο για τη διάσωσής  τους.
Μέχρι σήμερα το σενάριο αυτό έχει διαψευστεί από τον όμιλο Πήγασος.
Τον περασμένο Ιούλιο, με  αφορμή δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας που έλεγε έδωσαν τα χέρια Μπόμπολας – Ψυχάρης, με ανακοίνωσή  της, η Πήγασος το διέψευσε κατηγορηματικά.
Το άρθρο 99  του πτωχευτικού κώδικα θα ήταν μια κάποια λύση.
Το ενδεχόμενο αυτό δεν το είχε  αποκλείσει στο παρελθόν ούτε ο κ. Φώτης  Μπόμπολας.
Ωστόσο, τα οικονομικά αδιέξοδα της «Πήγασος  Εκδοτικής» με τους 620 εργαζόμενους μπορούν να ξεπεραστούν, αρκεί ο CEO κ. Φώτης Μπόμπολας να κάνει τη δική του προσωπική υπέρβαση.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015
Νίκος  Θεοδωρόπουλος

 

ntheo@bankingnews.gr

1 σχόλιο:

 1. ΨΥΧΑΡΗΣ Εγώ θα τον ρίξω τον Παπανδρέου και θα τον στείλω
  και στο Ειδικό Δικαστήριο».

  Είπε ο ‘’προστάτης’’ του ‘’πληθωρικά ατάλαντου αγά’’ !
  Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, υποψήφιος βουλευτής στη Β Αθηνών
  με το κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, απογυμνώνει τον '' πληθωρικά ατάλαντο Αγα'' Βαγγέλη, κολλητό φίλο του κ. Ψυχάρη.
  Η αντίδραση του κ. Ψυχάρη, όπως την περιέγραψε στους συγκεντρωμένους ο πρώην βουλευτής Λασιθίου ήταν: Εγώ θα τον ρίξω τον Παπανδρέου και θα τον στείλω και στο Ειδικό Δικαστήριο».
  Και κατέληξε μεταξύ άλλων: «Πέσαμε γιατί είχαμε μια αισχρή αντιπολίτευση και από τα δεξιά και από τα αριστερά. Αυτό το αντιμετωπίζαμε όμως. Αλλά δεν αντιμετωπίσαμε το εσωτερικό μας πρόβλημα. Αν είχαμε κοινοβουλευτική ομάδα συμπαγή σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα ήταν κυβέρνηση και θα είχε οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».
  Φίλοι μου, οι εχθροί(φοροφυγάδες) είναι πολλοί και δυνατοί.
  Μας λέγανε προδότες την ώρα που ο Παπανδρέου εξασφάλιζε δάνειο 140 δισ. ευρώ και έσωσε την Ελλάδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή